Britiske økonomer tror det går «dårlig eller fryktelig dårlig»

Usikkerheten demper veksten i statsminister Theresa Mays Storbritannia, mener flertallet av økonomer som avisen Financial Times har vært i kontakt med.
Usikkerheten demper veksten i statsminister Theresa Mays Storbritannia, mener flertallet av økonomer som avisen Financial Times har vært i kontakt med. Foto: Tim Ireland / AP

Svake og usikre, sier eksperter om Storbritannias økonomiske utsikter for 2019. Anslaget gjelder uansett om EU forlates med eller uten skilsmisseavtale i boks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stor grad av usikkerhet legger en demper på veksten for både næringsliv og privat forbruk det kommende året, mener de 81 økonomene som avisen Financial Times har vært i kontakt med.

Flertallet mener usikkerheten er så stor at de faktisk avslår å komme med noen konkret prognose.

– Med utgangspunkt i de politiske urolighetene er utsiktene alt fra labre til katastrofale, men hvem vet?, sier Cambridge-professor Diana Coyle.

I beste fall, og da med en skilsmisseavtale og et påfølgende løft, anslås en vekst på 1,5 prosent. Det vil i så fall være uendret fra dagens nivå.

– Brexit vil være enten dårlig eller fryktelig dårlig for Storbritannias økonomi i 2019, mener leder av samfunnsøkonomisk avdeling ved Centre for Economics and Business Research i London, Nina Skero.

Kommentar: Euro - 20 år uten logikk

Statsminister Theresa May brukte nyttårstalen til å oppfordre britiske parlamentarikere til å støtte brexit-avtalen hun forhandlet fram med EU. Det vil føre til at landet legger en ødeleggende periode bak seg, mente hun.

Storbritannia forlater etter planen EU i mars. Samtidig som sluttdatoen nærmer seg, øker frykten for at det blir en brexit uten avtale, siden mange parlamentarikere sier de ikke vil støtte avtalen.

Aktuelt: Britisk minister: Brexit kan bli avlyst

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden