IMF advarer om fare for mer ustabil verdensøkonomi

IMF-sjef Christine Lagarde lytter til en tale under en konferanse på Bali onsdag. Det internasjonale pengefondet advarer mot at stabiliteten i verdensøkonomien er under press som følge av handelskonflikter. Foto: AP / NTB scanpix
IMF-sjef Christine Lagarde lytter til en tale under en konferanse på Bali onsdag. Det internasjonale pengefondet advarer mot at stabiliteten i verdensøkonomien er under press som følge av handelskonflikter. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Verdensøkonomiens stabilitet er under stadig større press som følge av handelskonflikter, advarer Det internasjonale pengefondet (IMF).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi må ta hverandre i hendene og reparere handelssystemet, ikke ødelegge det, sa IMF-sjef Christine Lagarde onsdag under årsmøtet til Pengefondet og Verdensbanken på Bali i Indonesia.

Hun ga uttrykk for bekymringer som også preger en rapport som IMF la fram dagen før. Her advares det om «farlige understrømmer» som utgjør en økende trussel mot verdensøkonomien.

Årets utgave av Financial Stability Report skal være blant de mest omfattende undersøkelsene som er gjort av banknæringen og markedene siden finanskrisen.

– Kan skade veksten

Bankene er langt bedre rustet nå enn de var i 2008. Men økte handelsspenninger bidrar til ny risiko. Ytterligere skritt mot handelskrig kan «i betydelig grad skade global vekst», advarer IMF, som viser til at man de siste månedene allerede har begynt å se negative tegn.

Tidligere har pengefondet flere ganger gitt uttrykk for bekymring for handelskonflikten mellom USA og Kina.

Også andre risikomomenter trekkes fram i rapporten. Brexit uten skilsmisseavtale mellom Storbritannia og EU kan også «negativt påvirke markedet», mener IMF, som viser til at man ved et slikt scenario kan risikere fragmentering av valutamarkedene i Europa.

Les også: IMF: – Magre lønnsoppgjør blir normalen de neste 15 årene

Pengetrykking

IMF oppfordrer den britiske sentralbanken Bank of England til å stå klar til å trykke opp mer penger dersom det skulle bli nødvendig, melder BBC.

I en annen rapport har IMF pekt på Storbritannias høye gjeld og begrensede statlige verdier. Storbritannia solgte unna mange av de statlige selskapene på 1980- og 90-tallet, og i motsetning til Norge har landet ikke etablert et fond basert på oljeinntekter.

Blant ledende industrialiserte land er det bare Portugal som er i en verre situasjon enn Storbritannia, mener IMF.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært