Meny

Hodepine for Theresa May: Britene på vei mot Norge «pluss»?

Theresa May under en partisamling nylig.
Theresa May under en partisamling nylig. Foto: Pool New / Reuters

Britene kan komme til å forlate EU uten en langsiktig løsning, men med en overgangsordning. Det kan være en EØS-lignende avtale med tollunion, kalt Norge «pluss».

Stemmer: Nick Sitter
Professor i politisk økonomi ved Handelshøyskolen BI

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

I sin hovedtale på den konservative partikonferansen i Birmingham på onsdag 3. oktober 2018, gjentok Theresa May kravet om at EU må tilby Storbritannia en avtale som gir landet full adgang til EUs indre marked for varer, men uten fri flyt av arbeidskraft.

177 dager før Brexit leverte statsministeren sin beste politiske tale til dags dato – men hun fortjener bedre karakterer for stil enn substans.

Britenes problem

Britenes problem er det samme i dag som det var den kalde februardagen for i 2016, da statsminister David Cameron kunngjorde at en folkeavstemming om fortsatt EU-medlemskap skulle finne sted påfølgende St. Hansaften.

Allerede våren 2016 var det klart at britene i praksis sto overfor to alternativer hvis de skulle finne på å stemme for å forlate EU.

  • Enten kunne de satse på en EØS-lignende ordning. Dette ble døpt «Norge» i Brexit debatten.
  • Ellers kunne de satse på en handelsavtale, eventuelt med noe attåt. Dette ble døpt «Kanada», eller litt mer optimistisk, «Kanada pluss».

En tredje løsning – å forlate EU uten noen form for avtale – ble forkastet av nær sagt alle som økonomisk hårreisende, et organisatorisk mareritt, og politisk selvmord.

Så kom resultatet 23. juni 2016: 52% for «Leave» mot 48% for «Remain». Resultatet var klart, men ingen visste hva det betød. Cameron ga opp, og påtroppende statsminister Theresa May bidro lite til å gjøre saken klarere: «Brexit betyr Brexit».

Men omsider utarbeidet den nye statsministeren sine «røde linjer». Theresa May tolket folkeavstemningen som et mandat for å begrense arbeidsinnvandring, endre EU-domstolens innflytelse, og åpne for at Storbritannia skulle kunne inngå handelsavtaler med tredjeland.

Se videointervju med Nick Sitter: Åtte spørsmål om Brexit

Et viktig og akutt problem

Da Theresa May satte i gang den toårige artikkel 50-prosedyren for å tre ut av EU 29. mars 2017, ble det klart at Britene hadde oversett et viktig og akutt problem: Fredsprosessen i Nord-Irland var basert på at både UK og Irland var med i EU.

Så lenge de to landene er i samme tollunion og bruker samme regelverk, er det helt greit å ikke ha noen form for grense på den irske øyen.

Når May lovet at Brexit ikke skulle innebære noen «hard grense» mellom Nord Irland og Republikken, og samtidig bedyret at det ikke skulle være noen form for intern UK-grense mellom det britisk fastlandet og Nord-Irland, satte hun seg selv i en umulig situasjon.

Norge «pluss»

En EØS-lignende løsning, pluss tollunion - «Norge pluss» - ville kunne opprettholde et grensefritt Irland og unngå en interne grenser eller kontroll systemer i UK. Men i så fall må May bryte mot alle sine tre røde linjer. På onsdag forsikret hun derfor sine partifeller om at hun aldri ville «forråde folkeavstemmingens resultat».

En frihandelsavtale, pluss tollunion – «Kanada pluss» («Tyrkia» høres liksom ikke like attraktivt ut) – ville kunne hindre tollgrenser, men ikke grenser for kontroll av varers med hensyn til EU-standarder.

Samtidig vil May måtte gå fra sin røde linje om nye handelsavtaler. «Kanada» uten tollunion betyr dessuten en hard grense enten på den irske øyen eller i Irske-havet.

May lovet onsdag at hun «aldri vil bryte opp landet vårt». EU vil ikke godta en «hard irsk grense».

Fem alternativer

Hva er så alternativene i oppløpet til EUs ekstraordinære toppmøte torsdag 18. oktober 2018?

  • Britene kan forbli i EU. Dette løser all problemene, og EU vil akseptere det. Men er politisk umulig – for så vel de Konservative som Labour. Selv om man kunne arrangere en ny folkeavstemning, og denne skulle gi motsatt resultat, vil det bety full krig i det konservative paritet (og i arbeiderpartiet). Og er det en ting Cameron og May har vist klart og tydelig, er det at de setter partiets interesser foran landets (det samme gjelder for øvrig Jeremy Corbyn). Selve folkeavstemmingen var først og fremst et virkemiddel for å få fred innen partiet.
  • Britene kan gå inn i EØS, pluss tollunion med EU, Norge "pluss". Dette ville løse alle problemene, og aksepteres av EU. De er nok støtte for dette også i det britiske parlamentet. Men May vil ikke kunne fortsette som statsminister.
  • Britene kan forsøke seg på «Kanada» eller «Kanada pluss». Men EU har gjort det klart at dette må bety grensekontroll på varer (og eventuelt tollgrense) i Irske-havet. Mays mindretallsregjering er avhengig av støtte fra 10 Unionist-representanter fra Nord-Irland, som aldri vil støtte noe slikt. Dessuten vil hun neppe kunne få med alle sine egne representanter på dette – både den harde Brexit-gruppen og Remain-gruppen ville protestere.
  • Britene kan forlate EU uten en avtale. Dette er ikke bare en enorm praktisk utfordring; det er simpelt hen ikke noe flertall i det britiske parlamentet for dette.
  • Mays svar på dette problemet kom i sommer, i form av en plan oppkalt etter statsministerens landsted – «Chequers». Storbritannia skulle gå med i EUs indre marked for varer, men ikke være med på fri flyt av tjenester, kapital eller arbeidskraft. Britene skulle ha sine enge tollgrenser og frihandelsavtaler, men bruke (uspesifisert) teknologi for å samle inn toll på EUs vegne for varer som skal videre til det indre marked. Og EU fikk stole på at britene selv opprettholdt og overholdt et regelverk som tilsvarte EU-regelverket på relevante områder.

