Meny

Britiske økonomer tror det går «dårlig eller fryktelig dårlig»

Usikkerheten demper veksten i statsminister Theresa Mays Storbritannia, mener flertallet av økonomer som avisen Financial Times har vært i kontakt med. Foto: Tim Ireland / AP
Svake og usikre, sier eksperter om Storbritannias økonomiske utsikter for 2019. Anslaget gjelder uansett om EU forlates med eller uten skilsmisseavtale i boks.

Stor grad av usikkerhet legger en demper på veksten for både næringsliv og privat forbruk det kommende året, mener de 81 økonomene som avisen Financial Times har vært i kontakt med.

Flertallet mener usikkerheten er så stor at de faktisk avslår å komme med noen konkret prognose.

– Med utgangspunkt i de politiske urolighetene er utsiktene alt fra labre til katastrofale, men hvem vet?, sier Cambridge-professor Diana Coyle.

I beste fall, og da med en skilsmisseavtale og et påfølgende løft, anslås en vekst på 1,5 prosent. Det vil i så fall være uendret fra dagens nivå.

– Brexit vil være enten dårlig eller fryktelig dårlig for Storbritannias økonomi i 2019, mener leder av samfunnsøkonomisk avdeling ved Centre for Economics and Business Research i London, Nina Skero.

Kommentar: Euro - 20 år uten logikk

Statsminister Theresa May brukte nyttårstalen til å oppfordre britiske parlamentarikere til å støtte brexit-avtalen hun forhandlet fram med EU. Det vil føre til at landet legger en ødeleggende periode bak seg, mente hun.

Storbritannia forlater etter planen EU i mars. Samtidig som sluttdatoen nærmer seg, øker frykten for at det blir en brexit uten avtale, siden mange parlamentarikere sier de ikke vil støtte avtalen.

Aktuelt: Britisk minister: Brexit kan bli avlyst

Populært