Meny

Troll, Tyrihans og Askeladd:

Gjør eventyrnavn oljen ekstra norsk?

Når oljen oppfattes som norsk er det ikke bare fordi den finnes på vårt territorium, men også fordi den knyttes til nasjonale gullaldre, skriver Camilla Ruud. Foto: AFP, Marcel Mochet, NTB scanpix
Når oljen oppfattes som norsk er det ikke bare fordi den finnes på vårt territorium, men også fordi den knyttes til nasjonale gullaldre, skriver Camilla Ruud. Foto: AFP, Marcel Mochet, NTB scanpix

I år er det femti år siden olje ble funnet på norsk sokkel. Hvordan påvirker navn vår forståelse av oljen?

I 2019 markerer Norge at det er femti år siden det første, store oljefunnet ble gjort i Nordsjøen. Leteriggen het Ocean Viking og i oljeindustrien brukes ofte navn med nasjonal gjenklang. Når oljen oppfattes som norsk er det ikke bare fordi den finnes på vårt territorium, men også fordi den knyttes til nasjonale gullaldre. Hvordan påvirker historiske navn vår forståelse av oljen? Og hva skjer med fortiden når den kobles til oljepolitikk og -industri?

Eventyrlige oljefelt

Uttrykket «det norske oljeeventyret» ble mye brukt før, og flere olje- og gassfelt har navn fra folkeeventyrene. Troll er navnet på et av verdens største felt. Andre felt ble oppkalt etter kjente eventyrhelter som Tyrihans, Veslefrikk og Askeladd.

Eventyr følger velkjente fortellingsstrukturer der hendelser inntrer i bestemt rekkefølge. Den lille mannen drar av gårde, utviser kløkt og håndterer utfordringer, det går nesten galt, men med magi og flaks går det likevel bra og helten ender opp med både prinsesse og kongeriket. «Jeg fant! Jeg fant!» ropte Askeladden, og fortellinger om hvordan Norge fant olje ligner til forveksling på folkeeventyrenes plot.

Når museene og forfattere av historiebøker forteller om oljeeventyret, starter de gjerne med den vitenskapelige rapporten som Utenriksdepartementet bestilte fra Norges Geologiske Undersøkelser i 1958. Rapporten konkluderte slik: «Man kan se bort fra muligheten for at det skulle finnes kull, olje eller svovel på kontinentalsokkelen langs den norske kyst».

Utgangspunktet syntes fattigslig. Men ferden fortsatte, og med magisk flaks og strategisk kløkt endte den med eventyrlig rikdom.

Flaks var det at vi fant oljen og at de andre nordsjølandene gikk med på å dele sokkelen midt mellom landene på 1960-tallet. Den opptil 700 meter dype Norskerenna, som ligger rett utenfor kysten vår, kunne nemlig ha satt en effektiv stopper for det. Havrettskonvensjonen ga stater jurisdiksjonsrett til sokkelen bare ut til 200 meters dyp, eller dypere dersom det fantes brukbar teknologi. Oljen lå langt til havs og godt utenfor den dype renna, og noen teknologi for å nå fram dit fantes ikke.

Norge fikk eventyrlig nok likevel råderett over et enormt område av Nordsjøen. Og ikke minst var de kløktige, de embedsmenn og politikere som holdt multinasjonale kjemper unna og sikret nasjonalt eierskap til naturressursene. Fattige Norge hadde i 500 år vært Skandinavias lillebror, men oljen forandret alt, og det lille landet ble rikt og godt å leve i.

Les også:

Bruk av fortid

Når vi snakker om fortiden er det ikke likegyldig hvilke ord vi bruker. ‘Kulturarv’ innebærer at fortiden er noe vi arver. Den blir vår eiendom, noe som forplikter og definerer oss i dag. Når fortiden er noe vi arver, innebærer det også at vi har både en plikt og en rett til å bruke den. I kontrast står for eksempel ‘kulturminner’ som får oss til å tenke på fortiden som noe tilbakelagt, noe vi kan minnes om vi ønsker det.

Når eventyrnavn brukes i oljeindustrien handler det om hvordan fortid blir brukt for å tjene interesser i nåtiden. Eventyrfigurer har jo egentlig ingenting med olje å gjøre. Likevel legger eventyrnavn et slør av nasjonal nostalgi og av den fattige husmannssønnens velfortjente suksess, til oljeindustrien. Eventyrnavn gjør kanskje oljen ekstra norsk?

