Kommer skjelvet? Spør roboten!

Sitter han på en potensiell grullgruve? Jan Åge Skaathun i Quantfolio hevder deres robot kan forutse bear-markeder.
Sitter han på en potensiell grullgruve? Jan Åge Skaathun i Quantfolio hevder deres robot kan forutse bear-markeder. Foto: Quantfolio

Et gründerselskap i Bergen har bygget en makrorobot. Den regner kontinuerlig på om det kommer et krakk i aksjemarkedet. Er den et geni, eller bare enda et medlem av tippeklubben?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) Denne høsten får makroøkonomene for alvor konkurranse fra roboter som bruker maskinlæring og algoritmer. Alle de store meglerhusene på Wall Street har begynt å bruke datakraft i jakten på den riktige spådommen. Og det i en tid da de fleste markeder er heftig priset, høsten setter inn og alle minner hverandre om at det er ti år siden finanskrisen traff for fullt.

Makroanalyser vil også komme fra en robot bygget i Bergen. En litt anonym, men ganske intelligent robot. Hun har ikke noe navn, men la oss låne navnet til selskapet som har bygget henne – Quantfolio.

Ser det mennesker ikke ser

Krakk og kriser:

Denne høsten er det ti år siden Finanskrisen traff verdensøkonomien med full styrke og fire år siden oljepriskollapsen, som fikk store følger for norsk næringsliv.

Finanskrisen hadde røtter i fallende boligpriser i USA. Da disse falt viste det seg at ratingbyråene hadde undervurdert risikoen for mislighold i lån gitt til familier med lav kredittverdighet. Store institusjoner opplevde enorme tap i gjeldspapirer (subprime-krisen).

Uroen spredte seg videre til børs. 15. september 2008 gikk investeringsbanken Lehman Brothers konkurs. Høsten 2008 brøt deler av det internasjonale finansmarkedet fullstendig sammen.

Fallet i oljeprisen i 2014 fikk ikke like store globale konsekvenser, men rammet leverandørindustrien hardt. Tidligere i år fastslo SSB at 25.000 norske jobber ble borte som følge av fallet.

Quantfolio er en grådig dame. Hun sluker data. I øyeblikket eter hun 500 faktorer fra 20 datakilder. Arbeidsledighetstall, rentespread, fryktindeksen VIX, ISM og ulike verdsettelsestall fra aksjemarkedet går ned på høykant. Deretter drøvtygges alle disse tallene. Quantfolio regner ut tusenvis av sammenhenger og kombinasjoner. Slik kan roboten se mønstre som ikke mennesker kan se.

– Jeg tror vi har bygget Europas første makrorobot basert på kunstig intelligens, sier Jan Åge Skaathun, en av gründerne i Quantfolio, til Finansavisen.

Han har gjort det sammen med Helge Hannisdal. Begge er mest kjent som med-gründere av It’s Learning, som er omfavnet det norske skoleverket.

– Vi var i en del møter med makroøkonomer og forvaltere og typiske aktører innen private banking. Vi opplevde at det var mye synsing der ute. Det var synsing på ting som ved hjelp av maskinkraft kunne systematiseres og tolkes mye bedre. Mennesker klarer kun å se sammenheng mellom noen få faktorer. Vår maskin finner mønstre blant over 500 makrofaktorer med mer enn 1 million kombinasjoner, sier Skaathun.

Les også: – Det kan bli like stort som Microsoft

Grønne tall i det norske markedet

Modellen har regnet ut makrostatus fra perioden 1997 og helt frem til i år. Grønn farge indikerer at alt er i sin skjønneste orden. Gul farge er nøytral, mens rød farge angir et makroregime som gir økt risiko for et bearmarked. Hadde du vært investert i aksjer ved grønt og solgt deg ut ved rødt gjennom disse 21 årene ville du unngått tre store nedturer i aksjemarkedet.

Quantfolios AI-modell har regnet ut makrostatus fra perioden 1997 og helt frem til i år. Rød farge angir et makroregime som gir økt risiko for et bearmarked. Hadde du vært investert i aksjer ved grønt og solgt deg ut ved rødt gjennom disse 21 årene, ville du unngått tre store nedturer i aksjemarkedet.
Quantfolios AI-modell har regnet ut makrostatus fra perioden 1997 og helt frem til i år. Rød farge angir et makroregime som gir økt risiko for et bearmarked. Hadde du vært investert i aksjer ved grønt og solgt deg ut ved rødt gjennom disse 21 årene, ville du unngått tre store nedturer i aksjemarkedet.

Du ville hatt en årlig avkastning på 18,4 prosent. OBX Indeks har i samme periode gitt årlig avkastning på 10,3 prosent. Så er spørsmålet om en robot som kan regne på fortiden også kan si noe om fremtiden.

I øyeblikket peker Quanta på grønt. «Vår modell konkluderer med at underliggende makrodata er sterke og det er liten risiko for et større makroøkonomisk fall i det norske markedet», skriver Quantfolio.

– Roboten skal greie å tidlig finne signaler om et bearmarked. Per nå er 95 prosent av indikatorene positive og status er sterk grønn, sier Skaathun.

Det er to grunner til at Quantfolio er blitt realisert akkurat nå. Det ene er tilgangen på data. Det har skjedd en demokratisering av finansielle data de siste årene. Tidligere var det ikke mulig å få innpass til så mange ulike datamengder. Det andre er maskinkraften. Det kreves mye datakraft for å regne ut alle variasjonene.

Les også: Gründertørke i oljebyen

Sbanken på laget

En rekke investeringsmiljøer er i dag blitt kunder. Det er uavhengige forvaltere og familieeide foretak. En robotisert investeringsrådgiver som Quantfolio også har utviklet, er imidlertid forbeholdt Sbanken. For et drøyt år siden møtte nemlig gründerne folk fra Sbanken. Det ble match og Sbanken investerte i Quantfolio, mot et eierskap på 40 prosent, noe som satte fart på robot-byggingen.

Det siste året har bestått i å rekruttere «quants» og AI utviklere - mennesker som kan programmere og håndtere store datamengder. Det har ikke vært noen enkel oppgave. På dette området konkurrerer Quantfolio med store aktørere som Goldman Sachs og Morgan Stanley.

– I dag har vi en person i London, en i San Diego og en på Malta. Men vår teknologisjef, John Sloper, som har en doktorgrad i maskinlæring, sitter her i Bergen.

Les også: Flere frykter roboter vil ta jobben

– Må omfavne teknologien

– Må makroøkonomer nå finne seg andre jobber?

– De som jobber med makroområdet må omfavne denne teknologien. Det vil styrke en banks makrosyn. Vi sier noe om taktisk allokering her og nå, men har ikke noe langsiktig prognoser slik som bankene gjerne gir. Teknologien vil hjelpe dem som lever av å gi råd om fremtiden.

– Sjokk i finansmarkedene oppstår ofte av andre grunner enn at nøkkeltall endrer seg. Frykten er i seg selv en faktor og nedturen oppstår ofte når et tilstrekkelig antall aktører trekker pengene av bordet. Greier deres robot å fange opp dette?

– Vi skal ikke hevde at vi kan forutse en plutselig endring i markedet som følge av noe helt uforutsett. Men vi tror at med så store datamengder er det alltid signaler å fange opp, og sentimentdata er en del av datagrunnlaget. Dessuten vil vi virke som et beslutningsgrunnlag i tillegg til den generelle nyhetsstrømmen.

– Når alle en dag bruker slike verktøy, hva er da verdien av dem?

– Dette er et verktøy alle nå må ha. Det må være med i beslutningsgrunnlaget for alle som forvalter store verdier. Aksjerobotene utnyttet arbitrasjemuligheter og det er naturlig at disse ble mindre etter hvert. Vi gjør makroanalysene mer objektive og det er et annet formål.

Selskapet har også utviklet en robot som i dag opererer innad i nettbanken til Sbanken. Denne løser spareproblemer for kundene og finner frem til en portefølje som er riktig for hver enkelt kunde.

Les også: – Markedet kan være på vei mot et nytt rekordår

Artikkelen ble først publisert i Finansavisen lørdag 1. september.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:00 Rapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59 Både Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58 Trump legger fram «århundrets avtale»11:40 Sykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36 Tilliten til politiet styrkes11:07 Flystyrt i Afghanistan11:01 BankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00 Mirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45 Blodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15 Polen kjøper 32 kampfly fra USA10:08 Norwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08 Eirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58 Klopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48 Norsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31 Oslo Børs falt kraftig fra start grunnet virusfrykt09:05 Demokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03 Virusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41 Kina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38 Kvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27 Listhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26 Dagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15 Tjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04 Forsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32 Aylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18 Svenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11 Frykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09 Johaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56 Billie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50 Jordskjelv på Salomonøyene06:44 VM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33 Brasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21 Dette skjer i dag06:00 Hareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44 Dette skjedde i natt05:16 34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01 Massivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00 Statsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23 Kleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04 Babcock-sjef sier han forstår kritikken03:57 Ocean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31 Minst 44 døde etter uvær i Brasil03:20 Salvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17 Riksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11 80 døde av coronavirus i Kina02:48 Færre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41 NYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03 Verdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58 Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19 Grammy-pris til norsk lydtekniker00:17 Ropstad åpner døra for Senterpartiet00:05 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57 Basketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02 Forsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55 Neymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 Klimaforsker: – Blir lamslått når jeg tar det veldig innover meg16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne
Siste nytt
12:00VerdenRapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59PengerBåde Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58VerdenTrump legger fram «århundrets avtale»11:40NorgeSykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36NorgeTilliten til politiet styrkes11:07VerdenFlystyrt i Afghanistan11:01NorgeBankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00VerdenMirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45Helse og livsstilBlodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15VerdenPolen kjøper 32 kampfly fra USA10:08ReiseNorwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08NorgeEirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58SportKlopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48SportNorsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31PengerOslo Børs falt kraftig fra start grunnet virusfrykt09:05PolitikkDemokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03PengerVirusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41Helse og livsstilKina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38NorgeKvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27PolitikkListhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26NorgeDagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15SportTjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04NorgeForsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32PengerAylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18Helse og livsstilSvenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11Helse og livsstilFrykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09SportJohaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56KulturBillie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50VerdenJordskjelv på Salomonøyene06:44SportVM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33SportBrasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkHareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44NorgeDette skjedde i natt05:16Norge34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01PolitikkMassivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00VerdenStatsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23SportKleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04NorgeBabcock-sjef sier han forstår kritikken03:57VerdenOcean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31VerdenMinst 44 døde etter uvær i Brasil03:20PolitikkSalvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17NorgeRiksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11Verden80 døde av coronavirus i Kina02:48NorgeFærre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41VerdenNYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03SportVerdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58PengerSkotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19VerdenGrammy-pris til norsk lydtekniker00:17PolitikkRopstad åpner døra for Senterpartiet00:05VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57SportBasketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02SportForsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55SportNeymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48NorgeKlimaforsker: – Blir lamslått når jeg tar det veldig innover meg16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne
Populært