Meny

Medier: Trump vurderer å forlate WTO

Donald Trump, sammen med stabssjef Reince Priebus og handelsrådgiver Peter Navarro (t.h.) Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Et utkast til lovforslag gir president Donald Trump muligheten til å forlate grunnleggende prinsipper i Verdens handelsorganisasjon.

Mandag fikk nettstedet Axios tak et lekket dokument med utkast til et nytt lovforslag om å gi USAs president kompetanse til å trekke USA ut av viktige prinsipper om frihandel som er slått fast i WTO-avtalen. Dermed vil en del av kontrollen med handelsregler overføres fra Kongressen til presidenten.

Eksistensen av utkastet bekreftes av en tjenestemann, skriver CNN.

En kilde som er kjent med lovforslaget omtaler forslaget som «sinnssykt» og at Kongressen aldri vil gå med på noe slikt.

– Dette er ikke mulig å sette i verk ved grensen, ettersom tiltakene vil lage et titalls tusen nye tolltariffer på produkter og vil fullstendig koble oss fra globale handelsregler, sier kilden til Axios.

Slik ABC Nyheter skrev tidligere, antar økonomer at renta vil øke raskere enn ventet dersom det oppstår en handelskrig mellom USA og EU, som er under oppseiling. Prisutviklingen fremover kan gå alle veier. En slik handelskrig mellom USA og Kina er allerede i gang.

«Dødtfødt»

Juridisk direktør ved Det hvite hus, Marc Short, skal heller ikke ha vært like entusiastisk som Donald Trumps handelsrådgiver Peter Navarro. Short kaller forslaget «Dead on arrival» (Dødt ved ankomst, eller dødtfødt), ifølge Axios.

Forslaget heter «United States Fair and Reciprocal Tariff Act» og er av kritikere på Twitter latterliggjort som «FART Act» eller «Fjert-loven.» Enkelte spekulerer i om utkastet kun er en spøk eller laget kun for å herje med mediene.

Kilden til CNN er misfornøyd med at forslaget har lekket og antar at dokumentet ble lekket for å legge press på nøkkelspillere i Trump sin administrasjon som er imot Trump sine harde krav om tolltariffer.

– Presidenten er en god selger. Når dette er klart for å sendes ut, vil han sette sitt merke på det og formidle det på den mest effektive måten. Gjøre det til sitt eget, sier kilden, mens lekkasjen tar fra Trump den muligheten.

– Ikke en nyhet

Det hvite hus` talsperson, Lindsay Walters, mener dette ikke er en nyhet.

– Det ville ha vært en nyhet dersom dette var et reelt lovforslag klar til å sendes ut, men det er det ikke. Fagpersoner har engang ikke hatt noe møte for å drøfte noe lovforslag om gjensidig handel, sier hun.

Trumps kortlivede tidligere kommunikasjonssjef, Anthony «The Mooch» Scaramucci , skriver på Twitter at «FART Act» stinker.

– Amerikanske forbrukere kommer til å måtte betale for tolltariffene. På tide å skifte taktikk, mener han.

Sarah Huckabee Sanders, pressesekretær i Det hvite hus, sa på søndag at det Trump prøver å beskytte amerikanske arbeidstakere og amerikansk industri.

– Vi har hatt handelsunderskudd med nesten hvert eneste land verden over i årevis, og presidenten ønsker at dette ikke fortsetter, sa hun.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært