Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning

Containerskip på vei til havna i Oakland i California.
Containerskip på vei til havna i Oakland i California. Foto: Eric Risberg / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas ambassadør til USA mener Washington gjentatte ganger har endret mening i siste liten og skutt ned løsninger som kunne ha sikret handelsavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ambassadør Cui Tiankai retter anklagene mot USA i et intervju med Fox News. Der omtaler han også Det hvite hus' beslutning om å forby overføring eller salg av amerikansk teknologi til Kinas telekomgigant Huawei som «politisk motivert».

USA har på sin side i lang tid hatt mistanker om koblinger mellom Huawei og kinesiske myndigheter.

10. mai besluttet USA å øke tollsatsene på en rekke kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar. Fra før har USA innført toll på kinesiske varer verdt 50 milliarder dollar. Kina svarte med å øke tollsatser på amerikanske varer verdt 60 milliarder dollar.

Les også: Xi antyder langvarig handelskrig

Kinas ambassadør mener Trump-administrasjonen er skyld i at man ikke er blitt enig.

– Hvis man ser gjennom prosessen rundt handelssamtalene mellom oss i løpet av det siste års tid, fremstår det som ganske åpenbart at den amerikanske parten mer enn én gang har endret mening i siste øyeblikk og brutt med forsøk på avtaleutkast som allerede var oppnådd, sier han, men legger til at USA er åpen for å fortsette samtalene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et diplomatisk notat som USA fikk tilsendt i begynnelsen av mai viste at Kina hadde foretatt systematiske redigeringer på et utkast til handelsavtale som partene var blitt enige om, ifølge flere kilder. Dokumentet var fullt av reverseringer og undergraver kjernepunktene i Washingtons krav, opplyste kildene til Reuters.

Les også: Europeiske selskaper fanget i handelskrig mellom USA og Kina