Hvorfor fødes det færre barn nå?

FOTO: Alexander Dummer/Unsplash
FOTO: Alexander Dummer/Unsplash

Det kan være at økt velstand og bedre familiepolitikk har gitt incentiver til å få færre barn.

Stemmer: Kjell Gunnar Salvanes
Professor i økonomi ved NHH.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Er det mer penger til foreldre som skal til for å øke barnefødsler i Norge?

Spørsmålet er blitt høyaktuelt etter at statsministeren trakk problemstillingen om hva som kan gjøres for å øke fertiliteten i Norge nærmere et nivå hvor vi reprodusere oss selv. Er det økt barnetrygd som skal gjøre susen? Eller er det bare utgifter med flere barn, som SSB ser ut til å mene?

Bakgrunnen for at dette har blitt ett hett tema igjen, er at den årlige fertilitetsraten er redusert til 1.6 barn per kvinne i aldersgruppen 17-39. Det har vært en nokså jevn nedgang fra 2008 etter en lang periode fra 70-tallet med relativ stabilitet. Et viktig moment er at flere land har sett det samme mønsteret. I USA og flere europeiske land, ser en samme nedgangen fra omtrent samme tidspunkt.

Hvis vi nå tenker oss at det er et reelt markert fall i den årlige fertilitetsraten, hva kan årsaken være?

Studerer en litt nøyere tallene for Norge, ser vi en nedgang for førstefødte og for kvinner med tre eller flere barn, men ingen nedgang for de som får to barn. Det er særlig blant yngre kvinner en ser reduksjonen. Generelt sett er det nedgang for kvinner under 30, men særlig stor nedgang for tenåringsmødre.

Disse detaljene er viktig når en skal diskutere implikasjoner av nedgang i fertilitet. For eksempel siden det primært er blant yngre, kan det være at vi bare har en utsettelse av fødsler og ikke en nedgang i fertilitetsraten. Å følge hele kohorter av kvinner over tid i alderen de føder barn, vil gi oss svar på dette. Det faktum at det er en sterk nedgang i tenåringsfertilitet, kan tolkes som en gladnyhet og ikke som et problem.

Hvis vi nå tenker oss at det er et reelt markert fall i den årlige fertilitetsraten, hva kan årsaken være, og hvordan kan en påvirke dette? Er det penger, familiepolitikk mer generelt, eller en annen type politikk? Jeg diskuterer her bare nedgangen i hvordan vi kan forstå den generelle fertiliteten, og tenker å komme tilbake til tenåringsfertiliteten ved en senere anledning.

Les kommentaren: De gamle vet ikke alltid best

Gleden ved barn og effekten av penger

Hovedtanken bak hvordan økonomer tenker på sammenhengen mellom fertilitet og penger, er avveingen foreldre gjør mellom gleden av hvert barns «kvalitet», som for eksempel er reflektert i hvor mye en investerer i barn, i forhold til et høyere antall barn som de kan bruke mindre tid og ressurser på.

Høyere inntekt gir flere barn, men en investerer mer i hvert barn.

Ideen er at dersom foreldre setter verdien av «kvaliteten» til hvert barn høyt og ønsker å bruke mye tid og ressurser på hvert barn, vil de faktisk redusere hvor mange barn de setter til verden når inntekten går opp.

Sagt med økonomens sjargong, vil substitusjonseffekten dominere inntektseffekten; selv om inntekt i seg selv fører til at en ønsker flere barn, dominerer ønsket å bruke mye ressurser på et mindre antall barna. Denne tankegangen går tilbake til nobelprisvinneren Becker, og innsikten at foreldre er interessert i bruke mer penger og tid på hvert enkelt barn får de tilgang på mer ressurser, har direkte implikasjoner for å forstå endringer i fertilitet.

Økte foreldreinntekter fører altså til en negativ sammenheng mellom inntekt og fertilitet – høyere inntekt gir flere barn, men en investerer mer i hvert barn. En kan få samme resultat på å satse mer på hvert barn om «prisen» på å investere på kvalitet går ned. For eksempel at bedre familiepolitikk, bedre offentlig helsesystem etc., vil redusere prisen på «kvalitet» i vår forstand, og føre til redusert fertilitet og til mer «investering» i et færre antall barn.

Selv om nivået på fertiliteten har vært og til dels er høyt i Norden, har ikke dette vært nok til å forhindre den nedgangen en ser i dag.

Sammenligner en fattige og rike land, eller når land går fra å være fattige til rike, er det et nokså konsekvent mønster at fattige land har høyere fertilitetsrate enn rike. Norge er også et eksempel på dette, hvor vi så at fertiliteten gikk kraftig ned fra slutten av 1800-tallet og fram til midten av 1930-tallet i en periode med industrialisering og økt inntekt. På et generelt nivå gir dette en viss støtte for Beckers teori, selv om det åpenbart kan være andre faktorer som spiller inn.

Les kommentaren: USAs sanksjoner gjør vondt, men krisen er selvforskyldt

Hvorfor nedgang i fertiliteten i 2008?

Hvordan kan vi bruke denne innsikten til å forstå utviklingen i fertilitet over tid i Norge? Paradokset som har blitt trukket fram er at Norge og Norden for øvrig har hatt en ekspansiv familiepolitikk siden midten av 70-tallet, og en unik velstandsutvikling fra 50-60 tallet. Selv om nivået på fertiliteten har vært og til dels er høyt i Norden, har ikke dette vært nok til å forhindre den nedgangen en ser i dag.

Ved vårt forskningssenter i arbeidsmarked ved NHH, CELE, har vi analysert effekten på fertilitet ved flere av disse reformene – fødselspermisjon i 1977 og senere endringer, barnehagesubsidier, og tidlige reformen i utviklingen av velferdsstaten som etablering av mor-barn klinikker på 30-tallet – og vi finner ingen effekter på kvinners fertilitet.

Noe av forklaringen på en nedgang over tid i fertiliteten, tror jeg vi kan tilskrive både bedre økonomi, sterk innsats i familiepolitikken, samtidig som vi kanskje har sett en økt ønske om å øke innsatsen per barn. Det siste kan selvsagt henge nøye sammen med at utdanningsnivået i befolkningen har gått sterkt opp med påfølgende økt inntekt.

Men hvorfor fikk vi en nedgang akkurat i 2008?

Forskningen har ikke sikre svar på dette; det er krevende å studere fertilitet-utviklingen siden det er det dynamisk fenomen, men det en i alle fall kan si fra disse studiene er at det er ingen positiv effekt på fertilitet av disse reformene i familiepolitikk. Med andre kan det rett og slett bety at økt velstand og bedre familiepolitikk har gitt incentiver til å få færre barn.

Men hvorfor fikk vi en nedgang akkurat i 2008? I de fleste land, for eksempel i USA, er det omkring 2008 en ser nedgangen. Finanskrisen hadde en mindre dramatisk effekt i Norge enn i mange andre land, men noe endring i arbeidsmarkedet så en i Norge også, for eksempel i form av mindre jobbskaping. En spekulasjon kan da være at fertiliteten følger konjunkturene – dårlige tider eller forventning om dårlige tider, fører til redusert fertilitet. Denne spekulasjonen har en viss støtter i forskningslitteraturen, men er langt fra avklart.

Les kommentaren: Søndag skal være en annerledesdag

Mange faktorer kan tenkes å påvirke fertilitetsutviklingen, og det er grunn til å tro at det er ulike effekter for ulike grupper – unge versus eldre, de som vurderer å få sitt 3. barn som kanskje krever større bolig versus de som planlegger for to eller ett barn.

Det er også grunn til å tro at det er forskjell på lange trender, som baby-boomen fra 40-tallet, versus nedgangen fra 60-tallet, i forhold til den kanskje midlertidige nedgangen vi har nå som kan være trigget av konjunkturer.

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Johnson ber Parlamentet ende «et smertefullt kapittel»06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet
Siste nytt
11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenJohnson ber Parlamentet ende «et smertefullt kapittel»06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet
Populært