Nordsjøens største oljefelt stenges innen få år

Se video: Innen 2025 skal Norges største oljefelt stenges.

Statfjord-feltet har siden oppstarten i 1979 hatt en inntjening på over 1.500 milliarder kroner. Omkring 2025 skal hele feltet etter planen legges ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Equinor har sendt en konsekvensutredning for avvikling av Statfjord A ut på høring, ifølge Stavanger Aftenblad. Innen 2022 er Statfjord A stengt ned, og det anslås at Statfjord B og C vil følge etter innen 2025.

– Opprinnelig var planen å stenge Statfjord A i 1999, men siden den gang har plattformen fått store oppgraderinger og forlenget levetid ni ganger. Hele feltet har produsert og levert betydelige verdier mye lenger og langt utover det som var forventet, sier pressekontakt Morten Eek i Equinor til avisen.

Les også: Oljeministeren vil gi full gass i norsk oljeproduksjon

Stor interesse for olje- og gassleting på norsk sokkel

100.000 fat daglig

Det voldsomme oljefeltet ble oppdaget i 1974, og fire år senere ble Statfjord A slept ut. Oljeproduksjonen startet i 1979. Statfjord B og C ble slept ut i henholdsvis 1981 og 1984. Først i 1987 overtok Statoil, som i dag heter Equinor, rollen som operatør.

Statfjord-feltet er fortsatt som helhet god for omkring 100.000 fat oljeekvivalenter daglig, ifølge Stavanger Aftenblad. Dagens produksjon er fortrinnsvis gass.

Les også: Sverdrup-utbyggingen blir billigere enn ventet – og vil gi mer olje

LO-topp legger press på Støre

Personvernpolicy