Professor: – Neste nedtur kan bli alvorlig

– Det er ikke et spørsmål om nedturen kommer, men når den kommer, mener professor Hilde C. Bjørnland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dilemmaet for norsk økonomi er at mens verdensøkonomien med USA i spissen har hatt en konjunkturoppgang som har vedvart siden finanskrisen, er norsk økonomi så vidt ute av vår særegne oljenedtur, skriver Hilde C. Bjørnland, professor, Senter for anvendt makro- og petroleumsøkonomi (CAMP), Handelshøyskolen BI, i en kommentar i DN i dag.

– Skulle det komme en internasjonal nedtur nå, vil det ramme norsk økonomi på et uheldig tidspunkt. Men det er dessverre en økende sannsynlighet for akkurat det, fortsetter hun.

Hun påpeker i kommentaren i DN at det ikke er til å legge skjul på at usikkerheten rundt USAs fremtidige vekstevne har økt den siste tiden.

Les også: Saksøker oljegigant for å ha systematisk villedet investorene

– En global risiko

– For mens global risiko tidligere var koblet til fremvoksende land som Kina, er USA i dag med på å utgjøre en global, økonomisk og politisk risiko. Proteksjonisme, tariffer, og handelsbarrierer er blitt en del av USAs økonomiske hverdag, skriver Bjørnland, og forstsetter;

– Jo større omfang dette får, jo mer vil det også påvirke andre åpne økonomier, som Norge, og dermed også på globale finansmarkeder – en risiko som jeg tror ennå ikke er fullt ut priset inn. Et negativt sjokk kan derfor ha potensial til å sende markedene nedover.

Les også: Styreformann lemper ut aksjer for 26 millioner

Denne saken ble først publisert på Hegnar.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden