Meny

- AKU-tallene er nå viktigere enn vanlig

Frank Jullum. Foto: Danske Bank.
Sjeføkonom får avklart hypotese.

I morgen legger SSB frem nye tall fra sin arbeidskraftundersøkelse (AKU).

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank ser for seg en ledighetsrate på 3,9 prosent i august.

Det vil i så fall være ned fra 4,0 prosent i juli.

- Vi har sett en utflating i ledighetstallene fra NAV de siste månedene, noe vi delvis tror skyldes sterkere vekst i arbeidstilbudet og ikke svakere vekst i sysselsettingen. Det siste bekreftes av sysselsettingsforventningene i ledende indikatorer som for eksempel Konjunkturbarometeret, sier Jullum i en kommentar til Hegnar.no.

Les også: Arctic om tankaksjer: - På tide å gå om bord

- Viktigere enn vanlig

I sin konjunkturrapport tidligere denne måneden tegnet sjeføkonomen bildet av en norsk økonomi som «fyrer på alle sylindre».

- Vi forventer at veksten holder seg over trend, at ledigheten faller og kapasitetsutnyttelsen stiger over de neste par årene. Sterkere vekst og færre arbeidsledige har fått lønninger og inflasjon til å akselerere, og vi tror denne trenden fortsetter, skrev han.

Jullum viste til at den annualiserte veksten i sysselsettingen nå er oppe i 54.000, den høyeste på seks år. Samtidig har arbeidstilbudet begynt å ta av, det vil si med 44.000 flere personer i arbeidsstyrken i juni enn på samme tid i fjor.

- Ettersom AKU-tallene inkluderer tall både for sysselsettingen og arbeidstilbudet, er de nå viktigere enn vanlig for å bekrefte om denne antakelsen stemmer eller ikke. Vi venter likevel at ledighetsraten faller til 3,9 prosent i august, fortsetter sjeføkonomen overfor Hegnar.no.

Les også: Nyheter straffer flere aksjer på fin børsdag

- Allerede stramt

I konjunkturrapporten trakk han også frem at nesten alle arbeidsmarkedsindikatorer peker mot etterspørselen etter arbeidskraft holder seg oppe.

- Tall fra SSB viser også at antallet ledige stillinger i Norge klatret til 68.700 i 2. kvartal, opp mer enn 9.000 fra samme periode året før. Sammenligner vi dette med bruttoledigheten (som inkluderer arbeidsmarkedstiltak), er UV-raten (antallet arbeidsledige per ledige stilling) i Norge nå 1,18, som er det laveste siden 2. kvartal 2011 og antyder at arbeidsmarkedet allerede er relativt stramt, skrev Jullum.

Saken er først publisert på Hegnar.no

Populært