Den amerikanske statsgjelda fortsetter å øke

Under president Donald Trump har den amerikanske statsgjelda økt med 2 billioner dollar. Skattelettelser og økt pengebruk på forsvar ses på som to av årsakene
Under president Donald Trump har den amerikanske statsgjelda økt med 2 billioner dollar. Skattelettelser og økt pengebruk på forsvar ses på som to av årsakene Foto: Evan Vucci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske statsgjelda har nådd 22 billioner dollar for første gang, opp 2 billioner under president Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsgjelden er summen av de årlige budsjettunderskuddene. Trump-administrasjonens skatteletter på 1,5 billioner dollar, samt økt statlig forbruk innen forsvar, har bidratt til økningen i USAs statsgjeld.

Trump-administrasjonen har framholdt at skattelettelsene vil lønne seg gjennom økt økonomisk vekst.

Kongressens budsjettkontor regnet med et budsjettunderskudd i år på 897 milliarder dollar, 15 prosent høyere enn underskuddet i fjor på 779 milliarder.

Fra og med 2022 vil det årlige underskuddet nå 1 billion, ifølge kontoret, som også sier at underskuddet ikke vil falle lavere enn 1 billion i året før tidligst 2029.

Kostnader tilknyttet Medicare, trygdesystemet Social Security og at etterkrigsgenerasjonen kommer i pensjonsalder, vil bidra til underskuddet.

Til tross for den økende statsgjelda, mener mange økonomer at risikoen fortsatt er liten på grunn av dagens rentenivå, som er uvanlig lav i historisk sammenheng.

Likevel advarer budsjetteksperter mot utviklingen. Myndighetenes evne til å reagere mot finanskriser kan bli begrenset av gjeldsutviklingen.

– Vår økende statsgjeld er en trussel mot den økonomiske framtiden til alle amerikanere, sier økonomen Michael Peterson.