Tørkesommer bremset fastlandsøkonomien

Veksten i bruttonasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge var på 0,6 prosent i månedene juni-august sammenlignet med forrige tremånedersperiode. Varekonsumet alene falt med 1,4 prosent.
Veksten i bruttonasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge var på 0,6 prosent i månedene juni-august sammenlignet med forrige tremånedersperiode. Varekonsumet alene falt med 1,4 prosent. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Bruttonasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge steg 0,6 prosent i juni-august fra forrige tremånedersperiode. På sensommeren tørket oppgangen ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fastlands-BNP falt med 0,2 prosent fra juli til august, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Nedgangen i fastlands-BNP i august skyldes ifølge SSB først og fremst svake tall for jordbruk, på grunn av den langvarige tørken i sommer, og i fiskerinæringen. Nedgangen i fiskeri må imidlertid sees i sammenheng med at det var en kraftig oppgang måneden før.

Det største bidraget til tremånedersveksten i Fastlands-BNP kom fra fiskeoppdrett, tjenester tilknyttet IKT og informasjonstjenester samt forretningsmessig tjenesteyting. Bygg og anlegg bidro også positivt sammen med industri og bergverk.

Forbruket i husholdningene steg med 0,2 prosent i perioden juni, juli og august. Den svake veksten skyldes sterk nedgang i varekonsumet. Bilkjøp i august trakk opp etter svake tall måneden før, men varekonsumet alene hadde en nedgang på 1,4 prosent i denne perioden.

Forbruket i offentlig forvaltning viser en stabil vekst og økte med 0,4 prosent i perioden.

Personvernpolicy