Meny

Hvorfor fødes det færre barn nå?

FOTO: Alexander Dummer/Unsplash
Stemmer: Kjell Gunnar Salvanes
Professor i økonomi ved NHH.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det kan være at økt velstand og bedre familiepolitikk har gitt incentiver til å få færre barn.

Er det mer penger til foreldre som skal til for å øke barnefødsler i Norge?

Spørsmålet er blitt høyaktuelt etter at statsministeren trakk problemstillingen om hva som kan gjøres for å øke fertiliteten i Norge nærmere et nivå hvor vi reprodusere oss selv. Er det økt barnetrygd som skal gjøre susen? Eller er det bare utgifter med flere barn, som SSB ser ut til å mene?

Bakgrunnen for at dette har blitt ett hett tema igjen, er at den årlige fertilitetsraten er redusert til 1.6 barn per kvinne i aldersgruppen 17-39. Det har vært en nokså jevn nedgang fra 2008 etter en lang periode fra 70-tallet med relativ stabilitet. Et viktig moment er at flere land har sett det samme mønsteret. I USA og flere europeiske land, ser en samme nedgangen fra omtrent samme tidspunkt.

Hvis vi nå tenker oss at det er et reelt markert fall i den årlige fertilitetsraten, hva kan årsaken være?

Studerer en litt nøyere tallene for Norge, ser vi en nedgang for førstefødte og for kvinner med tre eller flere barn, men ingen nedgang for de som får to barn. Det er særlig blant yngre kvinner en ser reduksjonen. Generelt sett er det nedgang for kvinner under 30, men særlig stor nedgang for tenåringsmødre.

Disse detaljene er viktig når en skal diskutere implikasjoner av nedgang i fertilitet. For eksempel siden det primært er blant yngre, kan det være at vi bare har en utsettelse av fødsler og ikke en nedgang i fertilitetsraten. Å følge hele kohorter av kvinner over tid i alderen de føder barn, vil gi oss svar på dette. Det faktum at det er en sterk nedgang i tenåringsfertilitet, kan tolkes som en gladnyhet og ikke som et problem.

Hvis vi nå tenker oss at det er et reelt markert fall i den årlige fertilitetsraten, hva kan årsaken være, og hvordan kan en påvirke dette? Er det penger, familiepolitikk mer generelt, eller en annen type politikk? Jeg diskuterer her bare nedgangen i hvordan vi kan forstå den generelle fertiliteten, og tenker å komme tilbake til tenåringsfertiliteten ved en senere anledning.

Les kommentaren: De gamle vet ikke alltid best

Gleden ved barn og effekten av penger

Hovedtanken bak hvordan økonomer tenker på sammenhengen mellom fertilitet og penger, er avveingen foreldre gjør mellom gleden av hvert barns «kvalitet», som for eksempel er reflektert i hvor mye en investerer i barn, i forhold til et høyere antall barn som de kan bruke mindre tid og ressurser på.

Høyere inntekt gir flere barn, men en investerer mer i hvert barn.

Ideen er at dersom foreldre setter verdien av «kvaliteten» til hvert barn høyt og ønsker å bruke mye tid og ressurser på hvert barn, vil de faktisk redusere hvor mange barn de setter til verden når inntekten går opp.

Sagt med økonomens sjargong, vil substitusjonseffekten dominere inntektseffekten; selv om inntekt i seg selv fører til at en ønsker flere barn, dominerer ønsket å bruke mye ressurser på et mindre antall barna. Denne tankegangen går tilbake til nobelprisvinneren Becker, og innsikten at foreldre er interessert i bruke mer penger og tid på hvert enkelt barn får de tilgang på mer ressurser, har direkte implikasjoner for å forstå endringer i fertilitet.

Økte foreldreinntekter fører altså til en negativ sammenheng mellom inntekt og fertilitet – høyere inntekt gir flere barn, men en investerer mer i hvert barn. En kan få samme resultat på å satse mer på hvert barn om «prisen» på å investere på kvalitet går ned. For eksempel at bedre familiepolitikk, bedre offentlig helsesystem etc., vil redusere prisen på «kvalitet» i vår forstand, og føre til redusert fertilitet og til mer «investering» i et færre antall barn.

Selv om nivået på fertiliteten har vært og til dels er høyt i Norden, har ikke dette vært nok til å forhindre den nedgangen en ser i dag.

Sammenligner en fattige og rike land, eller når land går fra å være fattige til rike, er det et nokså konsekvent mønster at fattige land har høyere fertilitetsrate enn rike. Norge er også et eksempel på dette, hvor vi så at fertiliteten gikk kraftig ned fra slutten av 1800-tallet og fram til midten av 1930-tallet i en periode med industrialisering og økt inntekt. På et generelt nivå gir dette en viss støtte for Beckers teori, selv om det åpenbart kan være andre faktorer som spiller inn.

Les kommentaren: USAs sanksjoner gjør vondt, men krisen er selvforskyldt

Hvorfor nedgang i fertiliteten i 2008?

Hvordan kan vi bruke denne innsikten til å forstå utviklingen i fertilitet over tid i Norge? Paradokset som har blitt trukket fram er at Norge og Norden for øvrig har hatt en ekspansiv familiepolitikk siden midten av 70-tallet, og en unik velstandsutvikling fra 50-60 tallet. Selv om nivået på fertiliteten har vært og til dels er høyt i Norden, har ikke dette vært nok til å forhindre den nedgangen en ser i dag.

Ved vårt forskningssenter i arbeidsmarked ved NHH, CELE, har vi analysert effekten på fertilitet ved flere av disse reformene – fødselspermisjon i 1977 og senere endringer, barnehagesubsidier, og tidlige reformen i utviklingen av velferdsstaten som etablering av mor-barn klinikker på 30-tallet – og vi finner ingen effekter på kvinners fertilitet.

Noe av forklaringen på en nedgang over tid i fertiliteten, tror jeg vi kan tilskrive både bedre økonomi, sterk innsats i familiepolitikken, samtidig som vi kanskje har sett en økt ønske om å øke innsatsen per barn. Det siste kan selvsagt henge nøye sammen med at utdanningsnivået i befolkningen har gått sterkt opp med påfølgende økt inntekt.

Men hvorfor fikk vi en nedgang akkurat i 2008?

Forskningen har ikke sikre svar på dette; det er krevende å studere fertilitet-utviklingen siden det er det dynamisk fenomen, men det en i alle fall kan si fra disse studiene er at det er ingen positiv effekt på fertilitet av disse reformene i familiepolitikk. Med andre kan det rett og slett bety at økt velstand og bedre familiepolitikk har gitt incentiver til å få færre barn.

Men hvorfor fikk vi en nedgang akkurat i 2008? I de fleste land, for eksempel i USA, er det omkring 2008 en ser nedgangen. Finanskrisen hadde en mindre dramatisk effekt i Norge enn i mange andre land, men noe endring i arbeidsmarkedet så en i Norge også, for eksempel i form av mindre jobbskaping. En spekulasjon kan da være at fertiliteten følger konjunkturene – dårlige tider eller forventning om dårlige tider, fører til redusert fertilitet. Denne spekulasjonen har en viss støtter i forskningslitteraturen, men er langt fra avklart.

Les kommentaren: Søndag skal være en annerledesdag

Mange faktorer kan tenkes å påvirke fertilitetsutviklingen, og det er grunn til å tro at det er ulike effekter for ulike grupper – unge versus eldre, de som vurderer å få sitt 3. barn som kanskje krever større bolig versus de som planlegger for to eller ett barn.

Det er også grunn til å tro at det er forskjell på lange trender, som baby-boomen fra 40-tallet, versus nedgangen fra 60-tallet, i forhold til den kanskje midlertidige nedgangen vi har nå som kan være trigget av konjunkturer.

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 Turistbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse
Siste nytt
05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27NorgeNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52VerdenFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27VerdenFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11VerdenUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01NorgeBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15NorgeRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47PolitikkBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44ReiseTuristbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse
Populært