Meny

Andreassen om renter, Ibsen og Modern Family

– Krefter utenfor Norges Banks kontroll vil bestemme tempoet i rentehevingene

– Går det slik - både boligkollaps og styrket krone - er det ingen grunn til å heve renten. Aldri uansett, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen - Foto: Iván Kverme/Finansavisen
Handelskrig, boligprisfall og kronekursen er de tre viktigste faktorene «som kan velte spillet, og hindre nye renteøkninger», ifølge sjeføkonom Jan L. Andreassen.

Norges Bank overrasket ingen da styringsrenten i dag ble satt opp fra 0,50 til 0,75 prosent.

Sentralbanken indikerer nå at renten settes videre opp i 1. kvartal neste år, og at den deretter heves gradvis, til rundt 2,0 prosent ved utgangen av 2021.

Les også: Olsen-overraskelse utløste kronesjokk

Rister på hodet

Hos Eika sitter sjeføkonom Jan L. Andreassen og rister på hodet.

I bloggen sin, som er oppdatert etter rentemøtet, tegner han bildet av en verden rundt oss med utsikter til rekordlave renter i overskuelig fremtid.

For eksempel:

– Nå som den japanske befolkningen faller med nesten en halv million mennesker i året, er det egentlig ikke noe vits å vente på renteoppgang fra Bank of Japan. Den kommer aldri, skriver han.

Les også: 

– Det er idiotpolitikk

Siterer Ibsen

Andreassen tar utgangspunkt i TV-serien Modern Family, hvis tittel spiller på at familier nå til dags kan være litt av hvert.

– I en verden med stadig færre A4-familier, er det ikke rart om sentralbanker også påvirkes. Våre moderne levemåter, og familier, preger også nivåene på rentene våre, skriver sjeføkonomen.

I en slik verden ønsker kongedømmet Norge seg ifølge Andreassen en rente på 2-3 prosent.

– I en viss forstand er gjengen i Norges Bank den mest «moderne» av dem alle, med sin tro på et særegent norsk inflasjonsmål som vi skal oppnå ved hjelp av egne krefter. I Ibsens ånd: Den står sterkest den som står alene. Så får det heller bære eller briste for kronekursen, hvis Norges Bank øker rentene, alene og for seg selv, fortsetter Eika-økonomen.

– Aldri uansett

Andreassen mener Norges Bank bommer grovt, og uttalte til Hegnar.no i går at intet er fjernere fra virkeligheten enn at norsk økonomi befinner seg i begynnelsen av høykonjunktur.

I sin blogg gjentar han budskapet om at krefter utenfor Norges Banks kontroll vil bestemme tempoet i rentehevingen fremover, og trekker frem handelskrig, boligprisfall og kronekursen som de tre viktigste faktorene «som kan velte spillet, og hindre nye renteøkninger».

– Vi får se hvordan det går, men vi bygger nå om lag det dobbelte av den mengde boliger vi av demografiske behov behøver. Kronekursen bør styrke seg ned mot 8-tallet i europeisk retning.

– Går det slik - både boligkollaps og styrket krone - er det ingen grunn til å heve renten. Aldri uansett, avslutter sjeføkonomen.

Artikkelen ble først publisert av Hegnar.no.

Privatøkonomi
Populært