Japan fjerner Sør-Korea fra handelsliste

Japans handelsminister Hiroshige Seko sier Tokyo innfører mer kontroll av sørkoreanske varer av hensyn til landets sikkerhet.
Japans handelsminister Hiroshige Seko sier Tokyo innfører mer kontroll av sørkoreanske varer av hensyn til landets sikkerhet. Foto: Mari Tokumitsu / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Japan fjerner Sør-Korea fra listen over land med få handelsrestriksjoner for eksport, av hensyn til Japans nasjonale sikkerhet. Sør-Korea svarer med samme mynt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Korea er det første landet som blir fjernet fra den japanske listen, som for tiden består av 27 land, inkludert Tyskland og Storbritannia og USA, melder Reuters.

Å bli fjernet fra listen innebærer at sørkoreanske eksportører må bruke mer tid på administrative oppgaver fremover for å få eksportlisenser. Beslutningen ble godkjent av regjeringen fredag og vil tre i kraft 28. august.

For en måned siden innførte Japan begrensninger på eksport av høyteknologi som er viktig for Sør-Koreas produksjon av blant annet smarttelefoner.

Japans handelsminister Hiroshige Seko sier økt handelskontroll med Sør-Korea må gjøres av hensyn til landets nasjonale sikkerhet.

Japans beslutning om å frata Sør-Korea landets status som foretrukket handelspartner innebærer bare at Sør-Korea fra nå av får behandling på lik linje med flesteparten av landene Japan handler med. Hensikten er ikke å skade de bilaterale forbindelsene med Sør-Korea, forsikrer Seko.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Japans utenriksminister Taro Kono sier beslutningen er i tråd med frihandelsreglene, og at Sør-Korea fortsatt får nyte godt av sin status på linje med de øvrige ASEAN-medlemmene.

Les også: Børsoppgang i Japan

Sør-Korea fordømmer

Sør-Koreas økonomi er eksportavhengig. Landets utenriksminister Kang Kyung-wha kaller Japans beslutning «ensidig» og «tilfeldig». Ministeren sier også at de er «alvorlig bekymret» over beslutningen fordi den utfordrer regionens mål om å utvide den frie handelsflyten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Koreas president Moon Jae-in bruker sterkere ord. Han fordømmer Japans beslutning om å fjerne landet hans fra listen. Han kaller beslutningen uforsvarlig.

– Tokyos egoistiske handling vil påføre verdensøkonomien voldsomme skader ved at globale forsyningsledd blir brutt, sa Moon fredag under et hasteinnkalt regjeringsmøte i Seoul. Møtet ble sendt direkte på fjernsyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Japan bør trekke tilbake sine ensidige og urettferdige tiltak så fort som mulig og innlede dialog, sa Moon med bestemt stemme, iført jakke og skjorte, men ikke slips.

– Ansvaret for det som kommer til å skje heretter ligger helt og holdent i den japanske regjeringens hender, sa Moon.

Senere fredag varslet Sør-Koreas finansminister Hong Nam-ki at Seoul svarer med samme mynt.

– Vi skal fortsette å strebe etter å løse denne saken på diplomatisk vis. Men vi vil også fjerne Japan fra vår liste over klarerte handelspartnere og gjennomgå en prosess for å styrke vår eksportkontroll, sa statsråden.

Les også: Lav ledighet og økende industriproduksjon i Japan

Rivaler og allierte

Nabolandene Japan og Sør-Korea er begge demokratier, markedsøkonomier og allierte med USA. Begge landene står også overfor trusler fra Nord-Korea og er under press fra et stadig mer selvsikkert Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig har Japan og Sør-Korea gamle konfliktlinjer som går tilbake til tiden til Japans kolonistyre over Koreahalvøya på første halvdel av 1900-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi lar oss ikke bli bekjempet av Japan igjen, sa Moon under regjeringsmøtet i Seoul fredag.

Sør-Korea skal gradvis styrke sitt motsvar overfor Japan, og Japan bør stålsette seg for «stor skade», uttalte Moon.

Moon mener Japans beslutning er en gjengjeldelse etter kjennelser fra sørkoreansk rettsvesen der japanske selskaper er blitt pålagt å utbetale kompensasjon for bruk av sørkoreansk tvangsarbeid under siste verdenskrig.

Moon har flere ganger vist til Japans kolonistyre over Korea-halvøya og understreket uavhengighetskampen som utgjør kjernen i den nasjonale identiteten i begge landene på Koreahalvøya.