Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif på Asia Society i New York.
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif på Asia Society i New York. Foto: Richard Drew / AP

Irans utenriksminister advarer om at det kommer til å få konsekvenser hvis USA prøver å hindre iranerne i å selge sin olje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mohammed Javad Zarif sier også at Teheran tilbød Washington en fangeutveksling for et halvt år siden, men at USA ikke har svart.

– Hvis de sier noe annet, lyver de, sa Zarif da han deltok på et arrangement i Asia Society i New York onsdag.

Han sa ikke konkret hvilke fanger Iran ønsker å utveksle, men han nevnte Nazanin Zaghari-Ratcliffe, en britisk-iransk kvinne som har sittet fengslet i Iran i nesten tre år.

Han viste dessuten til en iransk kvinne som sitter fengslet i Australia og en iransk mann som sitter fengslet i Tyskland. USA har begjært begge utlevert.

Når det gjelder salg av iransk olje, framholdt Zarif at Iran fortsatt vil finne kjøpere, og at landet også vil fortsette å bruke Hormuzstredet som transittrute for oljeeksport.

– Hvis USA iverksetter idiotiske tiltak for å forsøke å hindre oss i å gjøre det, bør de være forberedt på konsekvenser, sa Zarif uten å spesifisere hvilke konsekvenser han tenker på. Iran har imidlertid gjentatte ganger truet med å trekke seg fra atomavtalen, slik USA har gjort, hvis oljeeksporten stanses helt.

Kommentaren ble gitt to dager etter at det ble klart at USA ikke vil forlenge unntakene fra sanksjonene etter at de utløper 2. mai. Dermed vil heller ikke Kina, India, Italia, Hellas, Japan, Sør-Korea, Taiwan og Tyrkia lenger kunne importere iransk olje uten å bli rammet av amerikanske sanksjoner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden