Ny EU-topp: Skandaler og superstat-drømmer

Forsvarsminister Ursula von der Leyen får kos av avtroppende EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.
Forsvarsminister Ursula von der Leyen får kos av avtroppende EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Foto: Francois Lenoir / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyske legen og syvbarnsmoren Ursula von der Leyen blir ny leder for EU-kommisjonen. Tysk korrupsjonsskandale og tidligere uttalelser gir henne tung bagasje. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppdatert: Von der Leyen ny president for EU-kommisjonen

– Mitt mål er Europas Forente Stater - etter modell av de føderale statene Sveits, Tyskland eller USA. En del av selvstyret blir bevart, men vi bruker Europas stordriftsfordeler på viktige områder innen finans, skatt og økonomisk politikk, Det er en lang vei dit, men vi kan gjøre det.

Ordene tilhører Ursula von der Leyen i et intervju med tyske Der Spiegel i 2011. Statsledere fra EU-landene i Den europeiske unions råd har nominert to kvinner til å styre to av de viktigste postene i EU. IMF-sjefen Christine Lagarde, som skal overta etter «Super» Mario Draghi i den europeiske sentralbanken, er den ene.

Den andre er den relativt ukjente von der Leyen, for tiden Tysklands forsvarsminister. Ifølge Time var det Frankrikes president Emmanuel Macron som opprinnelig foreslo henne for europeiske statsledere til å nominere henne som EU-kommisjonens første kvinnelige president.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med seg på laget ser de ut til å få spanjolen Josep Borrell som utenrikssjef. Borrell har tidligere i år uttrykt glede over brexit, siden Storbritannia var bremseklossen «for en politisk union».

Ingen tunge poster ser derimot ut til å gå til østeuropeiske eller nordiske land.

– Selv Tyskland er lilleputt

Tidligere i juli svarte von der Leyen på spørsmål fra skeptiske medlemmer av EU-parlamentet. Hun måtte avvise at små stater kom til å bli overkjørt under hennes ledelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Von der Leyen og Merkel har lenge stått ved hverandres side i tykt og tynt. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix
Von der Leyen og Merkel har lenge stått ved hverandres side i tykt og tynt. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix

– Sjelen i EU er samhold. Selv mitt eget land, Tyskland, er en lilleputt i forhold til resten av verden. Men som en del av EU er vi 505 millioner mennesker og har mye mer tyngde, sa hun, og understreket at «det finnes ingen små eller store stater, alle har en stemme i Det europeiske unions råd».

Ellers var hun under den over to timer lange utspørringen, lite konkret. Hun anerkjente at EU er politisk splittet mellom vest og øst og nord og sør, prøvde å sjarmere forsamlingen med smil og unnvek direkte svar på vanskelige spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun ble presset til å svare ja på spørsmål om EU-kommisjonen kommer til å være tøffere i tonen overfor EU-land som ikke følger reglene.

Hun sa også at EU burde:

  • Ta mer plass og en mer aktiv rolle i nærområdene
  • Samarbeide militært og ikke vise svakhet overfor Russland
  • Få realisert planer om tettere økonomisk arbeid så raskest som mulig
  • Ha større ambisjoner for å nå klimamålene, men samtidig anerkjenne at land har forskjellige utgangspunkt

Upopulær i hjemlandet

I Tyskland fikk nominasjonen av von der Leyen folk til å heve øyenbrynene. Færre enn én av tre tyskere mener hun er et godt valg, ifølge en spørreundersøkelse foretatt av byrået Deutschlandtrend forrige uke, gjengitt i Deutsche Welle. Hele 57 prosent mener hun ikke vil bli en god EU-president.

Motstanden mot henne i hjemlandet er så stor at ikke engang forbundskansler Angela Merkel kunne støtte nominasjonen av von der Leyen, sin egen partifelle og nære samarbeidspartner.

Birken Gorch Fock (1958) er en vakker treningsskute, men renovasjonsregningen sjokkerer. Foto: Robert Alfers og Terry Waterfield / Public Domain
Birken Gorch Fock (1958) er en vakker treningsskute, men renovasjonsregningen sjokkerer. Foto: Robert Alfers og Terry Waterfield / Public Domain

Dette kan skyldes en politisk skandale som forfølger forsvarsministeren. Den tyske riksrevisjonen har uttrykt bekymring for pengesløsing og nepotisme i forbindelse med tildelingen av lukrative kontrakter i milliardklassen i forsvarsdepartementet til eksterne konsulenter, uten at disse ble lagt ut på anbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette endte med at opposisjonen i den tyske forbundsdagen tidligere i år åpnet granskning av von der Leyen, det samme gjorde statsadvokaten i Berlin.

Den mest bisarre delen av saken er budsjettsprekken i forbindelse renovasjonen av en treningskute, tremasteren Gorch Fock, der regningen har vokst fra 90 millioner til 1,2 milliarder kroner.

Det hjelper heller ikke at hun i fjor måtte svare for at 27 av 62 sider i hennes doktoravhandling var enten plagiert eller manglet referanser.

Skuffede generaler

Hennes landsmann og forrige president i EU-parlamentet, Martin Schulz, har kalt henne «regjeringens svakeste minister».

– Tilsynelatende er prestasjonen tilstrekkelig til å lede kommisjonen, sier Schulz ironisk til Financial Times.

Ifølge avisen er enkelte i partiet glade for at hun forsvinner fra Berlin til Brussel.

– Det er bra for militæret at hun drar. Hennes tid har vært svært belastende for de væpnede styrkene, sier en anonym partifelle i forbundsdagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilstanden til de tyske væpnede styrkene er nemlig ikke oppløftende lesning for tyskere. Mindre enn halvparten av hærens 255 Leopard 2 stridsvogner er operative, mens kun 12 av 50 Tiger-helikoptere, og 39 av 128 Eurofighter Typhoon jagerfly kan gå på vingene, ifølge en rapport fra januar i år.

«Vidunderkvinne»

På den annen side kaller tilhengere henne for Wunderfrau (Vidunderkvinne). De viser til hennes bakgrunn og at hun på en måte har klart alt. Selv har hun studert økonomi og medisin. Etter at hun ble lege i 1987 fikk hun og ektemannen, medisinprofessor Heiko von der Leyen, syv barn de neste åtte årene. Hun snakker både engelsk og fransk flytende.

Først i 1999 ble hun politisk aktiv, 41 år gammel. Hun ble valgt inn i Forbundsdagen i 2009 og har hatt en komet-karriere i tysk politikk.

EUs potensielle nye leder ble født som Ursula Albrecht i EUs hjerte - selveste Brussel - og tilhører en familie med leger, jurister og rike kjøpmenn helt siden Hanseatene tilbake til 1600-tallet.