Nedstengningen tok 11 milliarder dollar av USAs bruttonasjonalprodukt

Nedstengingen, som er den lengste i USAs historie, førte til et trekk på rundt 11 milliarder dollar av USAs bruttonasjonalprodukt. Det er om lag dobbelt så mye som det president Donald Trump ville ha for å finansiere muren mot Mexico. Her er Trump i Det hvite hus fredag, like før nedstengningen ble opphevet. Foto: NTB scanpix
Nedstengingen, som er den lengste i USAs historie, førte til et trekk på rundt 11 milliarder dollar av USAs bruttonasjonalprodukt. Det er om lag dobbelt så mye som det president Donald Trump ville ha for å finansiere muren mot Mexico. Her er Trump i Det hvite hus fredag, like før nedstengningen ble opphevet. Foto: NTB scanpix

USAs bruttonasjonalprodukt krympet med 11 milliarder dollar som følge av den fem uker lange nedstengningen, viser en rapport fra Kongressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er omtrent dobbelt så mye som det president Donald Trump søkte om til å finansiere muren han ville ha mot Mexico, opplyste et uavhengig kongressorgan mandag.

Men tapet vil, med unntak av rundt 3 milliarder dollar, bli hentet inn etter hvert som regjeringen gjenopptar driften, kommer det fram i rapporten utarbeidet av Kongressens budsjettkontor.

– Utover effektene nedstengningen har hatt på den samlede økonomien, er effektene langt mer signifikante for enkeltbedrifter og arbeidstakere, heter det i rapporten.

Enkelte av dem som er rammet i privat sektor, vil ifølge rapporten trolig aldri kunne få tilbake inntekten de har tapt i forbindelse med nedstengningen. Men i løpet kommende kvartaler i år bør det være mulig å se en liten vekstøkning, som vil kunne kompensere for noe av tapet i siste kvartal 2018 og begynnelsen av 2019.

Den delvise nedleggelsen av offentlig sektor var den lengste i USAs historie. 800.000 statsansatte gikk glipp av to lønninger i den måneden, halvparten av dem måtte jobbe og halvparten var permittert. De får imidlertid lønna etterbetalt senere.

Personvernpolicy