DNB Markets-økonom: Trump-utspillet er dristig

Knut A. Magnussen.
Knut A. Magnussen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Risikoen nå er ifølge Knut A. Magnussen at Donald Trump bidrar til å avslutte det som nå er den lengste oppgangen i amerikansk økonomi etter andre verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Markedene fikk seg en ny kalddusj på fredag da USAs president Donald Trump varslet toll på import av alle varer fra Mexico.

Tollsatsen er fem prosent fra 10. juni, men kan senere trappes opp. Hensikten er å presse Mexico til å stoppe den illegale innvandringen til USA. Om dette ikke skjer, vil tollen trappes opp med fem prosentpoeng per måned til den har nådd 25 prosent.

«Trumps utspill er uvanlig i den forstand at det ikke er handelen han ønsker å ramme. Dessuten er utspillet dristig, siden det kan føre til at Mexico ikke lenger ønsker å akseptere den reforhandlede NAFTA-avtalen. Mexico synes likevel interessert i å inngå samtaler med USA om innvandringen, og allerede i dag skal økonomiminister Marquez møte den amerikanske handelsministeren (Ross) i Washington. Ikke så rart siden 80 prosent av mexicansk eksport går til USA», skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i morgenrapoorten.

Kina-konflikten fortsetter

Konflikten mot Kina fortsetter også. Landet truer nå med å sette en opp liste over utenlandske selskaper og individer som ikke er til å stole på og som rammer interessene til kinesiske selskaper.

«Kina vil dessuten undersøke om FedEx har brutt lovmessige rettigheter og interesser til sine kunder siden Huawei hevder at pakker som skulle til selskapet har kommet på avveie. FedEx har beklaget hendelsen og sier at selskapet ikke har blitt utsatt for noe ytre press», skriver Magnussen.

Les også: Kina etterforsker FedEx

Markedene svarte fredag med å sende renter, aksjer og råoljeprisen nedover, og det ser ut til at det vil fortsette i dag. De asiatiske børsene faller, og futureskontraktene tilsier videre nedgang i USA mandag.

Oljeprisen har falt kraftig de siste dagene, og Brent-prisen er nå nede i 61 dollar fatet.

«Mange spør seg nok nå om hva som kan være grunnen til at Trump ser ut til å ha inntatt en betydelig skarpere tone både mot Kina og nå sist mot Mexico. En mulig tolkning er at han vil vise styrke i forkant av neste års presidentvalg, som avholdes i begynnelsen av november 2020», mener DNB Markets-økonomen.

Risikoen mener Magnussen imidlertid er at Trump bidrar til å avslutte det som nå (i juni) er den lengste oppgangen i amerikansk økonomi etter andre verdenskrig.

«Rentemarkedene priser nå inn fire rentekutt fra Fed i løpet av de kommende 18 månedene, noe som implisitt innebærer at man ser for seg en markert oppbremsing av økonomien. Det anses som 80 prosent

sannsynlig at første kutt kommer allerede i september, mens det er rundt 50 prosent for et kutt på møtet i slutten av juli».

10-års amerikansk statsrente har falt 6 basispunkter siden fredag og er nå nede i 2,12 prosent.

Fredagens viktigste

Fredagens viktigste nøkkeltall var amerikansk kjerneinflasjon, målt ved den såkalte PCE-indeksen. Inflasjonen havnet på 1,6 prosent i april, som ventet på forhånd. Marstallet ble imidlertid revidert ned fra 1,6 til 1,5 prosent.

«Uansett ligger inflasjonen fortsatt godt under 2-prosentmålet, og er dermed ikke til hinder for rentekutt. Sammen med inflasjonen kom også det private forbruket for april. Konsumet var uendret reelt sett denne måneden. Sterk oppgang på 0,9 prosent i mars vil likevel bidra til at andre kvartal blir solid for det private forbruket», mener Magnussen.

Viktige PMI-indekser

Denne uken starter med viktige PMI-indekser for industrisektoren. De har fått mye oppmerksomhet den siste tiden, fordi de er blant de tidlige indikatorene som kan fange opp negative effekter av handelskrigen.

«Mest markert har fallet vært for den tyske indeksen. I natt kom Caixin PMI fra Kina som kom i natt var stabil på 50,2. Dette var i tråd med forventningene, men neppe nok til å roe markedene. Indikatoren lå under 50 i starten på året, men hentet seg litt inn igjen i mars, før den igjen falt litt i april», heter det fra DNB Markets-økonomen.

I løpet av dagen publiseres tilsvarende indekser for Norge, Sverige, Eurosonen (endelig utgave), Storbritannia og USA. Av disse knytter det seg definitivt størst interesse til den amerikanske ISM-indeksen. Indikatoren har avtatt den del de seneste månedene, og falt til 52,8 i april.

Det er ventet et den holder seg omtrent uendret i mai.

DNB Markets anslår en oppgang til 54,0 siden 4 av 5 regionale indekser har vist oppgang i mai.

«Faktisk indikerer de regionale indeksen gode muligheter for en enda sterkere oppgang. Uansett, det er neppe grunn til å tro at markedene vil reagere positivt på en slik oppgang nå, siden usikkerheten ellers er så stor», heter det.

Arbeidsmarkedsrapport

De viktigste begivenhetene senere denne uken er ifølge Magnussen hhv. ECBs rentemøte på torsdag samt den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten på fredag.

«ECB vil denne gang måtte håndtere er blanding av noe bedre makrodata med

økende risiko knyttet til opptrappingen av handelskrigen. Mest sannsynlig vil ikke «renteguidingen» endres denne gang, men vilkårene for TLTRO-III kan bli mer generøse enn antatt», skriver han i rapporten.

Arbeidsmarkedsrapporten for mai er ventet å være sterk. Ifølge Bloomberg ventes det solid oppgang i sysselsettingen på opp mot 200.000 jobber.

«Det ventes for øvrig at ledigheten holder seg uendret på 3,6 prosent, mens det anslås en oppgang på 0,3 prosent i timelønningene fra april til mai, avslutter økonomen i DNB Markets.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden