Meny

Bill Gates: – Handelsuroen er skummel

Foto: AP Photo/Jose Luis Magana
Verdens 2. rikeste advarer mot handelsuro.

IT-mogulen og mangemilliardæren Bill Gates kaller handelsuroen mellom USA og Kina «skummel», og sier at det kan få innvirkning på økonomisk vekst og arbeidsmarked, skriver CNBC.

I et intervju med CNBC TV18, som ble vist onsdag, sier Gates at «verdensøkonomien gjør det ganske bra nå», men at den kan bli påvirket av straffetoll.

– Det som er sikkert er at disse handelsspørsmålene er skumle, spesielt hvis det får land til å vende innover og øke tollsatser, da vil ikke den globale økonomien gjøre det så bra. Det er store fordeler med handel, sa Gates i intervjuet.

En rekke land har blitt trukket inn i handelsuroen, som i stor grad er initiert av den amerikanske presidenten, Donald Trump.

Les også: Gård med tre kraftverk selges for 42 millioner

I forrige uke sa Kina at det var klar til å møte økt straffetoll fra USA med ytterligere 60 milliarder dollar i straffetoll på amerikanske varer, Det skjedde bare dager etter at Trump hadde snakket med Robert Lighthizer - og bedt han om å vurdere å øke de foreslåtte straffetollene på 200 milliarder dollar på kinesiske varer fra 10 til 25 prosent.

Les også: – 100 prosent i aksjer til du dør

Gates påpeker i intervjuet at EU, Canada og Mexico har blitt trukket inn i handelstvister med USA, og at videre straffetoll kan ha implikasjoner på en rekke næringer, spesielt de med komplekse næringskjeder.

Gates er redd for at retorikken skal tvinge frem en eskalering, at man skal ende opp med mange straffetoller, som igjen vil påvirke tilbudskjeder, planer og produksjon.

– Det vil være en tung byrde for økonomisk vekst, og videre nye jobber, sa Gates.

Bill Gates er rangert som verdens 2. rikeste av Bloomberg Billionaire Index, med en formue på 97,3 milliarder dollar eller om lag 798 milliarder kroner.

Saken er først publisert på Hegnar.no

Privatøkonomi
Populært