EUs handelsoverskudd med USA øker

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens EUs handelsbalanse med verden fikk et underskudd på 21,7 milliarder euro i årets fire første måneder, økte handelsoverskuddet mot USA til 48,2 milliarder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den totale handelen mellom EU og verden for øvrig økte med 3,6 prosent i første tertial og passerte 1.200 milliarder euro, ifølge en pressemelding fra Eurostat, EUs statstikkbyrå. Beløpet tilsvarer drøyt 11,8 billioner kroner etter dagens kurs. Importen var større – og økte mer – enn eksporten, og unionen endte med et handelsunderskudd på 21,7 milliarder euro, drøyt dobbelt så mye som i samme periode i fjor da fasiten viste 10,3 milliarder.

Overfor USA er det EU som går i pluss, og handelsoverskuddet endte altså på 48,2 milliarder euro, en beskjeden oppgang fra 46 milliarder for ett år siden. På den annen side er det nettopp USA som for tiden er mest opptatt av å følge med på handelsbalansen. President Donald Trump leser handelsunderskudd som et tegn på at USA taper mot sine handelspartnere, men han retter først og fremst kritikken på dette området mot Kina.

Overfor Kina har EU, i likhet med USA, et handelsunderskudd, som ble på 62 milliarder euro for månedene januar til april. I samme periode i fjor var underskuddet på 57,2 milliarder.

I handelen med Norge er EUs underskudd – og dermed Norges overskudd – på 7,5 milliarder euro, mot 10,8 milliarder for et år siden.