Berlin kjøper nesten 700 leiligheter

Foto: AFP
Foto: AFP

Berlin by har sikret seg 670 leiligheter fra en privat eier i et attraktivt strøk. Håpet er å dempe en økende uro for boligsituasjonen i den tyske hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økende leiepriser har blitt et problem for folk som trenger rimelige boliger i Berlin, og i enkelte områder er husleien doblet i løpet av de siste ti årene.

I juni besluttet Berlins delstatsregjering å fryse leieprisene i fem år fra 2020 i et forsøk på å stagge gentrifiseringen.

– Berlin er nødt til å gjenvinne mer kontroll over sitt utleiemarked. Disse 670 leilighetene er et første skritt i den retningen, sa byens ordfører Michael Müller i en uttalelse da kjøpet ble bekreftet denne uka.

Ingen kjøpspris er offentliggjort i forbindelse med nyheten.

Leilighetene var lagt ut for salg av eiendomsforvalteren Predac og ligger ved Karl-Marx-Allee, som er i det tidligere kommunistiske Øst-Berlin, i bydelene Mitte og Friedrichshain.

Siden i fjor har lokale innbyggere protestert mot et planlagt salg av leilighetene i fem massive leilighetshus til eiendomsgiganten Deutsche Wohnen (DW).

Leietakere fryktet økt husleie og har arrangert flere demonstrasjoner, hengt opp bannere og bedt byens myndigheter stanse salget. Etter forhandlinger mellom Müller og DW skal leilighetene nå i stedet kjøpes opp av den statseide boligforeningen Gewobag.

– Jeg vil at berlinere fortsatt skal kunne ha råd til å bo i byen. Boliger er et sentralt sosialt spørsmål i nesten alle storbyer, sier ordføreren og legger til:

– Derfor både var og er det min hensikt å kjøpe leiligheter hvor enn det er mulig.

Personvernpolicy