Professor: – Neste nedtur kan bli alvorlig

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke et spørsmål om nedturen kommer, men når den kommer, mener professor Hilde C. Bjørnland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dilemmaet for norsk økonomi er at mens verdensøkonomien med USA i spissen har hatt en konjunkturoppgang som har vedvart siden finanskrisen, er norsk økonomi så vidt ute av vår særegne oljenedtur, skriver Hilde C. Bjørnland, professor, Senter for anvendt makro- og petroleumsøkonomi (CAMP), Handelshøyskolen BI, i en kommentar i DN i dag.

– Skulle det komme en internasjonal nedtur nå, vil det ramme norsk økonomi på et uheldig tidspunkt. Men det er dessverre en økende sannsynlighet for akkurat det, fortsetter hun.

Hun påpeker i kommentaren i DN at det ikke er til å legge skjul på at usikkerheten rundt USAs fremtidige vekstevne har økt den siste tiden.

Les også: Saksøker oljegigant for å ha systematisk villedet investorene

– En global risiko

– For mens global risiko tidligere var koblet til fremvoksende land som Kina, er USA i dag med på å utgjøre en global, økonomisk og politisk risiko. Proteksjonisme, tariffer, og handelsbarrierer er blitt en del av USAs økonomiske hverdag, skriver Bjørnland, og forstsetter;

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jo større omfang dette får, jo mer vil det også påvirke andre åpne økonomier, som Norge, og dermed også på globale finansmarkeder – en risiko som jeg tror ennå ikke er fullt ut priset inn. Et negativt sjokk kan derfor ha potensial til å sende markedene nedover.

Les også: Styreformann lemper ut aksjer for 26 millioner

Denne saken ble først publisert på Hegnar.no.