Andreassen: – Feberen er forbigående

Jan L. Andreassen. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.
Jan L. Andreassen. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ville ikke ha gjort noe med rentene nå, sier sjefsøkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ville ikke ha gjort noe med rentene nå. Riktignok er det god vekst i norsk økonomi og inflasjonen er over målet, men feberen er forbigående, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen, ikke overraskende til Hegnar.no.

Saken er den ifølge Andreassen at vi overinvesterer i en rekke næringer som landbruk, kjøpesentre, restauranter, hoteller og sist men ikke minst boliger.

– Overinvesteringer som gir problemer med lønnsomhet og deflatorisk press - selv uten rentehevinger, mener sjeføkonomen.

– Må antas å falle

Boligmarkedene i det meste av Norge har ifølge Andreassen et stort, men ikke varig problem med et historisk overskuddstilbud av boliger i disse travle våruker.

– Boligprisene må antas å falle gjennom året. De må falle spesielt mye i nybyggmarkedet, slik at boligbyggingen reduseres, og sikrer ny markedsbalanse i senere år, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En joker er ifølge sjeføkonomen innføringen av gjeldsregister 1. juli.

– Anekdoter tilsier at mange har strukket strikken langt, og at innføringen av slike registre vil kunne ha en betydelig negativ effekt på konsum av luksusvarer og på boligspekulasjon.

Utsiktene fremover er derfor ifølge Eika-økonomen ikke spesielt lyse.

– Det foran et 2020 som vi må påregne blir et vanskelig år for våre handelspartnere, kommenterer han.

Les også: – Da skal renten opp i juni

Norges Bank i ro

Norges Bank besluttet torsdag å holde styringsrenten uendret på 1,0 prosent.Det var akkurat som ventet, og beslutningen var enstemmig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Pengepolitisk rapport 1/19, som ble publisert 21. mars, var hovedstyrets vurdering at kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi var litt over et normalt nivå. Den underliggende prisveksten var litt høyere enn inflasjonsmålet på to prosent. Styringsrenten ble hevet med 0,25 prosentenheter til 1,0 prosent i mars. Hovedstyrets vurdering av utsiktene og risikobildet tilsa at styringsrenten mest sannsynlig ville bli satt videre opp i løpet av det neste halve året, heter det i en pressemelding fra Norges Bank.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utsiktene og risikobildet tilsier fortsatt en gradvis oppgang i styringsrenten. Usikkerheten om utviklingen internasjonalt varer ved. Her hjemme ser kapasitetsutnyttingen ut til å øke om lag som anslått, mens prisveksten har vært litt høyere enn ventet. Samlet sett tilsier ny informasjon at renteutsiktene for den nærmeste tiden er lite endret siden Pengepolitisk rapport 1/19, skriver sentralbanken i sin begrunnelse.

– Slik hovedstyret nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil renten mest sannsynlig bli satt opp i juni, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i meldingen.

Les også: Skipsmeglergigantens bonussystem får totalslakt av aksjonærene

Da skal renten opp

I Pengepolitisk rapport fra mars indikerte Norges Bank 70 prosent sannsynlighet for renteøkning i juni.

«Går ting som Norges Bank venter, skal dermed renten opp i juni. Med «bare» 70 prosent sannsynlighet for renteøkning, skal det imidlertid ikke mye til av nyheter på nedsiden før Norges Bank velger å vente. Derfor er også analytikere delt i synet på juni-møtet. Vi, sammen med noen flere, venter renteøkning», het det fra Joachim Bernhardsen i Nordea Markets morgenrapport.

Les også: Aksjer er ut, renter er inn
Lave renter sørger for nedgang i bokostnader
«Supersparer»: Slik kan du spare penger

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no