Iran holder militærøvelse mens sanksjoner trer i kraft

VIDEO: Se klipp fra militærøvelsen til Iran her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er i en økonomisk krigssituasjon, sier Irans president Hassan Rouhani, idet USA gjeninnfører sanksjoner mot landets oljenæring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sanksjoner som rammer Irans oljeeksport, skipsfart og banker, trådte i kraft mandag. Straffetiltakene gjeninnføres siden USA tidligere i år trakk seg fra den internasjonale avtalen om Irans atomprogram.

– Vi er i en økonomisk krigssituasjon. Vi står overfor en fiende som herser med oss, sa Rouhani i en TV-sendt tale mandag.

Iran vil omgå sanksjonene og fortsette å selge olje, lovet presidenten. Han minnet om at Iran har støttespillere i kampen mot USAs straffetiltak.

– Det er ikke bare vi som er sinte på Amerikas politikk. Selv europeiske selskaper og regjeringer er sinte.

Også Kina er sterkt kritisk, og kinesiske myndigheter varslet mandag at de vil fortsette å handle med Iran.

Fakta om USAs sanksjoner mot Iran:

* Atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU.

* I bytte mot innsyn i Irans atomprogram ble økonomiske sanksjoner mot Iran og landets oljenæring opphevet.

* President Donald Trump kunngjorde 8. mai at USA trekker seg fra avtalen og at sanksjoner gjeninnføres. Det har fått en rekke vestlige selskaper til å trekke seg ut av Iran.

* 7. august gjeninnførte USA straffetiltak som blant annet rammer Irans bil- og metallindustri.

* Irans oljeeksport rammes av sanksjoner som ble gjeninnført 5. november. Skipsfart og Irans finansnæring er også berørt.

* USAs sanksjoner rammer ikke bare Iran, men også selskaper og land som handler med Iran.

* Iran-avtalen støttes fortsatt av de andre landene som undertegnet den. De har forsøkt å finne løsninger for å omgå USAs sanksjoner.

* Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har Iran til nå etterlevd sin del av avtalen om landets atomprogram.

Revolusjonsgarden

Samtidig som Rouhani mener landet befinner seg i en krigslignende tilstand, holder Irans væpnede styrker militærøvelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den nordlige delen av landet deltar både den regulære hæren og den paramilitære Revolusjonsgarden i øvelsen som varer i to dager.

USAs sanksjoner rammer ikke bare Iran, men også selskaper og land som handler med Iran. Før helgen sa den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo at åtte land eller områder får midlertidige unntak fra oljesanksjonene.

Han sa ikke hvilke land det er snakk om, men Tyrkia har opplyst at de står på unntakslisten. Det gjør også Italia, India, Japan og Sør-Korea, ifølge amerikanske kilder.

Aktuelt: Xi med sjarmoffensiv – lover å åpne opp for eksportører

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økonomisk krise

Unntakene gjør at sanksjonene får mindre effekt på Irans oljeeksport og de internasjonale oljemarkedene. I tillegg har Saudi-Arabia lovet å trappe opp sin oljeproduksjon og kompensere for minkende iransk eksport.

Mandag gikk oljeprisen litt ned, samtidig som USAs sanksjoner trådte i kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i år gjeninnførte USA straffetiltak som rammet iranske finanstransaksjoner, bilprodusenter og innkjøp av passasjerfly. Sanksjonene har bidratt til å utløse økonomisk krise i Iran.

Verdien av den iranske valutaen rijal er halvert siden april, og prisene på frukt, egg, melk og andre matvarer har gått til himmels.

Misnøye har bredt seg i befolkningen, og de siste månedene har lærere, lastebilsjåfører og andre yrkesgrupper gjennomført demonstrasjoner og streiker.

Aktuelt: Rouhani: Iran er i praksis i krig med USA

– Beklager dypt

Trump-regjeringen sier målet med sanksjonene er å presse Iran til å endre atferd og politikk. Trump krever at Iran stanser sin utvikling av militære raketter og sin støtte til væpnede grupper i andre land i Midtøsten.

USAs allierte i Europa reagerte sterkt da Trump i vår trakk seg fra avtalen om Irans atomprogram og varslet nye sanksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi beklager dypt gjeninnføringen av USAs sanksjoner, het det i en felles uttalelse fra Frankrike, Tyskland, Storbritannia og EU fredag.

EU har forsøkt å iverksette tiltak som skal skjerme europeiske selskaper fra Trumps straffetiltak. Men dette har vist seg å være vanskelig, og en rekke store europeiske selskaper har de siste månedene trukket seg ut av Iran.

Selv om USA har trukket seg fra Iran-avtalen, har Iran så langt valgt å overholde avtalen som legger begrensninger på landets atomprogram. Målet med avtalen er at omverdenen skal føle seg trygg på at Iran ikke utvikler atomvåpen.

Aktuelt: Tyrkisk inflasjon på 25 prosent