Island hever renta ti år etter finanskrisa

Artikkelen fortsetter under annonsen

Islands sentralbank hever styringsrenten for å bremse dem økende inflasjonen i landet. Årsaken er sterkere økonomisk vekst enn ventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag besluttet sentralbanken på Island å heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 4,5 prosent.

Renteøkningen er den første siden november 2015, og illustrerer landets økonomiske snuoperasjon etter kollapsen til investeringsbanken Lehman Brothers og den påfølgende finanskrisen i 2008.

Islands finanssektor raste nærmest fullstendig sammen etter at landets tre største banker, som til sammen hadde eiendeler verdt ti ganger mer enn Islands BNP, kollapset. De ble det første vestlige landet siden Storbritannia i 1976 til å motta en såkalt «bailout» fra Det internasjonale pengefondet.

Ti år etter finanskrisen er imidlertid situasjonen en helt annen.

Selv om sentralbanken forventer at veksten bremser noe i andre halvår, ligger Island an til å ha en økonomisk vekst på hele 4,4 prosent i 2018. Det er nesten et prosentpoeng mer enn det som var spådd i august.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forventningen er nå at inflasjonen kommer til å fortsette å stige og legge seg noe over inflasjonsmålet neste år, skriver sentralbanken i en uttalelse.

I oktober var inflasjonen på Island 2,8 prosent. Landets inflasjonsmål ligger på 2,25 prosent, og sentralbanken sier de er klare til å stramme til ytterligere i tiden framover.