At «Chequers» bryter mot EUs fundamentale regelverk var klart fra førte øyeblikk. For EU er de fire frihetene del av en og samme pakke. Overvåking- og rettsapparatet er også en del av denne pakken. Norge og Sveits erfaringer med å handtere dette er godt kjent for britisk UD. Ikke desto mindre tviholdt May på «Chequers» i onsdagens tale. «Vi skal ta tilbake kontroll over regler, grenser og penger», og «få slutt på fri flyt [av arbeidskraft]».

Sherlock Holmes tar saken

Sherlock Holmes påpekte gjerne at når man eliminerer alt det umulige, er det som gjenstår, hvor usannsynlig det enn måtte virke, sannheten.

«Chequers» er helt umulig, både juridisk og politisk. Både EU og det Britiske parlamentet vil forkaste det. Fortsatt EU medlemskap er uspiselig for både de Konservative og Labour. En «Kanada pluss» versjon som EU (og Dublin) kan godta, kan umulig få flertall i parlamentet i London. Og samme hvor mye May hevder at «ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale», vil hun neppe kunne får vedtatt dette i parlamentet.

Blind Brexit

Bare «Norge pluss» gjenstår, en EØS-lignende avtale med tollunion. Spørsmålet er hvordan vi kommer dit?

Det svaret man kan begynne å skimte må ligge i en overgangsordning som går langt utover den tidsbegrensede overgangen (frem til utgangen av 2020) May offisielt står for.

Statsministeren har de siste dager antydet at UK kanskje allikevel kan være med i EUs tollunion en del år fremover, og pratet om «fremtidige teknologiske løsninger» har stilnet. Men kravet om begrenset arbeidsinnvandring står fast. I virkeligheten er nok dette den eneste av Mays røde linjer som det ville være politisk selvmord å krysse.

Spørsmålet for EU de kommende ukene burde være hvordan man kan finne en formulering som tillater May å hevde at hennes regjering har kontroll på arbeidsinnvandring, samtidig som EUs regelverk om fri flyt av arbeidskraft opprettholdes. Norge har til dels klart dette innen EØS-regelverket.

Begrepet «blind Brexit» brukes stadig oftere om en avtale om at Britene forlater EU uten en langsiktig løsning, men med en omfattende overgangsordning.

«Norge pluss» er den eneste overgangsmodellen som er både juridisk praktisk og politisk akseptabel.

Og er det en ting vi har lært i Norge, er det at ingenting er så permanent som en god midlertidig løsning.

Kommentaren er først publisert på BI Business Review

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:09 Venstre vil forhandle videre om bompengeskissen19:06 VG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44 De Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17 Barn skadd i båtulykke i Nordland18:09 Kollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04 Fløya vant i målfest18:01 Walnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58 Hoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56 Kjelsås fortsatte seiersrekken17:51 Hjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:51 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april17:47 Politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46 Fikseth Fossem ble helten for Medkila17:46 AIK buet av banen etter hjemmetap17:34 Folk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24 Lundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18 Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08 Folkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03 Sørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01 Redningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57 Johnsen sikret poeng for Mjølner16:57 Nytt tap for Arendal16:51 Vatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48 Uavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36 Nazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36 Full bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23 Engen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13 Grøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09 Gir opp millioner for ordførerdrøm14:46 Restaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41 20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40 Gibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24 Trolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51 Spania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30 Norges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18 Norwegian legger ned langrute fra Norge13:10 IS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Jensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 Bryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35 Petter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14 Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42 Norge gratulerer det sudanske folk21:42 Reitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40 Tre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04 Salvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00 Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48 Dæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39 Mann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30 Frekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51 Rosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40 Person raspet med kniv i Oslo sentrum19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01 King åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58 Naglestad scoret hattrick for Egersund
Siste nytt
19:09PolitikkVenstre vil forhandle videre om bompengeskissen19:06PolitikkVG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44SportDe Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17NorgeBarn skadd i båtulykke i Nordland18:09SportKollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04SportFløya vant i målfest18:01SportWalnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58SportHoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56SportKjelsås fortsatte seiersrekken17:51SportHjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:51SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april17:47NorgePolitiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46SportFikseth Fossem ble helten for Medkila17:46SportAIK buet av banen etter hjemmetap17:34NorgeFolk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24SportLundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18VerdenTrump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08VerdenFolkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03SportSørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01VerdenRedningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57SportJohnsen sikret poeng for Mjølner16:57SportNytt tap for Arendal16:51SportVatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48SportUavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36VerdenNazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36PolitikkFull bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23SportEngen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13SportGrøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09PengerGir opp millioner for ordførerdrøm14:46VerdenRestaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41Sport20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40VerdenGibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24NorgeTrolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51VerdenSpania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30NorgeNorges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18ReiseNorwegian legger ned langrute fra Norge13:10VerdenIS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkJensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52VerdenBryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35KulturPetter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14KulturAmandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42VerdenNorge gratulerer det sudanske folk21:42SportReitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40VerdenTre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04VerdenSalvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00SportDéjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48SportDæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39NorgeMann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30SportFrekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51SportRosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40NorgePerson raspet med kniv i Oslo sentrum19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01SportKing åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58SportNaglestad scoret hattrick for Egersund
Populært