Bak handelskonflikten: Kinas sårbare vekstmodell

Kina har hatt stor sukess i å redusere ekstrem fattigdom, men landets vekstmodell har store utfordringer. Kinas industrielle flaggskip som Huawei og Lenovo er sårbare, skriver Kristen Nordhaug.
Kina har hatt stor sukess i å redusere ekstrem fattigdom, men landets vekstmodell har store utfordringer. Kinas industrielle flaggskip som Huawei og Lenovo er sårbare, skriver Kristen Nordhaug. Foto: Mark Schiefelbein / AP

Kina har gjort store framskritt for å redusere ekstrem fattigdom. Landets vekstmodell har vært holdt fram som en modell for andre utviklingsland. Men Kinas modell er basert på store ulikheter og er sårbar for USAs nye press i handelspolitikken.

Stemmer: Kristen Nordhaug
Professor i utviklingsstudier ved OsloMet

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Fra 1990 til 2012 falt antall mennesker i Kina med inntekt under 2,50 dollar per dag fra 860 millioner til 145 millioner. Etter den globale finanskrisa i 2008-09 sto Kina for en betydelig del av verdens økonomiske vekst. Landets høye råvareetterspørsel bidro til at krisa ikke spredte seg til Sør.

Slikt vekker interesse i verdens fattige land og blant Sør-forkjempere. Noen ser Kina som en utfordrer til USAs hegemoni og representant for et alternativ til den nyliberale «Washington-konsensusen». Trump-regjeringen har svart på utfordringen fra Kina med handelskrig.

I perioden 2014-2017 hadde Kina et handelsoverskudd på over to billioner dollar. Litt over halvparten av dette overskuddet var med USA. Til gjengjeld har amerikanske selskaper tjent stort på Kina, mens den kinesiske sentralbanken har investert sine enorme dollarreserver i amerikanske statsobligasjoner.

Tidligere amerikanske regjeringer var i hovedsak tilfreds med disse økonomiske forbindelsene, men ikke Trump. Hans regjering forsøker å redusere handelsunderskuddet med harde virkemidler. Kina beskyldes for cybertyveri av industrielle hemmeligheter, for å presse amerikanske selskaper til å overføre teknologi og for subsidiering av egne selskaper. Washington har ilagt straffetoll på import fra Kina, Beijing har svart med mottiltak.

… men kom hjem med noe!

Det er ikke videre oppsiktsvekkende om kinesiske myndigheter organiserer industrispionasje. Vellykkede seinindustrialiserende stater lærer fra forgjengere med lovlige og ulovlige virkemidler. I 1993 var jeg i Taipei, Taiwan på feltarbeid for min PhD-avhandling. Der møtte jeg en ghaneser på jakt etter hemmeligheten bak Taiwans økonomiske mirakel.

En dag hadde han intervjuet to byråkrater i et økonomisk planleggingsorgan. Han gjenga svarene deres omtrent på dette viset for meg: «We sent our best people to Silicon Valley. Gave them a lot of money and let them have a good time. But we told them clearly that they should come home with something.»

Høye investeringer har drevet veksten

Utover organisert industrispionasje har Kina også brukt andre «merkantilistiske» strategier som ligner på dem Taiwan – og også Sør-Korea og Japan tidligere – brukte i sin industrielle opphenting. I Kina har imidlertid høy vekst resultert i en av Asias skeiveste inntektsfordelinger, mens nabolandene fikk moderat inntektsulikhet. Og selv om Øst-Asia er kjent for høy sparing og investering, stiller Kina i en særklasse. Kinas vekst er drevet av investeringer og eksport med lavt forbruk. Til lavt forbruk svarer høy sparing som finansierer et høyt nivå av investeringer, samt kapitaleksport.

I perioden 2008-2017 lå Kinas sparing mellom 46 og 52 prosent av Kinas nasjonalprodukt (BNP), mens kinesiske husholdningers forbruk lå mellom 35 og 39 prosent av BNP. Sparingens andel var høyere enn det noensinne hadde vært i nabolandene, forbrukets andel var lavere.

Mye av Kinas politikk for å begrense forbruk og import og fremme sparing, investeringer og eksport minner om tilsvarende strategier i Japan, Sør-Korea og Taiwan. I alle land ble valutakursen holdt lav for å fremme eksport og begrense import. Det hemmet også forbruk av importerte varer. Innskuddsrenta var lenge lav for banksparere, mens bankkreditt til boliger og forbruk var lite utviklet. Utvalgte investorer fikk billige lån på bekostning av banksparernes renteinntekter og forbruk. Sammenlignet med nabolandene skiller imidlertid Kina seg ut med langsommere inntektsvekst i jordbruket og lavere lønnsvekst i industrien. Dette har presset ned forbruket og hevet sparingen.

Skjev fordeling mellom arbeid og kapital

Kinas lønnsvekst henger etter produktivitetsveksten. Dermed fordeles veksten skjevt mellom arbeid og kapital. Mens lønnsarbeiderne bruker det meste av sine inntekter til forbruk, stammer det meste av Kinas sparing fra kapitalinntekter. Bedrifters sparing utgjør her en stor del. Lav lønnsvekst og rask vekst i kapitalinntekter begrenser forbruk og fremmer sparing. Lav lønnsvekst henger i sin tur sammen med inntektsutviklingen på landsbygda.

Produktivitet og inntekter i jordbruket vokste raskt i begynnelsen av Kinas markedsreformer tidlig i 1980-årene, med overgangen fra kollektivjordbruk til familiejordbruk og høyere jordbrukspriser. I tillegg fikk bondehusholdningene økte inntekter ved at familiemedlemmer ble sysselsatt i nye «småbybedrifter» utenfor jordbruket. Seinere avtok imidlertid jordbrukets produktivitetsvekst. Liberaliseringer av jordbruksimport i 1990-årene presset ned prisene på jordbruksproduktene. Landbefolkningens inntekter fra lokale småbybedrifter avtok da disse bedriftene ble rammet av en konkursbølge på slutten av 1990-årene.

Fram til tidlig 2000-tall ble også store skattemidler fra landsbygda overført til byene, mens bankene kanaliserte landsbygdas sparing til utlån til investeringsprosjekter i byene. Gjennomsnittsinntektene for byhusholdninger var mellom 2001 og 2013 mer enn tre ganger så høye som for husholdninger på landsbygda. Fra 1990-åra og utover reiste store grupper «migrantarbeidere» fra landsbygda til byene på jakt etter arbeid. Mange av dem ble ansatt i eksportindustrien. Det store «tilbudet» av arbeidskraft fra landsbygda begrenset lønnsveksten, særlig for ufaglærte arbeidere.

Gradvis mer teknologisk avansert

Med rask produktivitetsvekst, langsom lønnsvekst, billig kreditt og lav valutakurs ble Kinas industri stadig mer konkurransedyktig og eksportorientert. Kina ble Øst-Asias økonomiske knutepunkt som importerte komponenter og halvfabrikata fra naboland og eksporterte ferdigvarer til Europa og USA. Eksportproduksjonen ble gradvis mer teknologisk avansert. Mye av den foregikk i verdikjeder kontrollert av selskaper fra Nord, særlig fra USA.

Kinas vekstmodell er både utbyttende, avhengig og sårbar. Den er nå satt under press av Trump-regjeringen.

Disse selskapene konsentrerte seg om forskning og utvikling, høyteknologi, design, merkevareutvikling og markedsføring. Avanserte komponenter ble importert fra nabolandene. Kina importerer fortsatt mer enn 95 prosent av avanserte mikro-chips som brukes til produksjon av datamaskiner og servere. Ferdigvareproduksjon og montering skjedde i Kina, men ble ofte organisert av selskaper fra asiatiske naboland. I 2015 var bare to av de ti største eksportørselskapene kinesiske. De øvrige åtte kom fra Taiwan eller Sør-Korea.

Sårbare teknologiske flaggskip

På 2010-tallet utviklet kinesiske selskaper toppkompetanse i bygging av høyhastighetsjernbaner, stealth-fly, solcellepaneler, vindturbiner og smarttelefoner. Kina har fått sine internasjonale merkevareprodusenter. Lenovo ble i 2013 verdens største produsent av PC-er. Huawei og ZTE er internasjonalt ledende telekommunikasjonsprodusenter. Men også disse industrielle flaggskipene er sårbare.

I 2018 erklærte USAs handelsdepartement en handelsboikott mot ZTE, som ble anklaget for å ha brutt sanksjoner mot Iran og Nord-Korea. I mai 2018 opphørte selskapets virksomhet midlertidig. Det klarte ikke å finne erstatninger for avansert teknologi fra amerikanske leverandører. I juni 2018 ble boikotten avblåst og ZTE ble berget fra avgrunnen.

Kinas vekstmodell er både utbyttende, avhengig og sårbar. Den er nå satt under press av Trump-regjeringen. Optimister kan håpe at dette fremmer en mer human kinesisk modell.

Kommentaren er først publisert på Bistandsaktuelt.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:47 Solskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35 Labradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09 Bompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37 Mattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24 Svensk tankskip frigitt i Iran12:11 – Utbruddet vil komme om kort tid12:06 Mann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58 PST har oversendt sin innstilling for mulig tiltale av Waras samboer11:10 Hanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42 Hellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40 Sju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30 Kinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19 Ving: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19 Halvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05 Tyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00 Ving-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57 Norges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36 Analytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25 Menneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11 Tornado-fly mistet to drivstofftanker08:03 Johnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44 Reisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37 Krisemøter i Ving07:37 Boris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36 «Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09 Leger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00 Ny statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03 Thomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:30 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56 Flyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48 Demokrater vil stille Trump for riksrett04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36 Solskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45 Mistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15 Kjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13 Ferieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30 Forsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02 22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58 Hongkong forbereder seg på nye protester06:22 Kvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21 Sri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Colombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela
Siste nytt
14:47SportSolskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35NorgeLabradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09PolitikkBompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37NorgeMattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24VerdenSvensk tankskip frigitt i Iran12:11Verden– Utbruddet vil komme om kort tid12:06NorgeMann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58NorgePST har oversendt sin innstilling for mulig tiltale av Waras samboer11:10ReiseHanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54PolitikkArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42VerdenHellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40VerdenSju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30VerdenKinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19ReiseVing: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19NorgeHalvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05VerdenTyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00NorgeVing-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57PengerNorges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36VerdenAnalytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25VerdenMenneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11VerdenTornado-fly mistet to drivstofftanker08:03VerdenJohnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44NorgeReisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37NorgeKrisemøter i Ving07:37VerdenBoris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36Verden«Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09VerdenLeger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00NorgeNy statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03VerdenThomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56NorgeFlyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36SportSolskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45SportMistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15SportKjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13ReiseFerieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30NorgeForsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02Verden22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58VerdenHongkong forbereder seg på nye protester06:22NorgeKvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21VerdenSri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenColombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela
Populært