Sjeføkonom Andreassen: – Jeg skammer meg

<p>Makroøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>
Makroøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det beste du kan gjøre er droppe ferien og sette deg foran TV-en med en kasse øl.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Uff, jeg burde skamme meg. Kanskje over et og annet jeg har gjort opp i gjennom årene, men definitivt over at jeg svir av så mye CO2, der jeg reiser land og strand rundt med mine makroforedrag, på ferieturer og helt unødvendige pustepauser fra en travel hverdag.

Det skriver sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i sitt siste innlegg, hvor han tar opp den nye snakkisen i samfunnsdebatten.

Med dagens ungdomsopprør og varsko fra forskere om en kommende miljømessig katastrofe, mener Andreassen det ikke er til å undres over at flyskam har kommet på moten.

– Uff, jeg skammer meg. Jeg erkjenner at jeg i løpet av mitt liv har bidratt til CO2-utslipp som er mange hundre ganger større enn den typiske afrikaner eller inder. Skal snart ut på tur til deilige Italia, sier han til Hegnar.no.

Les også: Har du lyst på gratis øl? Se etter sjeføkonom Jan. L. Andreassen

(Artikkelen fortsetter under)

Foto: Finansavisen
Foto: Finansavisen

Idealister, bønder og kasse med øl

– Jeg syntes det er underlig hvordan norske idealister og vagabonder reiser jorda rundt på første klasse for å belære folk i Brasil, Afrika og Asia at de må skjerpe seg og ta vare på miljøet. Hotellene vi bor på er flotte, med håndklær og sengetøy som må vaskes i 90-grader, og kjøkken som bruker enorme mengder av energi for å tilberede våre delikatesser, sier Andreassen til Hegnar.no.

Eika-mannen viser til lærebøkene i økonomi, som forteller oss at det er bedre å avgiftsbelegge det du vil ha mindre av, og heller subsidiere det du vil ha mer av, enn å ty til kvoter og forbud.

Provenyoverskuddet som avgifter gir kan uansett brukes til å hjelpe de fattige, hvis det er inntektsfordelingen man er redd for.

(Artikkelen fortsetter under)

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det beste miljøtiltak du kan gjøre er å droppe ferien og sette deg foran TV-en med en kasse øl. Du trenger ikke reise lenger enn til Danmark for å finne et folkeferd som satser på å redusere sin reisevirksomhet. Politikerne kan med fordel lære av danskene og holde seg mer innenlands. Men for all del, i den store sammenheng spiller ikke nordmenns reising så stor rolle, mener han.

Les også: Andreassen: Det kan føre til en kraftig vekst i boligprisene

Et moteord eller ømt punkt?

Mange vil ifølge Andreassen hevde at nordmenn har et naturlig behov for å reise mer enn andre folkeslag, for å få til en vellykket ferie. Men det er også unektelig slik at det norske kostnadsnivået er en medvirkende faktor.

Skatter og avgifter på mat og drikke, hoteller, uteliv og restauranter får folk til å flykte landet. Taxfree-ordningen er også en måte å subsidiere flytrafikken ut av Norge på, mener han.

– Derfor er det all grunn til å både skattlegge flyreising hardere, øke bompengesatsene ved våre grenseoverganger, og fjerne taxfree-ordningen. Provenyet kan brukes til å redusere kostnadsnivået ved å reise, spise og kose seg innenlands.

– Flyskam er kanskje bare et moteord, men det setter samtidig fingeren på et ømt punkt. Det moderne Norge byr befolkningen på en levemåte med et usedvanlig stort innslag av flyreiser. Proveny fra fjerning av taxfree-ordninger og økte flyseteavgifter, kunne med fordel brukes til å redusere avgiftstrykket for norsk reiseliv. Å gjøre det dyrere å reise utenlands, men billigere i gamlelandet er både god miljø- og distriktspolitikk, mener han.

– Kommer du til å gjøre noe med dine flyreiser, eller hva er din følelse når du flyr?

– Nei, jeg endrer nok ikke adferd. Lettere å snakke om klimakamp enn å gjøre noe selv. Jeg lever definitivt ikke som jeg lærer, sier Andreassen til Hegnar.no.

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden