Utvidelse av Snorrefeltet for 19 milliarder godkjent

Arkivbilde fra 2004 av Snorre A-plattformen, som de nye brønnene skal knyttes opp mot. Foto: Equinor / NTB scanpix
Arkivbilde fra 2004 av Snorre A-plattformen, som de nye brønnene skal knyttes opp mot. Foto: Equinor / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Planen for utvidelse av Snorrefeltet i Nordsjøen er godkjent. Investeringene ventes å være på over 19 milliarder kroner. SV mener saken bør stortingsbehandles.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Olje- og energidepartementet godkjente torsdag endret plan for utbygging og drift (PUD) for videreutviklingen av Snorrefeltet, kjent som Snorre Expansion Project (SEP).

Undervannsutbyggingen er det største prosjektet for økt utvinning på norsk sokkel i dag. SEP omfatter installasjon av seks brønnrammer med 24 brønner som knyttes opp mot Snorre A-plattformen.

Ifølge Teknisk Ukeblad er det over ti år siden utbyggingsplanen for feltet egentlig skulle ha vært levert inn, mens dette først skjedde rett før jul i fjor. Blant annet har Statoil (nå Equinor) og Petoro vært uenige om hva som vil være den beste løsningen.

Les også: Equinor med nye investeringer i Snorre-feltet

25 år ekstra levetid

– Jeg er veldig glad for å kunne godkjenne utbyggingsplanen for Snorre Expansion i dag. Prosjektet er en investering som bidrar til 25 nye år med produksjon på Snorre og vil bidra med store inntekter til fellesskapet i lang tid fremover, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snorrefeltet ligger i Tampenområdet i den nordlige delen av Nordsjøen, om lag 150 kilometer vest for Florø. Ved produksjonsstarten i 1992 var den ventede levetiden anslått å være fram til mellom 2011 og 2014. Nå er det beregnet at feltet vil ha lønnsom drift til og med 2040.

Les også: Equinor skal investere 7,8 milliarder i Troll-feltet

SV: Send saken til Stortinget

SVs Lars Haltbrekken minner om at petroleumsutbygginger med en investeringskostnad på mer enn 20 milliarder kroner – eller saker der det foreligger andre samfunnsmessige hensyn som tilsier det – skal behandles av Stortinget. Han ber olje- og energiministeren om stortingsbehandling av saken, noe som ble avvist tidligere i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I konsekvensutredningen for Snorre expansion var investeringskostnadene anslått til å være over 22 milliarder kroner. Senere har utbygger nedjustert investeringsanslaget til 19,3 milliarder kroner, altså rett under Stortingets grense. Dette, sammen økningen i utslipp av klimagasser, burde vært nok for statsråden til å sørge for stortingsbehandling av saken, sier Haltbrekken i en kommentar til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av årsverk i prosjektet

Equinor Energy er operatør og har en andel på 33,3 prosent i Snorre Unit. De øvrige er Petoro (30 prosent), ExxonMobil Exploration and Production Norway (17,4 prosent), Idemitsu Petroleum Norge (9,6 prosent), DEA Norge (8,6 prosent) og Point Resources (1,1 prosent).

Equinor har anslått at en stor del av kontraktene vil gå til norske leverandører.

«Nasjonale sysselsettingsvirkninger fra utbyggingen er beregnet til om lag 23.000 årsverk i prosjektfasen», heter det i pressemeldingen fra Olje- og energidepartementet.