Argentinas president kunngjør nye sparetiltak og mer skatt

Folk passerer et valutakontor i Buenos Aires. Verdien på pesoen har rast.
Folk passerer et valutakontor i Buenos Aires. Verdien på pesoen har rast. Foto: Natacha Pisarenko / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Argentinas president Mauricio Macri vil innføre en ny eksportskatt og halvere antall departementer i et forsøk på å temme den økonomiske turbulensen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets valuta peso falt i forrige uke 39,2 prosent målt mot dollarkursen. I forrige uke satte sentralbanken opp styringsrenten fra 45 til 60 prosent, og myndighetene har innført strammere budsjettmål for å forsøke å stanse devalueringen av valutaen.

I en fjernsynstale mandag påpekte Macri at Argentina står overfor «en krisesituasjon».

– Vi må konfrontere det grunnleggende problemet: Å ikke bruke mer enn vi har, og gjøre en innsats for å sørge for balanse i statskassen, sa han.

Argentina er blant verdens største eksportører av mais og soyaolje. Henvendt til rike landbrukseksportører som nå står overfor økte skatter, sa Macri:

– Vi vet det er en fæl skatt, men jeg ber dere innse at det er en nødsituasjon.

Til argentinere flest, som er bekymret over flere sparetiltak, sa Macri at han vil sette av mer økonomisk hjelp til fattige som leder av konsekvensene av høy inflasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal komme oss gjennom denne krisen ved å ta hånd om de som trenger det mest og øke bevilgninger, matprogrammer og innføre pristak på noen varer, sa Macri.

Han kunngjorde videre at over halvparten av regjeringens departementer skal legges ned, noe som vil bidra til færre statlige utgifter.

I forrige uke ble Macri og Det internasjonale pengefondet (IMF) enige om å framskynde utbetalingen av et lån på 50 milliarder dollar. De nye sparetiltakene ble kunngjort dagen før Argentinas økonomiminister flyr til Washington for å sluttføre låneavtalen med IMF.