EU innfører stålkvote

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker (t.v.) har lovet Norge at tiltakene ikke skal få noen konsekvenser for norske eksportører. Nøyaktig hvordan dette skal oppnås, er foreløpig ikke kjent.
EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker (t.v.) har lovet Norge at tiltakene ikke skal få noen konsekvenser for norske eksportører. Nøyaktig hvordan dette skal oppnås, er foreløpig ikke kjent. Foto: Brian Lawless / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU har bestemt seg for å innføre en ny importkvote for stål for å beskytte seg mot dumping.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nye tiltaket betyr høyere toll på import av stål til EU når kvoten er brukt opp.

EU-kommisjonen presenterte planen for EUs medlemsland i et møte torsdag. Der fikk planen «overveldende støtte», skriver EU-kommisjonen i en pressemelding.

Planen må formelt vedtas av EU-kommisjonen før den kan tre i kraft. Det vil skje senere i juli.

Kvoten kommer som en konsekvens av ekstratollen på stål og aluminium som USAs president Donald Trump innførte tidligere i år.

Les også: – Alt ligger til rette for en fullskala handelskrig

Frykter oversvømmelse

Det EU frykter, er at utenlandske produsenter skal begynne å omdirigere varene sine til europeiske markeder fordi de nye tollbarrierene i USA gjør det mindre lønnsomt å eksportere dit.

Foreløpige analyser tyder ifølge EU-kommisjonen på at nettopp dette har skjedd. Den nye kvoten skal derfor gi en midlertidig beskyttelse mens EU fortsetter å overvåke utviklingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stålkvoten vil bygge på historiske importtall. Import som overstiger kvoten, vil bli ilagt ekstratoll.

EU vurderer også å innføre tilsvarende tiltak for aluminium, men har så langt ikke konkludert i denne saken.

Les også: Kina langer ut mot USA dagen før nye tolltiltak innføres

Løfte om unntak for Norge

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker diskuterte saken direkte med statsminister Erna Solberg (H) da hun besøkte Brussel i begynnelsen av juni. Han lovte da at beskyttelsestiltakene ikke ville få noen konsekvenser for norske eksportører.

Men nøyaktig hvordan unntaket for Norge skal oppnås, er foreløpig ikke kjent. Detaljene vil først bli lagt fram senere i måneden, når kvoten vedtas formelt.

Norge har begrunnet kravet om unntak med at beskyttelsestiltak mot norsk eksport vil være i strid med prinsippet om like konkurransevilkår mellom landene som er med i EØS.