Russland: – En tredjedel har ikke råd til to par sko

Mange russere har fortsatt problemer med å få endene til å møtes. Bildet er av en skoselger på et marked i Moskva.
Mange russere har fortsatt problemer med å få endene til å møtes. Bildet er av en skoselger på et marked i Moskva. Foto: Peter Dejong / AP

Russlands regjering har vanskelig for å forstå at en tredjedel av russere ikke har råd til mer enn ett par sko

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det russiske statistiske byrået Rosstat kom i forrige uke med resultatet av en omfattende spørreundersøkelse som viste at fire femdeler av russiske familier har problemer med å få endene til å møtes.

Kun mellom 0,3 og 3 prosent av husstandene kan kjøpe de mest essensielle tingene «lett» eller «svært lett», mens 14,6 prosent har «store vanskeligheter» med dette. Rundt halvparten har ikke råd til uforutsette utgifter, som reparasjoner eller helseutgifter, eller å ta seg en ferie én gang i året.

Elleve prosent har ikke råd til «essensielle medisiner» eller kan erstatte utslitte klær. En av ti russere har ikke råd til fisk eller kjøtt minst hverannen dag. Hver femte har ikke råd til frukt i det hele tatt.

I distriktene er mange av disse tallene enda høyere.

– Hvorfor sko?

Talsmannen for den russiske regjeringen, Dimitrij Peskov, var i vantro da han ble konfrontert med tallene av BBC under en pressekonferanse, spesielt det at over en tredjedel av familienes opplevelse om at de ikke kan ta seg råd til flere enn ett par sko.

Les også: 30 år siden atomubåten Komsomolets sank i Norskehavet

– Jeg finner det vanskelig å kommentere. Hvorfor snakker vi om sko? Hvor kommer tallene fra? Jeg skulle gjerne at Rosstat forklare disse tallene, og la til at Kreml har «vanskeligheter med å forstå dem», skriver nyhetsbyrået Tass.

Forbedring siden 2016

Dette førte til at Rosstat prøvde å komme med en forklaring samme kveld. Rosstat opplyser at spørreundersøkelsen tok for seg 60.000 husstander hvor hvert medlem ble intervjuet i én og en halv time.

Til tross for funnene påpeker Rosstat at det har vært en positiv utvikling. For eksempel, for to år siden hadde halvparten av husstandene ikke råd to par sko. 17,4 prosent hadde store vansker med å kjøpe de essensielle tingene.

Skjønner ikke: Dimitrij Peskov (bak) sier regjeringen i Kreml har vanskeligheter for å skjønne hva det er Rosstat driver med når de publiserer livskårsundersøkelse. Bildet er fra en pressekonferanse i desember. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB scanpix.
Skjønner ikke: Dimitrij Peskov (bak) sier regjeringen i Kreml har vanskeligheter for å skjønne hva det er Rosstat driver med når de publiserer livskårsundersøkelse. Bildet er fra en pressekonferanse i desember. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB scanpix.

Torsdag denne uken var Peskov fortsatt ikke fornøyd. Regjeringen forstår fortsatt ikke hvorfor sko skal være et egnet parameter til å måle velstand, eller mangel på sådan. Men Peskov overlater denne diskusjonen til ekspertene.

– Putin er selvsagt informert om denne undersøkelsen, sa Peskov torsdag til Tass.

12,9 prosent under fattigdomsgrensen

Rosstat anslår at for å få endene til å møtes må en gjennomsnittlig familie tjene minst 58.500 rubler (7720 kroner i måneden). Nesten 13 prosent lever under fattigdomsgrensen, om lag 19 millioner mennesker.

Vladimir Putin har lovet å halvere den ned til 6-tallet innen 2024. Men så langt har realinntekten falt rundt 11 prosent siden 2014.

Gjennomsnittlig inntekt i Russland er på 41.200 rubler (5440 NOK) per person.

Perioden har vært preget av fall i oljeprisen og vestlige sanksjoner mot landet for russisk aktivitet på Krim-halvøya og østlige Ukraina.

Les også: To russiske bombefly eskortert bort fra Nordsjøen

58 prosent av russere forventer ytterligere fall i inntekten. Mange har derfor begynt å forbruke mindre og spare mer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden