Meny

30 år senere lyver klimafornekterne fortsatt om James Hansens forutsigelse

Dr. James Hansen, daværende direktør for Nasas Goodard-institutt, vitner i en Senats-høring, 9. mai 1989, året etter hans historiske vitnesbyrd om global oppvarming. Scanpix/AP.
Dr. James Hansen, daværende direktør for Nasas Goodard-institutt, vitner i en Senats-høring, 9. mai 1989, året etter hans historiske vitnesbyrd om global oppvarming. Scanpix/AP.

Lønnslipp fra oljeindustrien ser ut til å gi gode grunner for å lyve.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Oliver Milman - The Guardian
Klima- og miljøjournalist for The Guardian

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

For 30 år siden vitnet James Hansen i den amerikanske Kongressen om farene ved menneskeskapte klimaendringer. Studien hans fra 1988 beregnet ved hjelp av en klimamodell tre mulige scenarier for fremtidig global oppvarming, fra «business as usual» og stor forurensning i scenario A til «svært strenge utslippskutt» i scenario C. I tillegg skisserte Hansen et moderat scenario B mellom de to.

Endringene i menneskeskapte effekter som påvirker jordens globale energibalanse - såkalte antropogene strålingspådriv - har vist seg å ligge nærmest scenario B i Hansens studie, men rundt 20-30 prosent svakere , takket være Montreal-protokollen som lykkes i å begrense utslipp av klorfluorkarboner (CFC). Ifølge Hansens klimamodell i scenario B ville global overflatetemperatur øke rundt 0,84 grader celsius mellom 1988 og 2017. Med en 20-30 prosent lavere global energibalanse, ville Hansens modell spådd en global overflateoppvarming nærmere 0,6-0,7 grader celsius i år.

Den faktiske temperaturøkningen i 1988-2017 var omtrent 0,6 grader celsius.

Hansens globale klimamodell fra 1988 var så godt som helt korrekt.

Klimafornektere lyver atter en gang om Hansen

Nøyaktigheten i Hansens klimamodeller avkrefter flere av klimafornekternes myter. Det viser at klimamodellene er nøyaktige og pålitelige , at global oppvarming foregår som klimaforskere forutså, og at vi dermed sannsynligvis burde begynne å lytte til dem og ta grep for å løse den eksistensielle trusselen global oppvarming faktisk representerer.

Dette er grunnen til at Hansens studie har blitt et mål for feilinformasjon fra klimafornektere. Det begynte så langt tilbake som i 1998, da Cato-instituttets Patrick Michaels etter all sannsynlighet avga falsk forklaring i kongressen. Michaels har innrømmet at om lag 40 prosent av lønnen hans kommer fra aktører innen fossil brensel . Likevel ble han invitert av republikanere i forbindelse med Kyoto-protokollens utforming for å gi en vurdering rundt hvorvidt Hansens estimater holdt vann 10 år senere.

I sin presentasjon slettet Michaels enkelt og greit Hansens scenarier B og C - de som var nærmest virkeligheten - og viste bare Scenario A, for å få det til å virke som om Hansen hadde overdramatisert global oppvarming. Å slette ubeleilige data for å føre sitt publikum bak lyset ble en vane for Patrick Michaels. Han fikk raskt et frynsete rykte i det globale klimavitenskapelige miljøet, men ble en favoritt for oljeindustrien og konservative medier.

I Wall Street Journal publiserte Michaels og Ryan Maue en kronikk som igjen forvrengte Hansens 1988-studie på det groveste. Maue er en ung, opprørsk vitenskapsmann som har publisert seriøs forskning om orkaner. Han synes imidlertid å ha solgt sin gjenværende troverdighet til olje- og kullindustrien etter at han tiltrådte Cato-instituttet i fjor.

Les også: Lan Marie Berg skal presentere Oslos klimabudsjett for FN

Gir ingen bevis

I sin kronikk hevder Michaels og Maue:

«Den globale overflatetemperaturen har ikke økt vesentlig siden 2000, om man ser bort fra det uforholdsmessige store El Niño-fenomenet i 2015-16. Vurdert etter Mr. Hansens modell oppfører overflatetemperaturene seg som om vi for 18 år siden stoppet utslippene av karbondioksid som forårsaker den økte drivhuseffekten.»

De ga ingen bevis for denne påstanden (bevis og fakta synes ikke å være tillatt på Wall Street Journals Opinion-siden e), og det tar bare 30 sekunder å sjekke fakta. I virkeligheten har globale overflatetemperaturer økt med rundt 0,35 grader celsius siden 2000 – nettopp i tråd med Hansens 1988-modeller. Det er også uvitenskapelig å bare «droppe» El Niño-feneomene i 2015-16. Mellom 1999 og 2014 ble nemlig syv sesonger avkjølt av La Niña-hendelser, mens bare fire opplevde en El Niño-oppvarming.

Til tross for at La Niña-hendelsene er overrepresentert fortsatte globale overflatetemperaturer å stige 0,15 grader i samme tidsrom.

Det er rett og slett ikke et fnugg av sannhet i Michaels og Maues sentrale påstand i deres Wall Street Journal-kronikk.

Hvis noen fortjener kritikk er det Lindzen

Det er også verdt å merke seg at Hansens 1988-studie nøyaktig predikerte det geografiske mønsteret for global oppvarming , hvor den arktiske regionen varmes raskest og større oppvarming skjer over landmasser enn over hav. Klimaskeptikere som Richard Lindzen anslo på 1980-tallet at «sannsynligheten for at det neste århundrets klimagassoppvarming når størrelser som er sammenlignbare med naturlig variasjon, virker liten.» I virkeligheten har vi sett den dramatiske globale oppvarmingen James Hansen spådde. Hvis noen fortjener kritikk for unøyaktige klimaestimater er det fornektere som Lindzen, som ikke trodde det ville være noen signifikant oppvarming.

Michaels og Maues desinformasjon stopper ikke der:

«Og det er ikke bare Mr. Hansen som tok feil. Modeller utformet av FNs klimapanel har i gjennomsnitt spådd dobbelt så mye oppvarming som de observerte data siden satellittovervåkning av global temperaturer begynte for 40 år siden.»

Igjen er denne udokumenterte påstanden helt feil. Jeg vurderte IPCCs estimater på global oppvarming i min bok, og viste i detalj at disse har vært blant de mest nøyaktige prediksjonene. Temperaturprognosene for 1990 -, 1995 -, 2001 - og 2007 i IPCC-rapportene var alle bemerkelsesverdig nøyaktige; IPCC forutså global oppvarming nesten helt riktig.

Les også: Ny klimaforskning: – Fortsatt mulig å nå 1,5-gradersmålet

Hvorfor lyve? For å fortsatt heve oljeindustri-honorar

Vi trenger ikke engang å gjette på motivasjonen bak Michaels og Maues feilinformasjon. De blotter sine hensikter mot slutten av kronikken, da de spør:

«Hvorfor skal folk over hele verden måtte belage seg på drastiske kostnader for å kutte utslipp, når den globale temperaturen oppfører seg som om disse kuttene allerede er gjort?»

Michaels og Maue vil ikke at vi skal kutte klimagassutslipp. Det er lett å forstå hvorfor. De jobber for Cato-instituttet som er grunnlagt med og tungt kontrollert av Koch-familien – et av Amerikas største familiekonsern med dype interesser innen fossilt brensel. Koch-brødrene har donert mer enn 30 millioner dollar til instituttet. Som Michaels selv har innrømmet, er de to omtrent for ansatte i oljeindustrien å regne.

Men svarene på spørsmålet deres er enkle. Som klimaforskere har spådd i årtier, stiger globale temperaturer farlig raskt. I tillegg har forskning vist at de økonomiske fordelene ved å redusere karbonforurensning langt overveier kostnadene.

Michaels og Maue vil at vi skal sette fremtiden på spill for alt liv på jorden.

De vil at vi skal sette alle sjetongene våre på svart – at det å brenne milliarder fat olje og milliarder av tonn kull hvert år ikke vil forårsake farlige klimaendringer. De vil at vi skal gamble på dette selv om argumentene deres er basert på udokumenterte løgner, mens de hever lønn fra Koch-brødrene.

Vi må være utrolig tjukke i hue om vi aksepterer det veddemålet.

Oversatt av Inge Kvivik /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Les også: Klimaet er på farlig kurs for verdens dyr og planter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:00 Marokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00 Molde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57 Dette skjer i dag05:35 Stadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30 Mange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30 Dette skjedde i natt05:29 Mann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:59 Brann i animasjonsstudio i Kyoto04:46 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44 Kvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32 FN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30 FBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10 Revy om norske politikere skaper reaksjoner03:51 CNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35 Suzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50 Lærer dømt for å ha slått elever i Rogaland02:15 Muslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger01:50 Kongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26 Representantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24 Økende kokainbruk i Bergen00:50 USA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47 Melding om slagsmål med macheter i Oslo00:29 Raja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet23:53 Rumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45 Dropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45 Johnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05 Regjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00 Juniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56 Tidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49 Påtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey22:40 Konradsen gikk foran da Rosenborg sikret avansement til 2. kvalikrunde i mesterligaen22:32 Syklist alvorlig skadd i ulykke i Levanger22:15 Irans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»22:12 USAs atomvåpenplasseringer avslørt ved et uhell21:51 Bjørn på rømmen i italiensk skog21:12 Dømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11 USA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07 Kvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25 WHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04 Bjørn skutt i Hedmark19:06 Norge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04 100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52 Retten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38 Dansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30 – Fire personer halshogd i Egypt18:03 Bellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57 Voldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43 Maren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26 Amundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23 Meling: En skandale og skammens dag17:01 Ida filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51 Italias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04 – Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37 Tyrkisk diplomat drept i Irak15:21 Drikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11 17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02 Amerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59 Miljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51 Solberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22 Fem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12 Ap lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48 Syklist døde etter ulykke i Nordland13:44 Treneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40 Kilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25 Nå kommer sommeren til Nord-Norge13:15 Rundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07 Krekar varsler videre kamp13:06 Voldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49 Krekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44 Brasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46 Siktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32 New York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19 Etterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11 Mann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09 Italia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06 Arsenal-manageren varsler store signeringer11:03 100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01 Sp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50 Flere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48 Steve Bruce ny Newcastle-manager10:37 Clas Ohlson tilbakekaller vannkoker10:16 Joey Barton siktet for angrep på manager10:15 Hoffet ville ha lavere pensjonsalder for kongens sjåfører10:07 Uten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01 Politiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38 – Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28 Canada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53 Ingen vet hva Krekar har kostet Norge08:53 Mullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38 Salvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36 Bondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13 Elvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09 Russland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00 Falla vil bli mer kynisk07:54 Solskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41 Puerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33 Omsetningsvekst for Aker Solutions07:15 Zucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27 Barnesoldater på begge sider i Jemen
Siste nytt
06:00VerdenMarokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00SportMolde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57NorgeDette skjer i dag05:35NorgeStadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30NorgeMange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeMann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:59VerdenBrann i animasjonsstudio i Kyoto04:46Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44NorgeKvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32VerdenFN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30VerdenFBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10NorgeRevy om norske politikere skaper reaksjoner03:51VerdenCNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35SportSuzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50NorgeLærer dømt for å ha slått elever i Rogaland02:15NorgeMuslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger01:50VerdenKongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26VerdenRepresentantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24NorgeØkende kokainbruk i Bergen00:50VerdenUSA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47NorgeMelding om slagsmål med macheter i Oslo00:29NorgeRaja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet23:53VerdenRumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45VerdenDropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45VerdenJohnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05NorgeRegjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00SportJuniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56SportTidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49VerdenPåtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey22:40SportKonradsen gikk foran da Rosenborg sikret avansement til 2. kvalikrunde i mesterligaen22:32NorgeSyklist alvorlig skadd i ulykke i Levanger22:15VerdenIrans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»22:12VerdenUSAs atomvåpenplasseringer avslørt ved et uhell21:51VerdenBjørn på rømmen i italiensk skog21:12VerdenDømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11VerdenUSA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07NorgeKvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25VerdenWHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04NorgeBjørn skutt i Hedmark19:06NorgeNorge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04Verden100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52NorgeRetten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38MotorDansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30Verden– Fire personer halshogd i Egypt18:03NorgeBellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57NorgeVoldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43NorgeMaren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26NorgeAmundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23NorgeMeling: En skandale og skammens dag17:01NorgeIda filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51NorgeItalias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04Norge– Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37VerdenTyrkisk diplomat drept i Irak15:21NorgeDrikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11Sport17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02VerdenAmerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59NorgeMiljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51NorgeSolberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22VerdenFem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12PolitikkAp lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48NorgeSyklist døde etter ulykke i Nordland13:44SportTreneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40VerdenKilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25NorgeNå kommer sommeren til Nord-Norge13:15VerdenRundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07NorgeKrekar varsler videre kamp13:06NorgeVoldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49NorgeKrekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44VerdenBrasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46NorgeSiktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32VerdenNew York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19NorgeEtterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11VerdenMann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09NorgeItalia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06SportArsenal-manageren varsler store signeringer11:03Norge100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01PengerSp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50NorgeFlere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48SportSteve Bruce ny Newcastle-manager10:37PengerClas Ohlson tilbakekaller vannkoker10:16SportJoey Barton siktet for angrep på manager10:15PengerHoffet ville ha lavere pensjonsalder for kongens sjåfører10:07Helse og livsstilUten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01NorgePolitiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38Norge– Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28NorgeCanada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53NorgeIngen vet hva Krekar har kostet Norge08:53NorgeMullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38VerdenSalvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36NorgeBondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13NorgeElvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09VerdenRussland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00SportFalla vil bli mer kynisk07:54SportSolskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41VerdenPuerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33NorgeOmsetningsvekst for Aker Solutions07:15SportZucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27VerdenBarnesoldater på begge sider i Jemen
Populært