Oljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport

Video: USAs utenriksminister annonserte mandag at det ikke finnes unntak. 

Oljeprisene stiger kraftig etter at USA satte punktum for sanksjonsunntak for land som importerer olje fra Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Donald Trumps beslutning innebærer at fem land som importerer olje fra Iran, ikke får dispensasjon fra de amerikanske sanksjonene etter 2. mai. Det gjelder de nære amerikanske allierte Japan, Sør-Korea og Tyrkia, samt Kina og India.

I USA steg prisen på nordsjøolje med 1,84 dollar – 2,6 prosent – til 73,8 dollar fatet mandag ettermiddag. Amerikansk lettolje ble omsatt for 65,57 per fat, en økning på 2,4 prosent i kjølvannet av nyheten fra Washington.

– Beslutningen har som mål å redusere Irans oljeeksport til null, og nekte regimet dets primære inntektskilde, heter det i uttalelsen fra Det hvite hus mandag.

Saudi-Arabia parat

Trump sier at Saudi-Arabia skal bidra til å demme opp for enhver svikt som måtte oppstå i tilgangen på olje.

– Kongedømmet gjentar sin mangeårige linje, som har som mål å stabilisere markedene til enhver tid, heter det i en uttalelse fra Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih, viderebrakt av det saudiarabiske nyhetsbyrået SPA.

Åtte unntak for de amerikanske oljesanksjonene er gitt etter at Trump trakk USA ut av den internasjonale atomavtalen mellom Iran og stormaktene. Siden november har Italia, Hellas og Taiwan sluttet å importere olje fra Iran, mens de øvrige fem har fortsatt, samtidig som de har prøvd å overbevise USA om å forlenge unntak fra sanksjoner.

Israel fornøyd

Utenriksminister Mike Pompeo sier USA har gitt landene nok tid til å finne andre oljeleveranser.

– Det blir ingen flere unntak, sier Pompeo.

Israels statsminister hyller USAs beslutning.

– Dette har stor betydning for å øke presset mot det iranske terroristregimet, sier Benjamin Netanyahu.

Trumps kunngjøring mandag kommer på toppen av strenge sanksjoner som fra før håndheves mot Iran i forsøket på å strupe alle inntekter landet får fra sin oljeindustri.

«Nesten umulig»

USA håper å strupe Irans oljeindustri, men eksperter mener det siste tiltaket kan ha begrenset effekt.

– En fullstendig eliminering av iransk eksport er nesten umulig, og en reduksjon utover det nåværende nivået vil trolig vise seg å bli begrenset, sier Ritterbusch and Associates, et rådgivningsselskap for oljehandel.

De uttaler videre at effekten av sanksjonene til en viss grad vil avhenge av Saudi-Arabias respons til det som trolig vil være en sterk anmodning fra USA om å øke produksjonen merkbart.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden