Meny

Kommer skjelvet? Spør roboten!

Sitter han på en potensiell grullgruve? Jan Åge Skaathun i Quantfolio hevder deres robot kan forutse bear-markeder. Foto: Quantfolio

Et gründerselskap i Bergen har bygget en makrorobot. Den regner kontinuerlig på om det kommer et krakk i aksjemarkedet. Er den et geni, eller bare enda et medlem av tippeklubben?

(Finansavisen:) Denne høsten får makroøkonomene for alvor konkurranse fra roboter som bruker maskinlæring og algoritmer. Alle de store meglerhusene på Wall Street har begynt å bruke datakraft i jakten på den riktige spådommen. Og det i en tid da de fleste markeder er heftig priset, høsten setter inn og alle minner hverandre om at det er ti år siden finanskrisen traff for fullt.

Makroanalyser vil også komme fra en robot bygget i Bergen. En litt anonym, men ganske intelligent robot. Hun har ikke noe navn, men la oss låne navnet til selskapet som har bygget henne – Quantfolio.

Ser det mennesker ikke ser

Krakk og kriser:

Denne høsten er det ti år siden Finanskrisen traff verdensøkonomien med full styrke og fire år siden oljepriskollapsen, som fikk store følger for norsk næringsliv.

Finanskrisen hadde røtter i fallende boligpriser i USA. Da disse falt viste det seg at ratingbyråene hadde undervurdert risikoen for mislighold i lån gitt til familier med lav kredittverdighet. Store institusjoner opplevde enorme tap i gjeldspapirer (subprime-krisen).

Uroen spredte seg videre til børs. 15. september 2008 gikk investeringsbanken Lehman Brothers konkurs. Høsten 2008 brøt deler av det internasjonale finansmarkedet fullstendig sammen.

Fallet i oljeprisen i 2014 fikk ikke like store globale konsekvenser, men rammet leverandørindustrien hardt. Tidligere i år fastslo SSB at 25.000 norske jobber ble borte som følge av fallet.

Quantfolio er en grådig dame. Hun sluker data. I øyeblikket eter hun 500 faktorer fra 20 datakilder. Arbeidsledighetstall, rentespread, fryktindeksen VIX, ISM og ulike verdsettelsestall fra aksjemarkedet går ned på høykant. Deretter drøvtygges alle disse tallene. Quantfolio regner ut tusenvis av sammenhenger og kombinasjoner. Slik kan roboten se mønstre som ikke mennesker kan se.

– Jeg tror vi har bygget Europas første makrorobot basert på kunstig intelligens, sier Jan Åge Skaathun, en av gründerne i Quantfolio, til Finansavisen.

Han har gjort det sammen med Helge Hannisdal. Begge er mest kjent som med-gründere av It’s Learning, som er omfavnet det norske skoleverket.

– Vi var i en del møter med makroøkonomer og forvaltere og typiske aktører innen private banking. Vi opplevde at det var mye synsing der ute. Det var synsing på ting som ved hjelp av maskinkraft kunne systematiseres og tolkes mye bedre. Mennesker klarer kun å se sammenheng mellom noen få faktorer. Vår maskin finner mønstre blant over 500 makrofaktorer med mer enn 1 million kombinasjoner, sier Skaathun.

Les også: – Det kan bli like stort som Microsoft

Grønne tall i det norske markedet

Modellen har regnet ut makrostatus fra perioden 1997 og helt frem til i år. Grønn farge indikerer at alt er i sin skjønneste orden. Gul farge er nøytral, mens rød farge angir et makroregime som gir økt risiko for et bearmarked. Hadde du vært investert i aksjer ved grønt og solgt deg ut ved rødt gjennom disse 21 årene ville du unngått tre store nedturer i aksjemarkedet.

Quantfolios AI-modell har regnet ut makrostatus fra perioden 1997 og helt frem til i år. Rød farge angir et makroregime som gir økt risiko for et bearmarked. Hadde du vært investert i aksjer ved grønt og solgt deg ut ved rødt gjennom disse 21 årene, ville du unngått tre store nedturer i aksjemarkedet.

Du ville hatt en årlig avkastning på 18,4 prosent. OBX Indeks har i samme periode gitt årlig avkastning på 10,3 prosent. Så er spørsmålet om en robot som kan regne på fortiden også kan si noe om fremtiden.

I øyeblikket peker Quanta på grønt. «Vår modell konkluderer med at underliggende makrodata er sterke og det er liten risiko for et større makroøkonomisk fall i det norske markedet», skriver Quantfolio.

– Roboten skal greie å tidlig finne signaler om et bearmarked. Per nå er 95 prosent av indikatorene positive og status er sterk grønn, sier Skaathun.

Det er to grunner til at Quantfolio er blitt realisert akkurat nå. Det ene er tilgangen på data. Det har skjedd en demokratisering av finansielle data de siste årene. Tidligere var det ikke mulig å få innpass til så mange ulike datamengder. Det andre er maskinkraften. Det kreves mye datakraft for å regne ut alle variasjonene.

Les også: Gründertørke i oljebyen

Sbanken på laget

En rekke investeringsmiljøer er i dag blitt kunder. Det er uavhengige forvaltere og familieeide foretak. En robotisert investeringsrådgiver som Quantfolio også har utviklet, er imidlertid forbeholdt Sbanken. For et drøyt år siden møtte nemlig gründerne folk fra Sbanken. Det ble match og Sbanken investerte i Quantfolio, mot et eierskap på 40 prosent, noe som satte fart på robot-byggingen.

Det siste året har bestått i å rekruttere «quants» og AI utviklere - mennesker som kan programmere og håndtere store datamengder. Det har ikke vært noen enkel oppgave. På dette området konkurrerer Quantfolio med store aktørere som Goldman Sachs og Morgan Stanley.

– I dag har vi en person i London, en i San Diego og en på Malta. Men vår teknologisjef, John Sloper, som har en doktorgrad i maskinlæring, sitter her i Bergen.

Les også: Flere frykter roboter vil ta jobben

– Må omfavne teknologien

– Må makroøkonomer nå finne seg andre jobber?

– De som jobber med makroområdet må omfavne denne teknologien. Det vil styrke en banks makrosyn. Vi sier noe om taktisk allokering her og nå, men har ikke noe langsiktig prognoser slik som bankene gjerne gir. Teknologien vil hjelpe dem som lever av å gi råd om fremtiden.

– Sjokk i finansmarkedene oppstår ofte av andre grunner enn at nøkkeltall endrer seg. Frykten er i seg selv en faktor og nedturen oppstår ofte når et tilstrekkelig antall aktører trekker pengene av bordet. Greier deres robot å fange opp dette?

– Vi skal ikke hevde at vi kan forutse en plutselig endring i markedet som følge av noe helt uforutsett. Men vi tror at med så store datamengder er det alltid signaler å fange opp, og sentimentdata er en del av datagrunnlaget. Dessuten vil vi virke som et beslutningsgrunnlag i tillegg til den generelle nyhetsstrømmen.

– Når alle en dag bruker slike verktøy, hva er da verdien av dem?

– Dette er et verktøy alle nå må ha. Det må være med i beslutningsgrunnlaget for alle som forvalter store verdier. Aksjerobotene utnyttet arbitrasjemuligheter og det er naturlig at disse ble mindre etter hvert. Vi gjør makroanalysene mer objektive og det er et annet formål.

Selskapet har også utviklet en robot som i dag opererer innad i nettbanken til Sbanken. Denne løser spareproblemer for kundene og finner frem til en portefølje som er riktig for hver enkelt kunde.

Les også: – Markedet kan være på vei mot et nytt rekordår

Artikkelen ble først publisert i Finansavisen lørdag 1. september.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:20 17 evakuert etter brann i bygård i Oslo03:07 TSN: Zuccarello klar for ny klubb03:01 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden02:15 Oslo-politiet har rykket ut til 44 knivepisoder i år01:45 Høyre-politikere i Bergen vil ha tiggeforbud01:31 Saudi-Arabia utnevner kvinnelig ambassadør til USA01:01 Mann slo politibetjent da han ikke fikk tilbringe natten i arresten00:43 Colombia: 285 såret ved grenseoverganger00:22 Boeing 767-lastefly styrtet ved Houston00:10 Gravid Meghan og Harry på Marokko-visitt00:05 Avføring smurt på bygninger i Halden22:52 Minst to drept i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil22:47 Roma jublet for viktig seier etter overtidsscoring22:27 Kausjon på 1 million dollar for R&B-stjernen R. Kelly22:25 Fraktfly styrtet i Texas21:59 Tolletaten: Personvernet ikke godt nok ivaretatt21:18 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50 Maduro bryter med Colombia20:32 Voldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21 Opptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15 Vipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32 Spår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30 Lykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07 Vil noen redde atom-avtalen?18:36 Hevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24 – Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16 Skotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03 Minst én død i snøskred i Østerrike17:48 Falla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11 Gulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56 Åtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53 Bronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41 Landslagstrener Nossum tok til tårene16:22 Ap-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52 Ingen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49 Mann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09 Politiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02 Mester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49 Venezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47 Super-G-rennet i Bansko snødde bort14:42 VM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17 Graabak vraket til lagsprinten i VM14:15 Røthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13 Pappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05 Tankene raste gjennom hodet på Therese13:41 Tilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36 Solskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28 Sølv-Østberg brøt med alle råd13:20 Tarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16 To til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09 McGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06 Kane fra start mot Burnley12:57 Weng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52 Barcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47 Seks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36 Abid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32 Rørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29 Pappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28 Nord-Koreas leder til Vietnam12:26 KrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15 Goggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05 Johaugs manager: – Nå er alt glemt11:59 Skipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54 Kardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44 Riiber har knekt Bergisel-koden11:42 Overlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38 Mann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34 – Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29 NBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14 Mann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09 Johnson leder storturnering i golf i Mexico11:02 Direkterapportering fra skiathlon for menn10:57 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43 Minst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29 FIFA tok U17-VM fra Peru09:30 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14 Norsk semifinaletap i junior-VM curling09:02 Palace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00 14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken
Siste nytt
03:20Norge17 evakuert etter brann i bygård i Oslo03:07SportTSN: Zuccarello klar for ny klubb03:01NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden02:15NorgeOslo-politiet har rykket ut til 44 knivepisoder i år01:45NorgeHøyre-politikere i Bergen vil ha tiggeforbud01:31VerdenSaudi-Arabia utnevner kvinnelig ambassadør til USA01:01NorgeMann slo politibetjent da han ikke fikk tilbringe natten i arresten00:43VerdenColombia: 285 såret ved grenseoverganger00:22VerdenBoeing 767-lastefly styrtet ved Houston00:10VerdenGravid Meghan og Harry på Marokko-visitt00:05NorgeAvføring smurt på bygninger i Halden22:52VerdenMinst to drept i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil22:47SportRoma jublet for viktig seier etter overtidsscoring22:27VerdenKausjon på 1 million dollar for R&B-stjernen R. Kelly22:25VerdenFraktfly styrtet i Texas21:59NorgeTolletaten: Personvernet ikke godt nok ivaretatt21:18NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50VerdenMaduro bryter med Colombia20:32SportVoldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21VerdenOpptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15SportVipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32MotorSpår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30SportLykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07StemmerVil noen redde atom-avtalen?18:36NorgeHevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24Helse og livsstil– Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16SportSkotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03VerdenMinst én død i snøskred i Østerrike17:48SportFalla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11SportGulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56NorgeÅtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53SportBronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41SportLandslagstrener Nossum tok til tårene16:22PolitikkAp-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52SportIngen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49NorgeMann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09NorgePolitiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02SportMester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49VerdenVenezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47SportSuper-G-rennet i Bansko snødde bort14:42SportVM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17SportGraabak vraket til lagsprinten i VM14:15SportRøthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13SportPappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05SportTankene raste gjennom hodet på Therese13:41PolitikkTilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36SportSolskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28SportSølv-Østberg brøt med alle råd13:20SportTarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16NorgeTo til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09SportMcGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06SportKane fra start mot Burnley12:57SportWeng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52SportBarcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47NorgeSeks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36PolitikkAbid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32SportRørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29SportPappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28VerdenNord-Koreas leder til Vietnam12:26NorgeKrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15SportGoggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05SportJohaugs manager: – Nå er alt glemt11:59SportSkipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54VerdenKardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44SportRiiber har knekt Bergisel-koden11:42SportOverlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38NorgeMann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34Penger– Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29SportNBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14NorgeMann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09SportJohnson leder storturnering i golf i Mexico11:02SportDirekterapportering fra skiathlon for menn10:57NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43VerdenMinst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29SportFIFA tok U17-VM fra Peru09:30NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14SportNorsk semifinaletap i junior-VM curling09:02SportPalace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00Verden14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Mat og drikke19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20TeknologiAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken
Populært