Japans handelsunderskudd vokser

Konteinere på havna i Tokyo. Ferske tall viser at Japans handelsunderskudd øker.
Konteinere på havna i Tokyo. Ferske tall viser at Japans handelsunderskudd øker. Foto: Shinji Kita / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Japans handelsunderskudd falt 8,4 prosent fra januar i fjor til januar i år. Mye av nedgangen forklares med redusert eksport som følge av lavere vekst i Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Japans eksport til Asia sett under ett falt 13 prosent fra januar i fjor til januar i år. Landets eksport til Kina falt 17,4 prosent, den største nedgangen på tre år.

Japans import ble også noe redusert det siste året, og landets handelsunderskudd var i januar på cirka 110 milliarder kroner, 49,2 prosent høyere enn i samme måned for ett år siden, viser tall fra japanske myndigheter onsdag.

Det er andre måned på rad at Japans eksport faller. Spesielt stor nedgang har det vært i landets eksport av plast og elektronikk. Nedgangen omfatter de fleste produktkategorier, fra kjemikalier og maskineri til biler. Japan eksporterer en rekke varer til Kina, inkludert elektronikk og industriutstyr.

Samtidig har Japans handelsoverskudd med USA vokst 5 prosent til i overkant av 28 milliarder kroner. Japans eksport til USA vokste nesten 7 prosent, mens import av amerikanske varer vokste noe mer.