Kina hinter om at sjeldne metaller kan bli brikke i handelskrigen

President Xi Jinping besøkte nylig et anlegg for produksjon av sjeldne jordmetaller i byen Ganzhou.
President Xi Jinping besøkte nylig et anlegg for produksjon av sjeldne jordmetaller i byen Ganzhou. Foto: Mark Schiefelbein / AP

Myndighetene i Kina antyder at de kan begrense eksporten av såkalte sjeldne jordmetaller som et ledd i handelskrigen med USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Metallene, også kalt sjeldne jordarter, er en gruppe grunnstoffer som brukes i produksjon av mobiltelefoner, datamaskiner, biler, TV-er, militært utstyr og svært mye annen teknologi.

Nesten all utvinning av disse stoffene skjer i Kina. USA importerer opp mot 80 prosent av sine sjeldne jordmetaller fra Kina.

Dette har ført til spekulasjoner om at Kina kan kutte metall-eksporten som et mottrekk i handelskrigen – noe også kinesiske myndigheter og medier nå antyder kan skje.

– USA fører handelskrig mot Kina og risikerer å miste tilgangen til materialer som er avgjørende for å opprettholde landets teknologiske styrke, skriver det offisielle nyhetsbyrået Xinhua i en kommentar.

En ikke navngitt tjenestemann i Kinas Kommisjon for nasjonal utvikling og reform sier det kinesiske folk vil være lite fornøyd hvis noen bruker produkter laget med kinesiske sjeldne jordmetaller til å undertrykke Kinas utvikling.

Nok et signal kom i forrige uke, da kinesisk TV viste bilder av president Xi Jinping under et besøk på et anlegg som produserer sjeldne jordmetaller.

Tross navnet finnes det betydelige mengder av de fleste av disse metallene i jordskorpen. Men det finnes få forekomster som egner seg for gruveutvinning.

Personvernpolicy