Økt oljeproduksjon fra OPEC og USA fører til fall i oljeprisen

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljeprisene falt da børsene åpnet mandag morgen, tross usikkerhet rundt råoljeimport fra Iran fra november. Overproduksjon i USA og OPEC får skylda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De forestående amerikanske sanksjonene mot Iran vil ramme den iranske oljeindustrien fra 5. november og kunne påvirke de internasjonale oljeprisene. Mest sannsynlig vil det føre til en innstramming av oljemarkedene og muligens høyere priser, også i forkant av sanksjonene, men da markedene åpnet mandag var imidlertid prisen på råolje av Brent-kvalitet ned 21 cent per fat til 77,43 amerikanske dollar per fat.

Hovedårsak er ifølge Reuters at oljeproduksjonen til OPEC-landene økte med 220.000 fat per dag (bpd) fra juli til august og nå ligger på årets høyeste nivå med 32,79 millioner bdp.

Libysk oljeproduksjon er tilbake og eksporten sør i Irak har nådd nye rekorder.

Samtidig har USA økt sin riggkapasitet de siste månedene. Siden 2016 er oljeproduksjonen i USA økt mer enn 30 prosent, og ligger nå på 11 millioner fat per dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for prisnedgangen mandag tror ekspertene at sanksjonene mot iransk råoljeeksport vil påvirke oljeprisen og føre til økt etterspørsel og høyere priser.

– Det er allerede mye som tyder på at iransk produksjon faller, den gikk ned med 150.000 bdp i forrige måned, og importører av iranske fat er allerede på vei vekk fra å ta imot forsendelser med olje, sier analytiker Edward Bell i Emirates NBD bank i Dubai.