Kinas inflasjon opp 2,5 prosent

Inflasjonen i Kina fortsetter å stige etter tiltakene landet har innført. Analytikerne er likevel skeptiske, og viser til at veksten i landet fortsatt er på sitt laveste på mange år.
Inflasjonen i Kina fortsetter å stige etter tiltakene landet har innført. Analytikerne er likevel skeptiske, og viser til at veksten i landet fortsatt er på sitt laveste på mange år. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inflasjonen i Kina steg 2,5 prosent fra april i fjor til april i år, viser tall fra myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beijing har satt inn tiltak for å forsøke å øke prisveksten de siste månedene, men har slitt med å få inflasjonen opp. Lavere etterspørsel som følge av nedkjølingen i den globale veksten, samt handelskrigen med USA, preger Kinas økonomi.

Torsdagens tall viser imidlertid at tiltakene har begynt å virke. Konsumprisindeksen steg 2,5 prosent fra april i fjor til april i år, opp fra 2,3 prosent i mars.

En kraftig stigning i prisen på svinekjøtt er en stor del av forklaringen bak prisveksten. Fra april i fjor til april i år har svinekjøtt blitt 14,4 prosent dyrere, noe som i stor grad skyldes et utbrudd av afrikansk svineinfluensa. Prisen på andre typer ferskt kjøtt, frukt og grønnsaker steg også.

Produsentprisindeksen, et viktig mål for innenlands etterspørsel, steg med 0,9 prosent i april sammenlignet med samme måned i 2018. Det er høyere enn Bloombergs spådom på 0,6 prosent, mens veksten i konsumprisindeksen var som ventet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tross de positive tegnene er økonomene fortsatt skeptiske til Kinas framtidsutsikter.

– Begge de offisielle målene på inflasjon tok seg opp forrige måned, men det bør ikke tolkes som bevis på økt innenlands etterspørsel, sier Julian Evans-Pritchard i Capital Economics, og viser til at oppsvinget inkluderer økning i prisene på olje, svin og jern.

Den økonomiske veksten i Kina første kvartal stabiliserte seg på 6,4 prosent etter å ha falt til 6,6 prosent i fjor, den laveste årlige veksten på nærmere 30 år.