30 år senere lyver klimafornekterne fortsatt om James Hansens forutsigelse

Dr. James Hansen, daværende direktør for Nasas Goodard-institutt, vitner i en Senats-høring, 9. mai 1989, året etter hans historiske vitnesbyrd om global oppvarming. Scanpix/AP.
Dr. James Hansen, daværende direktør for Nasas Goodard-institutt, vitner i en Senats-høring, 9. mai 1989, året etter hans historiske vitnesbyrd om global oppvarming. Scanpix/AP.

Lønnslipp fra oljeindustrien ser ut til å gi gode grunner for å lyve.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Oliver Milman - The Guardian
Klima- og miljøjournalist for The Guardian

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

For 30 år siden vitnet James Hansen i den amerikanske Kongressen om farene ved menneskeskapte klimaendringer. Studien hans fra 1988 beregnet ved hjelp av en klimamodell tre mulige scenarier for fremtidig global oppvarming, fra «business as usual» og stor forurensning i scenario A til «svært strenge utslippskutt» i scenario C. I tillegg skisserte Hansen et moderat scenario B mellom de to.

Endringene i menneskeskapte effekter som påvirker jordens globale energibalanse - såkalte antropogene strålingspådriv - har vist seg å ligge nærmest scenario B i Hansens studie, men rundt 20-30 prosent svakere , takket være Montreal-protokollen som lykkes i å begrense utslipp av klorfluorkarboner (CFC). Ifølge Hansens klimamodell i scenario B ville global overflatetemperatur øke rundt 0,84 grader celsius mellom 1988 og 2017. Med en 20-30 prosent lavere global energibalanse, ville Hansens modell spådd en global overflateoppvarming nærmere 0,6-0,7 grader celsius i år.

Den faktiske temperaturøkningen i 1988-2017 var omtrent 0,6 grader celsius.

Hansens globale klimamodell fra 1988 var så godt som helt korrekt.

Klimafornektere lyver atter en gang om Hansen

Nøyaktigheten i Hansens klimamodeller avkrefter flere av klimafornekternes myter. Det viser at klimamodellene er nøyaktige og pålitelige , at global oppvarming foregår som klimaforskere forutså, og at vi dermed sannsynligvis burde begynne å lytte til dem og ta grep for å løse den eksistensielle trusselen global oppvarming faktisk representerer.

Dette er grunnen til at Hansens studie har blitt et mål for feilinformasjon fra klimafornektere. Det begynte så langt tilbake som i 1998, da Cato-instituttets Patrick Michaels etter all sannsynlighet avga falsk forklaring i kongressen. Michaels har innrømmet at om lag 40 prosent av lønnen hans kommer fra aktører innen fossil brensel . Likevel ble han invitert av republikanere i forbindelse med Kyoto-protokollens utforming for å gi en vurdering rundt hvorvidt Hansens estimater holdt vann 10 år senere.

I sin presentasjon slettet Michaels enkelt og greit Hansens scenarier B og C - de som var nærmest virkeligheten - og viste bare Scenario A, for å få det til å virke som om Hansen hadde overdramatisert global oppvarming. Å slette ubeleilige data for å føre sitt publikum bak lyset ble en vane for Patrick Michaels. Han fikk raskt et frynsete rykte i det globale klimavitenskapelige miljøet, men ble en favoritt for oljeindustrien og konservative medier.

I Wall Street Journal publiserte Michaels og Ryan Maue en kronikk som igjen forvrengte Hansens 1988-studie på det groveste. Maue er en ung, opprørsk vitenskapsmann som har publisert seriøs forskning om orkaner. Han synes imidlertid å ha solgt sin gjenværende troverdighet til olje- og kullindustrien etter at han tiltrådte Cato-instituttet i fjor.

Les også: Lan Marie Berg skal presentere Oslos klimabudsjett for FN

Gir ingen bevis

I sin kronikk hevder Michaels og Maue:

«Den globale overflatetemperaturen har ikke økt vesentlig siden 2000, om man ser bort fra det uforholdsmessige store El Niño-fenomenet i 2015-16. Vurdert etter Mr. Hansens modell oppfører overflatetemperaturene seg som om vi for 18 år siden stoppet utslippene av karbondioksid som forårsaker den økte drivhuseffekten.»

