USA-toll på kinesiske varer er trådt i kraft

Kinesisk eksport til en verdi av rundt 250 milliarder dollar er nå omfattet av amerikansk toll. Foto: AP / NTB scanpix
Kinesisk eksport til en verdi av rundt 250 milliarder dollar er nå omfattet av amerikansk toll. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs siste runde med toll på kinesiske varer er trådt i kraft. Produkter til en verdi av 250 milliarder doller er nå omfattet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har fra før innført toll på varer til en verdi av 50 milliarder dollar. Ved midnatt natt til mandag trådte en utvidelse i kraft. Den rammer kinesiskproduserte varer til en verdi av 200 milliarder dollar.

Dermed er nå kinesiskproduserte varer til en verdi av 250 milliarder dollar omfattet av amerikansk toll. Størrelsen tilsvarer omtrent halvparten av Kinas eksport til USA.

Kinesiske myndigheter iverksatte umiddelbart etterpå toll på amerikanske varer til en verdi av 60 milliarder dollar som svar på den nye amerikanske tollen. Beijing svarte også med toll på Washingtons første tollrunde i juli. Den gang besluttet Kina å ramme amerikanske varer til en verdi av 50 milliarder dollar.

Trump har varslet muligheten for å iverksette fase tre – toll på 267 milliarder dollar. Hvis Washington går inn for dette, betyr det i praksis at nesten alt som Kina selger til USA, vil være rammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skremselstaktikk

– Vi kommer til å vinne, sier utenriksminister Mike Pompeo til Fox News Sunday.

Trump har innført toll mot Kina fordi Kinas handelsoverskudd med USA er rekordhøyt, og fordi USA krever endringer i kinesisk handelspolitikk. USA anklager Kina for å stjele teknologi og mener at Kinas statlige planer for industriutvikling er i strid med de frihandelsløftene kinesiske myndigheter har gitt.

Kina anklager USA for å benytte seg av falske beskyldninger om handel for å «skremme» andre land, ifølge en uttalelse fra Beijing mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA har kommet med en rekke falske anklager, og tatt i bruk økt toll og andre metoder som økonomisk skremselsmiddel for å forsøke å tre sine egne interesser ned over Kina ved hjelp av enormt press, heter det i en uttalelse fra den kinesiske regjeringen.

Aktuelt: Amnesty: Oppimot en million mennesker holdes fanget i Kina

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avlyst møte

Lørdag besluttet Kina å avlyse handelssamtaler med USA. Planen var at visestatsminister Liu He skulle reise til Washington denne uken med en større delegasjon etter å ha blitt invitert av USAs finansminister Steven Mnuchin. Tema skulle være å finne ut hvordan de kunne dempe handelskonflikten.

Avlysingen var ifølge Wall Street Journal begrunnet med Trumps nye toll på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder kroner. Kina forhandler ikke under press fra trusler, skrev avisen, med henvisning til en kilde. Kilden uttalte imidlertid at Kina lar døren stå åpen for mulige samtaler neste måned.

Aksjekursene på Hongkong-børsen falt mandag etter at nyheten om det avlyste møtet var blitt kjent og etter at den nye tollen var innført. Hang Seng-indeksen endte dagen med et fall på 1,8 prosent.

Den kinesiske børsen i Shanghai, samt børsene i Japan og Sør-Korea, var stengt mandag som følge av offentlige høytidsdager.

Aktuelt: – Det USA gjør akkurat nå, er økonomisk galskap