Største handelsunderskudd i USA på ti år

I fjor sommer hevet USAs president Donald Trump tollsatsene på en rekke kinesiske varer i et forsøk på å få ned USAs enorme handelsunderskudd med Kina. Likevel steg underskuddet til Kina med rekordhøye 419,2 milliarder dollar i løpet av 2018.
I fjor sommer hevet USAs president Donald Trump tollsatsene på en rekke kinesiske varer i et forsøk på å få ned USAs enorme handelsunderskudd med Kina. Likevel steg underskuddet til Kina med rekordhøye 419,2 milliarder dollar i løpet av 2018. Foto: Susan Walsh / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs handelsunderskudd økte med 12,5 prosent i fjor sammenlignet med året før og endte til slutt på 621 milliarder dollar – det høyeste på ti år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det framkommer i en ny rapport som det amerikanske handelsdepartementet la fram onsdag. Beløpet tilsvarer rundt 5.389 milliarder kroner.

Til sammenligning var det amerikanske handelsunderskuddet i 2017 på 552,3 milliarder dollar.

I desember måned alene bykset handelsunderskuddet opp med nesten 19 prosent i desember, til 59,8 milliarder dollar. Analytikere hadde på forhånd anslått et underskudd på 57,9 milliarder dollar i årets siste måned, ifølge TT.

Rekordstor import

Solid vekst, lav arbeidsledighet og forbrukernes stigende interesse for utenlandske produkter drev importen av utenlandske varer og tjenester opp med 7,5 prosent til rekordhøye 3.100 milliarder dollar.

Den amerikanske eksporten nådde også det høyeste nivået noensinne og steg med 6,3 prosent til om lag 2.500 milliarder dollar.

Handelsbalansen med Kina, Mexico og EU nådde også det høyeste nivået noensinne. Utviklingens skyldtes blant annet handelsunderskuddet med Kina som nådde et rekordnivå i fjor, til tross for president Donald Trumps forsøk på å redusere gapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

OECD: Handelskrig og brexit demper farten i verdensøkonomien

Handelskrig

President Donald Trump hevet i fjor sommer tollsatsene på en rekke kinesiske varer i et forsøk på å få ned USAs enorme handelsunderskudd med Kina. Likevel steg underskuddet til Kina i fjor med 11,6 prosent til rekordhøye 419,2 milliarder dollar.

USA og Kina er midt i en handelskrig, og den siste tiden har de to landene forsøkt å forhandle om en ny avtale.

Underskuddet i handelsforholdet med Mexico økte til 81,5 milliarder dollar, mens underskuddet til EU gikk opp til 169,3 milliarder dollar.

Aktuelt: Brexitforhandlingene i kritisk fase