Slik ser verden på Norge

Norge scorer høyt blant verdens publikum på økonomi og det sivile samfunn, mens andre kategorier havner litt over middels.
Norge scorer høyt blant verdens publikum på økonomi og det sivile samfunn, mens andre kategorier havner litt over middels. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge roses for borgerrettigheter og sterk økonomi, men forsvar og kulturtilbud imponerer lite.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er konklusjonen til magasinet U.S. News i deres World Report som har blitt gitt ut siden 1933.

Kåringen er basert på et spørreskjema besvart av 20.000 mennesker verden over om hvor mye de assosierer verdens land med 65 forskjellige egenskaper delt opp i ni kategorier som rangeres for seg.

De som deltok i undersøkelsen kommer fra et til dels representativt utvalg, med en vri - 11.000 av de spurte er en del av den høyt utdannede såkalte «informerte eliten», mens 6000 er beslutningstakere i næringslivet.

– Sikkerhetsnettet utfordres

Når det gjelder borgerrettigheter, er vi på verdenstoppen, foran Canada og Sveits. Livskvaliteten putter oss på 4. plass.

«Mange tenkere har vist til den nordiske modellen - kjent for å promotere sosial rettferdighet og progressive verdier - som en av de mest bærekraftige veiene framover. Folk over hele verden ser ut til å være enige», skriver U.S. News.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I kategorien livskvalitet er vi på fjerdeplass, bak Canada, Sverige og Danmark. Det er bedømmelsen av arbeidsmarkedet, familievennligheten og utdanningssystemet som hindrer oss fra å nå toppen.

Samtidig advares Norge mot at velferdssystemet er under press.

«Slik som mange andre land i Europa, sliter Norge med å integrere flyktninger og etniske minoriteter. Andre utfordringer er bevaring av landets robuste sikkerhetsnett med tanke på stadig eldre befolkning og konkurransedyktigheten med tanke på fallende oljepris» står det i analysen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lite korrupt, men også lite kultur

Innen bedriftsvennlighet oppfattes Norge som både svært lite korrupt, svært lite byråkratisk, og med høy gjennomsiktighet.

Men prisnivået og skattenivået trekker oss ned til 8. plass.

Våre svakeste rangeringer er i kategoriene kulturtilbud, der vi havner på 37. plass, samt hvor attraktive vi er for innflyttere, der er vi på 30. plass. Det er likevel over snittet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret trekker ned

Norge rangeres som det 27. mektigste landet av de 80 landene som er analysert. Allianser og økonomisk innflytelse trekker opp, mens oppfatningen av Norges forsvar trekker ned.

USA, Russland og Kina oppfattes, kanskje ikke overraskende, som de mektigste landene. Det amerikanske og det russiske militæret oppfattes som like sterkt, og sterkere enn det kinesiske. Ikke sikkert det stemmer overens med virkeligheten, men det er oppfatningen til de spurte i undersøkelsen.

Alt i alt havner vi på 9. plass under samlebegrepet «De beste landene i verden». Du kan lese rangeringene her;

1 - Sveits

2 - Japan

3 - Canada

4 - Tyskland

5 - Storbritannia

6 - Sverige

7 - Australia

8 - USA

9 - Norge

10 - Frankrike
11 - Nederland

12 - New Zealand

13 - Danmark

14 - Finland

15 - Singapore

16 - Kina

17 - Belgia

18 - Italia

19 - Luxembourg

20 - Spania

21 - Irland

22 - Sør-Korea

23 - Forente Arabiske Emirater

24 - Russland

25 - Portugal