De ga ingen bevis for denne påstanden (bevis og fakta synes ikke å være tillatt på Wall Street Journals Opinion-siden e), og det tar bare 30 sekunder å sjekke fakta. I virkeligheten har globale overflatetemperaturer økt med rundt 0,35 grader celsius siden 2000 – nettopp i tråd med Hansens 1988-modeller. Det er også uvitenskapelig å bare «droppe» El Niño-feneomene i 2015-16. Mellom 1999 og 2014 ble nemlig syv sesonger avkjølt av La Niña-hendelser, mens bare fire opplevde en El Niño-oppvarming.

Til tross for at La Niña-hendelsene er overrepresentert fortsatte globale overflatetemperaturer å stige 0,15 grader i samme tidsrom.

Det er rett og slett ikke et fnugg av sannhet i Michaels og Maues sentrale påstand i deres Wall Street Journal-kronikk.

Hvis noen fortjener kritikk er det Lindzen

Det er også verdt å merke seg at Hansens 1988-studie nøyaktig predikerte det geografiske mønsteret for global oppvarming , hvor den arktiske regionen varmes raskest og større oppvarming skjer over landmasser enn over hav. Klimaskeptikere som Richard Lindzen anslo på 1980-tallet at «sannsynligheten for at det neste århundrets klimagassoppvarming når størrelser som er sammenlignbare med naturlig variasjon, virker liten.» I virkeligheten har vi sett den dramatiske globale oppvarmingen James Hansen spådde. Hvis noen fortjener kritikk for unøyaktige klimaestimater er det fornektere som Lindzen, som ikke trodde det ville være noen signifikant oppvarming.

Michaels og Maues desinformasjon stopper ikke der:

«Og det er ikke bare Mr. Hansen som tok feil. Modeller utformet av FNs klimapanel har i gjennomsnitt spådd dobbelt så mye oppvarming som de observerte data siden satellittovervåkning av global temperaturer begynte for 40 år siden.»

Igjen er denne udokumenterte påstanden helt feil. Jeg vurderte IPCCs estimater på global oppvarming i min bok, og viste i detalj at disse har vært blant de mest nøyaktige prediksjonene. Temperaturprognosene for 1990 -, 1995 -, 2001 - og 2007 i IPCC-rapportene var alle bemerkelsesverdig nøyaktige; IPCC forutså global oppvarming nesten helt riktig.

Les også: Ny klimaforskning: – Fortsatt mulig å nå 1,5-gradersmålet

Hvorfor lyve? For å fortsatt heve oljeindustri-honorar

Vi trenger ikke engang å gjette på motivasjonen bak Michaels og Maues feilinformasjon. De blotter sine hensikter mot slutten av kronikken, da de spør:

«Hvorfor skal folk over hele verden måtte belage seg på drastiske kostnader for å kutte utslipp, når den globale temperaturen oppfører seg som om disse kuttene allerede er gjort?»

Michaels og Maue vil ikke at vi skal kutte klimagassutslipp. Det er lett å forstå hvorfor. De jobber for Cato-instituttet som er grunnlagt med og tungt kontrollert av Koch-familien – et av Amerikas største familiekonsern med dype interesser innen fossilt brensel. Koch-brødrene har donert mer enn 30 millioner dollar til instituttet. Som Michaels selv har innrømmet, er de to omtrent for ansatte i oljeindustrien å regne.

Men svarene på spørsmålet deres er enkle. Som klimaforskere har spådd i årtier, stiger globale temperaturer farlig raskt. I tillegg har forskning vist at de økonomiske fordelene ved å redusere karbonforurensning langt overveier kostnadene.

Michaels og Maue vil at vi skal sette fremtiden på spill for alt liv på jorden.

De vil at vi skal sette alle sjetongene våre på svart – at det å brenne milliarder fat olje og milliarder av tonn kull hvert år ikke vil forårsake farlige klimaendringer. De vil at vi skal gamble på dette selv om argumentene deres er basert på udokumenterte løgner, mens de hever lønn fra Koch-brødrene.

Vi må være utrolig tjukke i hue om vi aksepterer det veddemålet.

Oversatt av Inge Kvivik /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Les også: Klimaet er på farlig kurs for verdens dyr og planter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte nordmannen foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Bergen Venstre vil vrake Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 16 personer pågrepet etter voldshelg i Oslo11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Historisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster
Siste nytt
15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte nordmannen foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkBergen Venstre vil vrake Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55Norge16 personer pågrepet etter voldshelg i Oslo11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenHistorisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster
Populært