Italia: Foreløpig budsjettavtale med EU

EUs finanskommissær Pierre Moscovici har de siste ukene vært i intens dialog med Italia for å forsøke å finne en løsning i konflikten om landets statsbudsjett for 2019
EUs finanskommissær Pierre Moscovici har de siste ukene vært i intens dialog med Italia for å forsøke å finne en løsning i konflikten om landets statsbudsjett for 2019 Foto: Aris Oikonomou / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias regjering sier det er enighet med EU om en foreløpig avtale om det italienske statsbudsjettet for neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innholdet i avtalen ventes å bli offentliggjort onsdag etter godkjenning fra EU, sier en talsperson for det italienske finansdepartementet.

Tidligere tirsdag sa EUs finanskommissær Pierre Moscovici at han forsøker å unngå at Italia straffes for brudd på EUs budsjettregler.

– Jeg arbeider for at Italia ikke skal ilegges sanksjoner. Jeg er håpefull, sa Moscovici til den franske radiokanalen RTL.

Budsjett i retur

Italia fikk tidligere i høst sitt forslag til statsbudsjett for 2019 i retur fra EU. Grunnen er at EU-kommisjonen mener italienerne har lagt opp til en pengebruk som er i strid med reglene som gjelder for land i eurosonen.

En intens dialog har pågått siden, og i helgen ble de italienske regjeringspartiene enige om et kompromissforslag som de håper skal være godt nok til at Italia unngår bøter og andre straffereaksjoner fra EUs side.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi arbeider hardt med en konstruktiv dialog for å sikre at italienerne kan gjennomføre den politikken de ønsker. Men de må gjøre det innenfor reglene, sier Moscovici.

Svulmende statsgjeld

EU-kommisjonen skal diskutere saken onsdag, opplyser EU-kommisjonens talskvinne Mina Andreeva.

– Alle alternativer ligger på bordet. Det blir nå opp til Kommisjonen å diskutere saken og ta en beslutning om hva de neste skrittene skal være, sier hun.

Det underliggende problemet er den svulmende statsgjelden i Italia, som i dag ligger på over 130 prosent av BNP. Det er mer enn det dobbelte av eurosonens maksgrense på 60 prosent.