Troll, Tyrihans og Askeladd:

Gjør eventyrnavn oljen ekstra norsk?

Når oljen oppfattes som norsk er det ikke bare fordi den finnes på vårt territorium, men også fordi den knyttes til nasjonale gullaldre, skriver Camilla Ruud. Foto: AFP, Marcel Mochet, NTB scanpix
Når oljen oppfattes som norsk er det ikke bare fordi den finnes på vårt territorium, men også fordi den knyttes til nasjonale gullaldre, skriver Camilla Ruud. Foto: AFP, Marcel Mochet, NTB scanpix

I år er det femti år siden olje ble funnet på norsk sokkel. Hvordan påvirker navn vår forståelse av oljen?

I 2019 markerer Norge at det er femti år siden det første, store oljefunnet ble gjort i Nordsjøen. Leteriggen het Ocean Viking og i oljeindustrien brukes ofte navn med nasjonal gjenklang. Når oljen oppfattes som norsk er det ikke bare fordi den finnes på vårt territorium, men også fordi den knyttes til nasjonale gullaldre. Hvordan påvirker historiske navn vår forståelse av oljen? Og hva skjer med fortiden når den kobles til oljepolitikk og -industri?

Eventyrlige oljefelt

Uttrykket «det norske oljeeventyret» ble mye brukt før, og flere olje- og gassfelt har navn fra folkeeventyrene. Troll er navnet på et av verdens største felt. Andre felt ble oppkalt etter kjente eventyrhelter som Tyrihans, Veslefrikk og Askeladd.

Eventyr følger velkjente fortellingsstrukturer der hendelser inntrer i bestemt rekkefølge. Den lille mannen drar av gårde, utviser kløkt og håndterer utfordringer, det går nesten galt, men med magi og flaks går det likevel bra og helten ender opp med både prinsesse og kongeriket. «Jeg fant! Jeg fant!» ropte Askeladden, og fortellinger om hvordan Norge fant olje ligner til forveksling på folkeeventyrenes plot.

Når museene og forfattere av historiebøker forteller om oljeeventyret, starter de gjerne med den vitenskapelige rapporten som Utenriksdepartementet bestilte fra Norges Geologiske Undersøkelser i 1958. Rapporten konkluderte slik: «Man kan se bort fra muligheten for at det skulle finnes kull, olje eller svovel på kontinentalsokkelen langs den norske kyst».

Utgangspunktet syntes fattigslig. Men ferden fortsatte, og med magisk flaks og strategisk kløkt endte den med eventyrlig rikdom.

Flaks var det at vi fant oljen og at de andre nordsjølandene gikk med på å dele sokkelen midt mellom landene på 1960-tallet. Den opptil 700 meter dype Norskerenna, som ligger rett utenfor kysten vår, kunne nemlig ha satt en effektiv stopper for det. Havrettskonvensjonen ga stater jurisdiksjonsrett til sokkelen bare ut til 200 meters dyp, eller dypere dersom det fantes brukbar teknologi. Oljen lå langt til havs og godt utenfor den dype renna, og noen teknologi for å nå fram dit fantes ikke.

Norge fikk eventyrlig nok likevel råderett over et enormt område av Nordsjøen. Og ikke minst var de kløktige, de embedsmenn og politikere som holdt multinasjonale kjemper unna og sikret nasjonalt eierskap til naturressursene. Fattige Norge hadde i 500 år vært Skandinavias lillebror, men oljen forandret alt, og det lille landet ble rikt og godt å leve i.

Les også:

Bruk av fortid

Når vi snakker om fortiden er det ikke likegyldig hvilke ord vi bruker. ‘Kulturarv’ innebærer at fortiden er noe vi arver. Den blir vår eiendom, noe som forplikter og definerer oss i dag. Når fortiden er noe vi arver, innebærer det også at vi har både en plikt og en rett til å bruke den. I kontrast står for eksempel ‘kulturminner’ som får oss til å tenke på fortiden som noe tilbakelagt, noe vi kan minnes om vi ønsker det.

Når eventyrnavn brukes i oljeindustrien handler det om hvordan fortid blir brukt for å tjene interesser i nåtiden. Eventyrfigurer har jo egentlig ingenting med olje å gjøre. Likevel legger eventyrnavn et slør av nasjonal nostalgi og av den fattige husmannssønnens velfortjente suksess, til oljeindustrien. Eventyrnavn gjør kanskje oljen ekstra norsk?

Les også:

Vikingenes olje

Tor ble godkjent som feltnavn i 1973, og siden da har omtrent sytti olje- og gassfelt fått navn fra vikingtid og norrøn mytologi. Vikingtiden har blitt brukt på ulike måter av nordmenn gjennom historien. Utgravingene av vikingskip fra slutten av 1800-tallet ga oss tiltrengt nasjonal identitet etter mange århundrer under Danmark og i løsrivelsesprosessen fra Sverige. På 1930- og 40-tallet fungerte vikinger og norrøn mytologi som ideologiske våpen for Nasjonal Samling og nazismen. Etter dette ble perioden, ikke overraskende, liggende akademisk og kulturelt brakk i noen tiår.

Fra 1970-tallet og fremover fikk vikingtiden nytt innhold. I historiefaglige kretser og på museer ble krigerske berserker plassert i bakgrunnen, og en mer mangfoldig vikingkultur trådte frem. Vikingtiden bestod nå også av kvinner, barn, reiser og fredelig handel. Ikke minst var vikingene dyktige i sitt møte med havet, ferdigheter som gjentas med oljeindustrien. Oljeindustriens høyteknologi blir som en gjentakelse av ferdigheter nordmenn alltid har hatt og en arv vi plikter å holde i hevd. Ja, disse navnene uttrykker nærmest at det ligger i vår natur å utvinne olje og gass.

Slike feltnavn etablerer en sammenheng mellom vikingtiden og dagens oljeindustri, som innebærer at både fortid og nåtid forandres. Vikingene ble mindre krigerske og mer teknologisk dyktige når de ble koblet til oljeindustrien, mens nåtidens oljeindustri ble bærer av en stolt og historisk langstrakt nasjonal arv når den knyttet seg til vikingene.

Les også:

En nasjonsbyggende, demokratisk olje

I 2011 innførte Olje- og energidepartementet en ny navnepolitikk. Nye felt skulle få navn fra 1800- og 1900-tallets nasjonsbyggere. Navn skulle knyttes til demokratiets fremvekst, de skulle reflektere nåtidens kulturelle mangfold samt oljens sentrale posisjon i en fremtidsrettet nasjonsbygging. Johan Sverdrup, Aasta Hansteen, Johan Castberg, Gina Krog, Elsa Laula Renberg, Nordahl Grieg og Fridtjof Nansen var blant navneforslagene og flere av disse er tatt i bruk.

Retningslinjer for navnevalg ble lagt ut på Olje- og energidepartementets nettside, og det lød poetisk: «Dei kan gjevast namn som strekar under den felles historia ulike nordmenn bør ha. Dei kan lyda namn som gjev sams atterklang, dei kan vera symbolske fyrtårn som lyser opp leia vidare – ved å minne oss om kva, kven og når Noreg og det norske folkestyret er. Mest likt ekko, atterljom – langt frå land».

Når fortid bringes inn i nåtid skjer det noe med begge. Fortidens helter ble plassert i en industri de aldri hadde noe med å gjøre, og de skulle vise vei til en demokratisk, mangfoldig og oljefylt fremtid. Nåtidens industri, på sin side, ble forankret i en nasjonalhistorisk linje og fikk ta del i de gjentakende og stabile kvaliteter som kjennetegner norske foregangsmenn og -kvinner.

Les også:

Historiske navn

I år er det femti år siden olje ble funnet på norsk sokkel. Hvorfor passer historiske navn så godt på olje- og gassfelt? Feltene ligger langt til havs og dypt nede i berggrunnen, de er nesten uvirkelige. Samtidig er de høyteknologiske, av enorm økonomisk betydning og høyst virkelige. Dette gir felt en dobbelthet som gjør historiske navn velegnet.

I eventyrene foregår det magiske og det verdslige side om side. Slik blir det også med olje- og gassfeltene når de får eventyrnavn, den magiske flaksen knyttes til politisk strategi, avansert teknologi og utrolig profitt. Navn fra vikingtid og norrøn mytologi knytter dagens industri til nasjonale egenskaper og viser hvordan nordmenn alltid har visst å utnytte sine havressurser. Nasjonsbyggende navn forbinder mangfold og demokrati med en ønsket, om enn utopisk og oljefyrt, fremtid.

Vi som er kulturarvsforskere er opptatt av hvordan det moderne samfunnets høye tempo fører til at vi oppsøker fortiden og tradisjoner som en form for kompensasjon. Og det er her feltnavn kommer inn: de knytter høyteknologi, raske endringer og intenst forbruk til noe roligere og nasjonalt velkjent. Olje har jo i seg selv ingenting med de nasjonale gullaldre å gjøre. Når navn fra fortiden brukes, er det fordi oljebyråkratiet, oljeindustrien og Språkrådet har ønsket det. Alle samfunn trenger koblinger mellom fortid, nåtid og framtid. Men vi behøver ikke bruke olje og gass for å dekke dette behovet. Hvis feltene ikke hadde fått historiske navn, ville vi da opplevd olje og gass som mindre norsk?

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Tyrkia pågriper ordførere12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen
Siste nytt
14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenTyrkia pågriper ordførere12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52PengerFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50KulturDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen
Populært