Meny

EU tror ikke på norsk vekstprognose

Finansminister Siv Jensen (Frp) på et felles ministermøte for EU og EFTA i Brussel. Her er hun sammen med Danmarks finansminister Kristian Jensen (i forgrunnen). Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
EU-kommisjonen mener Norge har nådd sitt økonomiske potensial og spår at veksten vil holde seg under 2 prosent de neste to årene.

Norges økonomiske ytelse ser i det store og hele ut til å ha nådd sitt potensial, konkluderer EU-kommisjonen i sin faste høstprognose for den økonomiske utviklingen i Europa.

EU-kommisjonen venter at Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) vil vokse med 1,75 prosent i år. Deretter vil veksten øke til oppunder 2 prosent i 2019 og 2020.

EUs prognose er vesentlig mer moderat enn den regjeringen selv har lagt fram i sitt forslag til statsbudsjett i 2019. Regjeringen legger til grunn at den økonomiske veksten i Norge vil ligge på 1,7 prosent i år, for så å øke til 2,3 prosent i 2019 og hele 3,3 prosent i 2020.

EU-kommisjonen vurderer utsiktene som positive, men framhever samtidig den høye husholdningsgjelden i Norge og risikoen for et boligkrakk som viktige faremomenter.

Andre faktorer som kan ødelegge for Norge, er økende proteksjonisme internasjonalt og svingninger i oljeprisen.

Populært