Meny

Handelskrigen mellom Kina og USA eskalerer

USA innfører ny toll på kinesiske varer. Foto: Cliff Owen / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USA vil innføre 10 prosent toll på kinesiske importvarer til en verdi av 200 milliarder dollar. Kina forsikrer at «nødvendige mottiltak» vil komme.

Den nye tollen vil bli innført om to måneder, opplyser talsperson Robert Lighthizer for US Trade Representatives (USTR). 200 milliarder dollar tilsvarer omkring 1.600 milliarder kroner.

Kinesiske myndigheter kaller trusselen «totalt uakseptabel» og lover å gjengjelde tiltakene fra USA.

Mislykkede samtaler

I forrige uke innførte USA 25 prosent toll på kinesiske importvarer verdt 34 milliarder dollar, omkring 276 milliarder kroner. Kina svarte med å innføre toll på amerikanske varer til en tilsvarende verdi.

At Trump-administrasjonen nå varsler en ny opptrapping, skyldes at forhandlingene med Kina ikke har ført noen vei, opplyser Lighthizer.

– I stedet for å imøtekomme våre bekymringer har Kina innledet en hevnaksjon mot amerikanske varer. Det kan ikke rettferdiggjøres, sier han.

Aktuelt: «Silkeveien»: Kinas karavane til stormakt

Kina reagerer

Viseminister Li Chenggang i Kinas handelsdepartement sier i et svar til Det hvite hus at den varslede tollen er «ødeleggende for verdens økonomiske orden».

– Utbruddet av voldsomme gjensidige innføringer av toll mellom Kina og USA vil ødelegge handelen mellom landene, sier viseministeren og legger til at han mener den amerikanske politikken bryter med økonomisk globalisering.

Aktuelt: Trump i ny ordkrig med Europa foran NATO-toppmøtet

Høring i august

Før den nye tollen implementeres, vil interesse- og bransjeorganisasjoner i USA ha mulighet til å uttale seg om listen over kinesiske varer som vil bli rammet av den. Høringen vil finne sted i slutten av august.

Blant varene på den foreløpige listen er ulike matvarer, kjemikalier, tobakk og elektronikk.

Det endelige målet er å heve den totale tollen på import fra Kina til 40 prosent, opplyser Lighthizer. Selv har president Donald Trump uttalt at han vil innføre toll på kinesiske varer for mer enn 500 milliarder dollar. Det tilsvarer omtrent verdien av kinesiske varer som ble importert til USA i fjor.

Les også: Kina vil bygge kopi av dansk by

Møter motstand

Nyheten fra Det hvite hus tirsdag kveld får ingen varm velkomst hos USAs handelslobby.

Representanter for handelsindustrien skriver i en felles erklæring at de nye tollsatsene vil «straffe amerikanske familier», og at «presidenten har brutt sitt løfte».

Republikaneren Orrin Hatch, som er formann i Senatets finansutvalg, kaller de nye tollsatsene «uforsiktige».

Aktuelt: Trump mener EU er nesten like ille som Kina

Ryster aksjemarkedet

Selv om det er to måneder til tollen etter planen skal implementeres, har den allerede fått konsekvenser for det asiatiske aksjemarkedet.

MSCI-indeksen, som dekker mange av de viktigste aksjene i Asia og stillehavsområdet, åpnet med en nedgang på 0,4 prosent onsdag morgen, men så ut til å ta seg opp utover formiddagen.

I tillegg har den japanske aksjeindeksen Nikkei falt med 1,14 prosent litt før klokken 6.30. Også sørkoreanske Kospi har sunket.

Aktuelt: USA-general til Kina: – Vi vet hvordan vi overtar øyer

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært