30 år senere lyver klimafornekterne fortsatt om James Hansens forutsigelse

Dr. James Hansen, daværende direktør for Nasas Goodard-institutt, vitner i en Senats-høring, 9. mai 1989, året etter hans historiske vitnesbyrd om global oppvarming. Scanpix/AP.
Dr. James Hansen, daværende direktør for Nasas Goodard-institutt, vitner i en Senats-høring, 9. mai 1989, året etter hans historiske vitnesbyrd om global oppvarming. Scanpix/AP.

Lønnslipp fra oljeindustrien ser ut til å gi gode grunner for å lyve.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Oliver Milman - The Guardian
Klima- og miljøjournalist for The Guardian

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

For 30 år siden vitnet James Hansen i den amerikanske Kongressen om farene ved menneskeskapte klimaendringer. Studien hans fra 1988 beregnet ved hjelp av en klimamodell tre mulige scenarier for fremtidig global oppvarming, fra «business as usual» og stor forurensning i scenario A til «svært strenge utslippskutt» i scenario C. I tillegg skisserte Hansen et moderat scenario B mellom de to.

Endringene i menneskeskapte effekter som påvirker jordens globale energibalanse - såkalte antropogene strålingspådriv - har vist seg å ligge nærmest scenario B i Hansens studie, men rundt 20-30 prosent svakere , takket være Montreal-protokollen som lykkes i å begrense utslipp av klorfluorkarboner (CFC). Ifølge Hansens klimamodell i scenario B ville global overflatetemperatur øke rundt 0,84 grader celsius mellom 1988 og 2017. Med en 20-30 prosent lavere global energibalanse, ville Hansens modell spådd en global overflateoppvarming nærmere 0,6-0,7 grader celsius i år.

Den faktiske temperaturøkningen i 1988-2017 var omtrent 0,6 grader celsius.

Hansens globale klimamodell fra 1988 var så godt som helt korrekt.

Klimafornektere lyver atter en gang om Hansen

Nøyaktigheten i Hansens klimamodeller avkrefter flere av klimafornekternes myter. Det viser at klimamodellene er nøyaktige og pålitelige , at global oppvarming foregår som klimaforskere forutså, og at vi dermed sannsynligvis burde begynne å lytte til dem og ta grep for å løse den eksistensielle trusselen global oppvarming faktisk representerer.

Dette er grunnen til at Hansens studie har blitt et mål for feilinformasjon fra klimafornektere. Det begynte så langt tilbake som i 1998, da Cato-instituttets Patrick Michaels etter all sannsynlighet avga falsk forklaring i kongressen. Michaels har innrømmet at om lag 40 prosent av lønnen hans kommer fra aktører innen fossil brensel . Likevel ble han invitert av republikanere i forbindelse med Kyoto-protokollens utforming for å gi en vurdering rundt hvorvidt Hansens estimater holdt vann 10 år senere.

I sin presentasjon slettet Michaels enkelt og greit Hansens scenarier B og C - de som var nærmest virkeligheten - og viste bare Scenario A, for å få det til å virke som om Hansen hadde overdramatisert global oppvarming. Å slette ubeleilige data for å føre sitt publikum bak lyset ble en vane for Patrick Michaels. Han fikk raskt et frynsete rykte i det globale klimavitenskapelige miljøet, men ble en favoritt for oljeindustrien og konservative medier.

I Wall Street Journal publiserte Michaels og Ryan Maue en kronikk som igjen forvrengte Hansens 1988-studie på det groveste. Maue er en ung, opprørsk vitenskapsmann som har publisert seriøs forskning om orkaner. Han synes imidlertid å ha solgt sin gjenværende troverdighet til olje- og kullindustrien etter at han tiltrådte Cato-instituttet i fjor.

Les også: Lan Marie Berg skal presentere Oslos klimabudsjett for FN

Gir ingen bevis

I sin kronikk hevder Michaels og Maue:

«Den globale overflatetemperaturen har ikke økt vesentlig siden 2000, om man ser bort fra det uforholdsmessige store El Niño-fenomenet i 2015-16. Vurdert etter Mr. Hansens modell oppfører overflatetemperaturene seg som om vi for 18 år siden stoppet utslippene av karbondioksid som forårsaker den økte drivhuseffekten.»

De ga ingen bevis for denne påstanden (bevis og fakta synes ikke å være tillatt på Wall Street Journals Opinion-siden e), og det tar bare 30 sekunder å sjekke fakta. I virkeligheten har globale overflatetemperaturer økt med rundt 0,35 grader celsius siden 2000 – nettopp i tråd med Hansens 1988-modeller. Det er også uvitenskapelig å bare «droppe» El Niño-feneomene i 2015-16. Mellom 1999 og 2014 ble nemlig syv sesonger avkjølt av La Niña-hendelser, mens bare fire opplevde en El Niño-oppvarming.

Til tross for at La Niña-hendelsene er overrepresentert fortsatte globale overflatetemperaturer å stige 0,15 grader i samme tidsrom.

Det er rett og slett ikke et fnugg av sannhet i Michaels og Maues sentrale påstand i deres Wall Street Journal-kronikk.

Hvis noen fortjener kritikk er det Lindzen

Det er også verdt å merke seg at Hansens 1988-studie nøyaktig predikerte det geografiske mønsteret for global oppvarming , hvor den arktiske regionen varmes raskest og større oppvarming skjer over landmasser enn over hav. Klimaskeptikere som Richard Lindzen anslo på 1980-tallet at «sannsynligheten for at det neste århundrets klimagassoppvarming når størrelser som er sammenlignbare med naturlig variasjon, virker liten.» I virkeligheten har vi sett den dramatiske globale oppvarmingen James Hansen spådde. Hvis noen fortjener kritikk for unøyaktige klimaestimater er det fornektere som Lindzen, som ikke trodde det ville være noen signifikant oppvarming.

Michaels og Maues desinformasjon stopper ikke der:

«Og det er ikke bare Mr. Hansen som tok feil. Modeller utformet av FNs klimapanel har i gjennomsnitt spådd dobbelt så mye oppvarming som de observerte data siden satellittovervåkning av global temperaturer begynte for 40 år siden.»

Igjen er denne udokumenterte påstanden helt feil. Jeg vurderte IPCCs estimater på global oppvarming i min bok, og viste i detalj at disse har vært blant de mest nøyaktige prediksjonene. Temperaturprognosene for 1990 -, 1995 -, 2001 - og 2007 i IPCC-rapportene var alle bemerkelsesverdig nøyaktige; IPCC forutså global oppvarming nesten helt riktig.

Les også: Ny klimaforskning: – Fortsatt mulig å nå 1,5-gradersmålet

Hvorfor lyve? For å fortsatt heve oljeindustri-honorar

Vi trenger ikke engang å gjette på motivasjonen bak Michaels og Maues feilinformasjon. De blotter sine hensikter mot slutten av kronikken, da de spør:

«Hvorfor skal folk over hele verden måtte belage seg på drastiske kostnader for å kutte utslipp, når den globale temperaturen oppfører seg som om disse kuttene allerede er gjort?»

Michaels og Maue vil ikke at vi skal kutte klimagassutslipp. Det er lett å forstå hvorfor. De jobber for Cato-instituttet som er grunnlagt med og tungt kontrollert av Koch-familien – et av Amerikas største familiekonsern med dype interesser innen fossilt brensel. Koch-brødrene har donert mer enn 30 millioner dollar til instituttet. Som Michaels selv har innrømmet, er de to omtrent for ansatte i oljeindustrien å regne.

Men svarene på spørsmålet deres er enkle. Som klimaforskere har spådd i årtier, stiger globale temperaturer farlig raskt. I tillegg har forskning vist at de økonomiske fordelene ved å redusere karbonforurensning langt overveier kostnadene.

Michaels og Maue vil at vi skal sette fremtiden på spill for alt liv på jorden.

De vil at vi skal sette alle sjetongene våre på svart – at det å brenne milliarder fat olje og milliarder av tonn kull hvert år ikke vil forårsake farlige klimaendringer. De vil at vi skal gamble på dette selv om argumentene deres er basert på udokumenterte løgner, mens de hever lønn fra Koch-brødrene.

Vi må være utrolig tjukke i hue om vi aksepterer det veddemålet.

Oversatt av Inge Kvivik /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Les også: Klimaet er på farlig kurs for verdens dyr og planter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone00:43 41 bekreftet døde av lungevirus00:07 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro23:50 Politiet søker etter gjerningspersoner etter voldshendelse i Asker23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned09:50 Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12 Nå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12 800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11 EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45 Norsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24 Kina bekrefter flere virusdødsfall06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:32 Bøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30 Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29 Valgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23 Sjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51 Storbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51 India på innvandrertoppen04:32 Flere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05 Departement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen
Siste nytt
00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone00:43Verden41 bekreftet døde av lungevirus00:07VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro23:50NorgePolitiet søker etter gjerningspersoner etter voldshendelse i Asker23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned09:50NorgeLars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12Helse og livsstilNå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12Verden800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11PolitikkEU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45PengerNorsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24Helse og livsstilKina bekrefter flere virusdødsfall06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeBøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30Helse og livsstilIkke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29NorgeValgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23VerdenSjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51VerdenStorbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51NorgeIndia på innvandrertoppen04:32PolitikkFlere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05NorgeDepartement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38PolitikkFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10PolitikkKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen
Populært