Handelskrigene:

Verdensbanken: Donald Trump sendte viljen til investering til bunns

Donald Trump er ansvarlig for tre handelskriger, og Theresa May for Brexit. Sammen er de ansvarlig for rekordlav investeringsvilje.
Donald Trump er ansvarlig for tre handelskriger, og Theresa May for Brexit. Sammen er de ansvarlig for rekordlav investeringsvilje. Foto: White House / Zuma Press/NTB scanpix

Brexit og Donald Trumps handelskriger gir rekordhøyt utslag på Verdensbankens usikkerhetsindeks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trumps handelskriger med Kina, Mexico og Europa har hatt en ødeleggende effekt på investeringer verden over, konkluderer en rapport fra Verdensbanken. Rapporten spår at veksten globalt sett vil synke til nivåer man ikke har sett siden 2016.

Verdensbanken, som har hovedkontor i Washington, låner ut penger til utviklingsland. I sin halvårlige rapport om tingenes tilstand på verdensbasis, peker låneinstitusjonen på stadig økende politisk usikkerhet som årsak til at handelen bremser opp, og at man nærmest ser en kollaps i investeringer. Resultatet er at BNP-veksten synker til 2,6 prosent i år, før man forventer at den

«såvidt krøker seg opp til 2,7 prosent i 2020».

Trump-administrasjonens beslutning om å innføre høyere tariffer på import fra Kina, samt Brexit-forhandlinger som drar ut i tid uten at man har fått noen løsninger, var blant en rekke hendelser som førte til et rekordhøyt utslag på Verdensbankens indeks over politisk usikkerhet.

De dystre funnene gjenspeilet seg i en tale fra lederen for US Federal Reserve, Jerome Powell, som lovte å gjøre «de nødvendige grep» for å beskytte USAs økonomi fra ringvirkningene av handelskrigene.

På en konferanse i Chicago sa Powell at sentralbanken holdt et «nøye øye med» de pågående handelskranglene. Mange tolket dette som et tegn på at den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve) kom til å kutte rentesatsen de kommende månedene dersom den amerikanske økonomien stagnerer.

– Vi vet ikke hvordan eller når disse tingene vil bli løst. Som alltid vil vi gjøre de nødvendige tiltakene for å støtte fortsatt vekst, sa Powell.

Forrige måned førte bekymring over Washingtons kjekling med Beijing over importtariffer, til at børsindeksene falt kraftig. Det samme gjelder oljeprisen, og investorer har valgt sikre kort som gull – der prisen har steget med 4 prosent siden tirsdag – og tyske statsobligasjoner.

I forrige uke advarte Trump Mexico om at landet kunne stå ovenfor høyere toll på all eksport til USA, dersom landet ikke lyktes med å begrense migrasjonen. Washington truet med 5 prosent økning på alle varer, og sa dette kunne bli innført så tidlig som i neste uke. Dette kan deretter stige til 25 prosent innen oktober.

Spesielt bransjer innen produksjon har blitt rammet hardt over hele verden, og veksten avtatt kraftig i de fleste regioner. Blant annet i Storbritannia, hvor utsiktene er alt annet enn lyse – og i Irland og nedover kontinentet ser det enda mørkere ut.

Verdensbanken sier at voksende økonomier i Asia, Sør-Amerika og Afrika ble hemmet av lite vilje til investering. I rapporten «Global Economic Prospects: Heightened Tensions, Subdued Investment» sies det også at stigende handelsbarrierer øker det finansielle presset på økonomier som er sterkt avhengig av handel, slik som Tyrkia, og har bremset ned større økonomier i større grad enn forventet, spesielt i Europa.

Myndighetene i utviklingsland har reagert på fallet i investeringer fra privat sektor ved å låne penger, noe som øker risikoen for finansiell ustabilitet dersom den globale veksten skulle bremse ytterligere opp.

President for Verdensbankgruppen, David Malpass, sier sterkere økonomisk vekst er helt essensielt dersom man skal redusere fattigdom og bedre levestandarden.

– Dagens økonomiske framdrift er svak, mens gjeld øker og hemmet vekst i investeringer gjør at landene ikke får nådd sitt fulle potensiale.

Malplass, som tidligere i år etterfulgte Jim Yong Kim som president for Verdensbanken, la til at utviklingsland burde unngå å låne penger med mindre de mer ment for vekst og investeringer.

– Det er ytterst viktig at landene setter i verk grundige strukturelle reformer som forbedrer det økonomiske klimaet og tiltrekker seg investorer. De må også gjøre

gjeldshåndtering og åpenhet til områder med den høyeste prioritet, slik at ny gjeld bidrar til vekst og investeringer.

Enkelte land Verdensbanken forventet skulle bedre sin BNP i år, har allerede begynt å bevege seg bakover, ifølge nylige tall.

Sør-Afrikas økonomi har opplevd sitt verste kvartal siden finanskrisen. Økonomien krympet med en årlig rate på 3,2 prosent de første tre månedene av 2019. Dermed er ikke landet i rute med tanke på veksten på 1,1 prosent som Verdensbanken hadde forutsett.

Sektorene produksjon, gruvedrift og jordbruk krympet i Sør-Afrika, noe som var et nederlag for den nylig gjenvalgte presidenten Cyril Ramaphosa. Jordbruk gikk tilbake 13 prosent, gruvedriften 11 prosent, mens produksjon minket med 8,8 prosent.

Australias økonomi har også bremset opp, noe som har tvunget sentralbanken til å redusere renten til en rekordlav 1,25 prosent.

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæther/ABC Nyheter/Pressworks © Guardian News & Media Limited

Personvernpolicy