Sverige hever renta for første gang på sju år

Stefan Ingves, den svenske Riksbankens sjef, annonserte i dag renteøkning for første gang på syv år.
Stefan Ingves, den svenske Riksbankens sjef, annonserte i dag renteøkning for første gang på syv år. Foto: Hanna Franzén/tt / NTB scanpix

Den svenske sentralbanken hever styringsrenta for første gang siden 2011. Renta økes med et kvart prosentpoeng til minus 0,25 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksbanken opplyser samtidig at ytterligere én renteøkning kan komme i andre halvdel av 2019. Styringsrenta i Sverige har ligget på rekordlave minus 0,5 prosent. Riksbanken varslet i høst at man kunne vente seg en renteøkning like før eller etter årsskiftet.

Inflasjonsutsiktene framover vurderes likevel som usikre av Riksbanken, som også har skrevet ned forventningene for prisøkninger og de kommende renteøkningene. Man beregner nå at styringsrenten i snitt vil ligge på 0,3 prosent i 2020, mens den forrige vurderingen var på 0,4 prosent.

– Til tross for at inflasjonen har vært lavere enn ventet er forutsetningene fortsatt gode for at inflasjonen skal holde seg nær målet også framover. I takt med at inflasjonen og inflasjonsforventningene har etablert seg rundt 2 prosent, har behovet for en veldig ekspansiv pengepolitikk minsket noe, skriver Riksbanken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden