Meny

Kommer skjelvet? Spør roboten!

Sitter han på en potensiell grullgruve? Jan Åge Skaathun i Quantfolio hevder deres robot kan forutse bear-markeder.
Sitter han på en potensiell grullgruve? Jan Åge Skaathun i Quantfolio hevder deres robot kan forutse bear-markeder. Foto: Quantfolio

Et gründerselskap i Bergen har bygget en makrorobot. Den regner kontinuerlig på om det kommer et krakk i aksjemarkedet. Er den et geni, eller bare enda et medlem av tippeklubben?

(Finansavisen:) Denne høsten får makroøkonomene for alvor konkurranse fra roboter som bruker maskinlæring og algoritmer. Alle de store meglerhusene på Wall Street har begynt å bruke datakraft i jakten på den riktige spådommen. Og det i en tid da de fleste markeder er heftig priset, høsten setter inn og alle minner hverandre om at det er ti år siden finanskrisen traff for fullt.

Makroanalyser vil også komme fra en robot bygget i Bergen. En litt anonym, men ganske intelligent robot. Hun har ikke noe navn, men la oss låne navnet til selskapet som har bygget henne – Quantfolio.

Ser det mennesker ikke ser

Krakk og kriser:

Denne høsten er det ti år siden Finanskrisen traff verdensøkonomien med full styrke og fire år siden oljepriskollapsen, som fikk store følger for norsk næringsliv.

Finanskrisen hadde røtter i fallende boligpriser i USA. Da disse falt viste det seg at ratingbyråene hadde undervurdert risikoen for mislighold i lån gitt til familier med lav kredittverdighet. Store institusjoner opplevde enorme tap i gjeldspapirer (subprime-krisen).

Uroen spredte seg videre til børs. 15. september 2008 gikk investeringsbanken Lehman Brothers konkurs. Høsten 2008 brøt deler av det internasjonale finansmarkedet fullstendig sammen.

Fallet i oljeprisen i 2014 fikk ikke like store globale konsekvenser, men rammet leverandørindustrien hardt. Tidligere i år fastslo SSB at 25.000 norske jobber ble borte som følge av fallet.

Quantfolio er en grådig dame. Hun sluker data. I øyeblikket eter hun 500 faktorer fra 20 datakilder. Arbeidsledighetstall, rentespread, fryktindeksen VIX, ISM og ulike verdsettelsestall fra aksjemarkedet går ned på høykant. Deretter drøvtygges alle disse tallene. Quantfolio regner ut tusenvis av sammenhenger og kombinasjoner. Slik kan roboten se mønstre som ikke mennesker kan se.

– Jeg tror vi har bygget Europas første makrorobot basert på kunstig intelligens, sier Jan Åge Skaathun, en av gründerne i Quantfolio, til Finansavisen.

Han har gjort det sammen med Helge Hannisdal. Begge er mest kjent som med-gründere av It’s Learning, som er omfavnet det norske skoleverket.

– Vi var i en del møter med makroøkonomer og forvaltere og typiske aktører innen private banking. Vi opplevde at det var mye synsing der ute. Det var synsing på ting som ved hjelp av maskinkraft kunne systematiseres og tolkes mye bedre. Mennesker klarer kun å se sammenheng mellom noen få faktorer. Vår maskin finner mønstre blant over 500 makrofaktorer med mer enn 1 million kombinasjoner, sier Skaathun.

Les også: – Det kan bli like stort som Microsoft

Grønne tall i det norske markedet

Modellen har regnet ut makrostatus fra perioden 1997 og helt frem til i år. Grønn farge indikerer at alt er i sin skjønneste orden. Gul farge er nøytral, mens rød farge angir et makroregime som gir økt risiko for et bearmarked. Hadde du vært investert i aksjer ved grønt og solgt deg ut ved rødt gjennom disse 21 årene ville du unngått tre store nedturer i aksjemarkedet.

Quantfolios AI-modell har regnet ut makrostatus fra perioden 1997 og helt frem til i år. Rød farge angir et makroregime som gir økt risiko for et bearmarked. Hadde du vært investert i aksjer ved grønt og solgt deg ut ved rødt gjennom disse 21 årene, ville du unngått tre store nedturer i aksjemarkedet.
Quantfolios AI-modell har regnet ut makrostatus fra perioden 1997 og helt frem til i år. Rød farge angir et makroregime som gir økt risiko for et bearmarked. Hadde du vært investert i aksjer ved grønt og solgt deg ut ved rødt gjennom disse 21 årene, ville du unngått tre store nedturer i aksjemarkedet.

Du ville hatt en årlig avkastning på 18,4 prosent. OBX Indeks har i samme periode gitt årlig avkastning på 10,3 prosent. Så er spørsmålet om en robot som kan regne på fortiden også kan si noe om fremtiden.

I øyeblikket peker Quanta på grønt. «Vår modell konkluderer med at underliggende makrodata er sterke og det er liten risiko for et større makroøkonomisk fall i det norske markedet», skriver Quantfolio.

– Roboten skal greie å tidlig finne signaler om et bearmarked. Per nå er 95 prosent av indikatorene positive og status er sterk grønn, sier Skaathun.

Det er to grunner til at Quantfolio er blitt realisert akkurat nå. Det ene er tilgangen på data. Det har skjedd en demokratisering av finansielle data de siste årene. Tidligere var det ikke mulig å få innpass til så mange ulike datamengder. Det andre er maskinkraften. Det kreves mye datakraft for å regne ut alle variasjonene.

Les også: Gründertørke i oljebyen

Sbanken på laget

En rekke investeringsmiljøer er i dag blitt kunder. Det er uavhengige forvaltere og familieeide foretak. En robotisert investeringsrådgiver som Quantfolio også har utviklet, er imidlertid forbeholdt Sbanken. For et drøyt år siden møtte nemlig gründerne folk fra Sbanken. Det ble match og Sbanken investerte i Quantfolio, mot et eierskap på 40 prosent, noe som satte fart på robot-byggingen.

Det siste året har bestått i å rekruttere «quants» og AI utviklere - mennesker som kan programmere og håndtere store datamengder. Det har ikke vært noen enkel oppgave. På dette området konkurrerer Quantfolio med store aktørere som Goldman Sachs og Morgan Stanley.

– I dag har vi en person i London, en i San Diego og en på Malta. Men vår teknologisjef, John Sloper, som har en doktorgrad i maskinlæring, sitter her i Bergen.

Les også: Flere frykter roboter vil ta jobben

– Må omfavne teknologien

– Må makroøkonomer nå finne seg andre jobber?

– De som jobber med makroområdet må omfavne denne teknologien. Det vil styrke en banks makrosyn. Vi sier noe om taktisk allokering her og nå, men har ikke noe langsiktig prognoser slik som bankene gjerne gir. Teknologien vil hjelpe dem som lever av å gi råd om fremtiden.

– Sjokk i finansmarkedene oppstår ofte av andre grunner enn at nøkkeltall endrer seg. Frykten er i seg selv en faktor og nedturen oppstår ofte når et tilstrekkelig antall aktører trekker pengene av bordet. Greier deres robot å fange opp dette?

– Vi skal ikke hevde at vi kan forutse en plutselig endring i markedet som følge av noe helt uforutsett. Men vi tror at med så store datamengder er det alltid signaler å fange opp, og sentimentdata er en del av datagrunnlaget. Dessuten vil vi virke som et beslutningsgrunnlag i tillegg til den generelle nyhetsstrømmen.

– Når alle en dag bruker slike verktøy, hva er da verdien av dem?

– Dette er et verktøy alle nå må ha. Det må være med i beslutningsgrunnlaget for alle som forvalter store verdier. Aksjerobotene utnyttet arbitrasjemuligheter og det er naturlig at disse ble mindre etter hvert. Vi gjør makroanalysene mer objektive og det er et annet formål.

Selskapet har også utviklet en robot som i dag opererer innad i nettbanken til Sbanken. Denne løser spareproblemer for kundene og finner frem til en portefølje som er riktig for hver enkelt kunde.

Les også: – Markedet kan være på vei mot et nytt rekordår

Artikkelen ble først publisert i Finansavisen lørdag 1. september.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:54 Jordras stenger vei langs Beisfjord i Narvik23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA23:01 Enebolig i Tana overtent22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Vil endre reglene for å ta førerkort05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Thunbergs seiltur får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10 Trump sier USA har gode diskusjoner med Taliban
Siste nytt
23:54NorgeJordras stenger vei langs Beisfjord i Narvik23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA23:01NorgeEnebolig i Tana overtent22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30MotorVil endre reglene for å ta førerkort05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30VerdenIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenThunbergs seiltur får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10VerdenTrump sier USA har gode diskusjoner med Taliban
Populært