Nye forhandlinger med Kina om frihandelsavtale

Denne uken har det vært nye forhandlinger med Kina om en frihandelsavtale. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at Kina er en av Norges viktigste handelspartnere. Her er han avbildet i Shanghai i fjor. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Denne uken har det vært nye forhandlinger med Kina om en frihandelsavtale. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at Kina er en av Norges viktigste handelspartnere. Her er han avbildet i Shanghai i fjor. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Arbeidet med å få til en frihandelsavtale med Kina pågår for fullt, og denne uken møttes partene i Beijing for å forhandle om en mulig avtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Kina er en av våre viktigste handelspartnere. En handelsavtale vil være svært viktig for norsk økonomi og for norske arbeidsplasser. Derfor er jeg glad for at det går framover med forhandlingene, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

En beregning fra Nærings- og fiskeridepartementet i februar viser at en frihandelsavtale med Kina anslås å gi ekstra eksportinntekter for varer på 29 milliarder kroner over en periode på ti år.

Positive

Selv om partene satt seg ved bordet, har de ennå ikke kommet til enighet. Det gjenstår fortsatt noen forhandlingsspørsmål.

– Det er fortsatt mange utestående forhandlingsspørsmål, blant annet om markedsadgang for varer, investering og tjenester. Men vi er positive, og begge landene ønsker å få på plass en avtale, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Under forhandlingsrunden i Beijing lå temaene handel med varer, handel med tjenester og investeringer, tekniske handelshindre, veterinære spørsmål, immaterialrett, offentlige anskaffelser, konkurranse, rettslige og horisontale spørsmål, handel og miljø, arbeidstakerrettigheter, handelsfasilitering, opprinnelsesregler og handelstiltak på bordet

Næringsdepartementet opplyser om at neste forhandlingsrunde vil finne sted i Oslo i juni.

Flere forhandlinger

Frihandelsforhandlingene startet allerede i 2008, men stoppet opp på grunn av isfronten som oppsto da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010.

I 2016 inngikk Norge og Kina en avtale om normalisering, slik at forhandlingene kunne gjenopptas.

Utover å være i forhandlinger med Kina, er Norge på nåværende tidspunkt også i forhandlinger om omfattende frihandelsavtaler med India og Mercosur. Sistnevnte er et frihandelssamarbeid mellom Brasil, Argentina, Uruguay og Paraguay. I tillegg er det pågående forhandlinger i Malaysia og Vietnam.

Norge har 28 frihandelsavtaler gjennom EFTA. Fire av dem er i Asia: Filippinene, Singapore, Hongkong og Sør-Korea.

Personvernpolicy