Les også:

Vikingenes olje

Tor ble godkjent som feltnavn i 1973, og siden da har omtrent sytti olje- og gassfelt fått navn fra vikingtid og norrøn mytologi. Vikingtiden har blitt brukt på ulike måter av nordmenn gjennom historien. Utgravingene av vikingskip fra slutten av 1800-tallet ga oss tiltrengt nasjonal identitet etter mange århundrer under Danmark og i løsrivelsesprosessen fra Sverige. På 1930- og 40-tallet fungerte vikinger og norrøn mytologi som ideologiske våpen for Nasjonal Samling og nazismen. Etter dette ble perioden, ikke overraskende, liggende akademisk og kulturelt brakk i noen tiår.

Fra 1970-tallet og fremover fikk vikingtiden nytt innhold. I historiefaglige kretser og på museer ble krigerske berserker plassert i bakgrunnen, og en mer mangfoldig vikingkultur trådte frem. Vikingtiden bestod nå også av kvinner, barn, reiser og fredelig handel. Ikke minst var vikingene dyktige i sitt møte med havet, ferdigheter som gjentas med oljeindustrien. Oljeindustriens høyteknologi blir som en gjentakelse av ferdigheter nordmenn alltid har hatt og en arv vi plikter å holde i hevd. Ja, disse navnene uttrykker nærmest at det ligger i vår natur å utvinne olje og gass.

Slike feltnavn etablerer en sammenheng mellom vikingtiden og dagens oljeindustri, som innebærer at både fortid og nåtid forandres. Vikingene ble mindre krigerske og mer teknologisk dyktige når de ble koblet til oljeindustrien, mens nåtidens oljeindustri ble bærer av en stolt og historisk langstrakt nasjonal arv når den knyttet seg til vikingene.

Les også:

En nasjonsbyggende, demokratisk olje

I 2011 innførte Olje- og energidepartementet en ny navnepolitikk. Nye felt skulle få navn fra 1800- og 1900-tallets nasjonsbyggere. Navn skulle knyttes til demokratiets fremvekst, de skulle reflektere nåtidens kulturelle mangfold samt oljens sentrale posisjon i en fremtidsrettet nasjonsbygging. Johan Sverdrup, Aasta Hansteen, Johan Castberg, Gina Krog, Elsa Laula Renberg, Nordahl Grieg og Fridtjof Nansen var blant navneforslagene og flere av disse er tatt i bruk.

Retningslinjer for navnevalg ble lagt ut på Olje- og energidepartementets nettside, og det lød poetisk: «Dei kan gjevast namn som strekar under den felles historia ulike nordmenn bør ha. Dei kan lyda namn som gjev sams atterklang, dei kan vera symbolske fyrtårn som lyser opp leia vidare – ved å minne oss om kva, kven og når Noreg og det norske folkestyret er. Mest likt ekko, atterljom – langt frå land».

Når fortid bringes inn i nåtid skjer det noe med begge. Fortidens helter ble plassert i en industri de aldri hadde noe med å gjøre, og de skulle vise vei til en demokratisk, mangfoldig og oljefylt fremtid. Nåtidens industri, på sin side, ble forankret i en nasjonalhistorisk linje og fikk ta del i de gjentakende og stabile kvaliteter som kjennetegner norske foregangsmenn og -kvinner.

Les også:

Historiske navn

I år er det femti år siden olje ble funnet på norsk sokkel. Hvorfor passer historiske navn så godt på olje- og gassfelt? Feltene ligger langt til havs og dypt nede i berggrunnen, de er nesten uvirkelige. Samtidig er de høyteknologiske, av enorm økonomisk betydning og høyst virkelige. Dette gir felt en dobbelthet som gjør historiske navn velegnet.

I eventyrene foregår det magiske og det verdslige side om side. Slik blir det også med olje- og gassfeltene når de får eventyrnavn, den magiske flaksen knyttes til politisk strategi, avansert teknologi og utrolig profitt. Navn fra vikingtid og norrøn mytologi knytter dagens industri til nasjonale egenskaper og viser hvordan nordmenn alltid har visst å utnytte sine havressurser. Nasjonsbyggende navn forbinder mangfold og demokrati med en ønsket, om enn utopisk og oljefyrt, fremtid.

Vi som er kulturarvsforskere er opptatt av hvordan det moderne samfunnets høye tempo fører til at vi oppsøker fortiden og tradisjoner som en form for kompensasjon. Og det er her feltnavn kommer inn: de knytter høyteknologi, raske endringer og intenst forbruk til noe roligere og nasjonalt velkjent. Olje har jo i seg selv ingenting med de nasjonale gullaldre å gjøre. Når navn fra fortiden brukes, er det fordi oljebyråkratiet, oljeindustrien og Språkrådet har ønsket det. Alle samfunn trenger koblinger mellom fortid, nåtid og framtid. Men vi behøver ikke bruke olje og gass for å dekke dette behovet. Hvis feltene ikke hadde fått historiske navn, ville vi da opplevd olje og gass som mindre norsk?

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:54 Europeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39 Fastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23 Beredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21 Strålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13 Bohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48 49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34 United-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50 FBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17 Russisk proffbokser døde etter kamp20:16 USA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11 25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48 Frankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45 Fant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27 Hvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11 Norsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38 Senatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27 Se og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27 Tre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24 Puerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23 Båt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04 Ny etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00 Hydro-hopp på positiv børsdag17:58 Stoltenberg gratulerer Johnson17:43 To fengslet for tolv branner i Sverige17:19 Skaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15 Skogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05 Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03 Warholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30 NRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26 Krekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21 UDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12 Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05 Full stopp for torskefisket i Østersjøen16:03 NRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59 Kvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37 Svak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30 Brudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26 Tap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24 Storbrann under kontroll i Portugal14:57 Her fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39 Russisk LGBT-aktivist funnet drept14:25 Tidligere kinesisk statsminister er død14:23 Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01 EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28 Nordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22 Gilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21 NRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01 Bergensskole stengt etter asbestfunn13:00 Britisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38 Chloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24 Fengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18 Boris Johnson blir ny britisk statsminister11:56 Kollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46 Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34 Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21 Funnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13 Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10 Trygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04 Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50 Politiet frigir navn på omkommet basehopper10:48 Solskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22 Sykehusene bryter tidsfrister oftere10:09 Norovirus påvist i Madlaleiren10:08 Aker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57 Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52 Jehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51 Maria Ressa for retten på Filippinene09:29 Narko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42 Trump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20 Oppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48 Fakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37 Johnson og Hunt venter på resultatet07:00 Aper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45 Kaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30 Wiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25 Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07 Henrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52 Sverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Studie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40 Elsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28 Tony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48 Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27 Venezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26 Norsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03 Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51 Utøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39 Rødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26 Valgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17 Budsjettenighet i USA01:03 Studie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37 Politiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50 Bare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund
Siste nytt
22:54VerdenEuropeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39NorgeFastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23NorgeBeredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21SportStrålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13KulturBohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48Norge49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34SportUnited-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50VerdenFBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17SportRussisk proffbokser døde etter kamp20:16VerdenUSA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11Verden25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48VerdenFrankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45VerdenFant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27Helse og livsstilHvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11NorgeNorsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38VerdenSenatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27KulturSe og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27NorgeTre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24VerdenPuerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23NorgeBåt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04SportNy etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00PengerHydro-hopp på positiv børsdag17:58PolitikkStoltenberg gratulerer Johnson17:43VerdenTo fengslet for tolv branner i Sverige17:19VerdenSkaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15VerdenSkogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05VerdenStrømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03SportWarholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30NorgeNRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26NorgeKrekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21NorgeUDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12PolitikkForsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05VerdenFull stopp for torskefisket i Østersjøen16:03NorgeNRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59NorgeKvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37ReiseSvak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30NorgeBrudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26NorgeTap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24VerdenStorbrann under kontroll i Portugal14:57VerdenHer fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39VerdenRussisk LGBT-aktivist funnet drept14:25VerdenTidligere kinesisk statsminister er død14:23NorgeKlagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01PolitikkEUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28NorgeNordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22NorgeGilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21NorgeNRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01NorgeBergensskole stengt etter asbestfunn13:00PolitikkBritisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38VerdenChloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24NorgeFengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18VerdenBoris Johnson blir ny britisk statsminister11:56NorgeKollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46PengerBørge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34VerdenStorbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21VerdenFunnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13NorgeRekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10NorgeTrygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04VerdenDemokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50NorgePolitiet frigir navn på omkommet basehopper10:48SportSolskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22NorgeSykehusene bryter tidsfrister oftere10:09NorgeNorovirus påvist i Madlaleiren10:08PengerAker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57NorgeNi uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52NorgeJehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51VerdenMaria Ressa for retten på Filippinene09:29VerdenNarko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42VerdenTrump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20VerdenOppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48NorgeFakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37VerdenJohnson og Hunt venter på resultatet07:00VerdenAper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45SportKaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30NorgeWiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25VerdenSør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07SportHenrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52NorgeSverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenStudie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40NorgeElsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28VerdenTony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48NorgeFlere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27VerdenVenezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26NorgeNorsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03VerdenIrans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51NorgeUtøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39NorgeRødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26NorgeValgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17VerdenBudsjettenighet i USA01:03VerdenStudie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37NorgePolitiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50VerdenBare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund
Populært