Trump truer EU med 20 prosent toll på biler

USAs president Donald Trump forbereder toll på europeiske biler.
USAs president Donald Trump forbereder toll på europeiske biler. Foto: Evan Vucci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump truer EU med å innføre 20 prosent toll på alle biler som importeres til USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nyeste tolltrusselen fra Trump kom samme dag som tolltiltakene EU har varslet som svar på USAs metall-toll, trådte i kraft.

I en Twitter-melding fredag viser Trump til «toll- og handelsbarrierer som EU i lang tid har påført USA og dets flotte selskaper og arbeidere».

– Dersom disse tollsatsene og barrierene ikke snart brytes ned og fjernes, kommer vi til å innføre 20 prosent toll på alle deres biler som kommer til USA. Bygg dem her! tvitrer den amerikanske presidenten.

– Knøttliten

Trump har også tidligere truet med å innføre biltoll. I mai bekreftet hans handelsminister at USA vurderer muligheten for å øke importavgiften på utenlandske biler.

EUs toll på biler fra USA ligger på 10 prosent.

Importavgiften på utenlandske personbiler i USA har til sammenligning vært på 2,5 prosent, mens den for varebiler ligger på 25 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er veldig vanskelig for oss å selge biler til EU. Men EU har sine Mercedes-er og sine BMW-er, og bilene strømmer nesten uhindret inn i USA. De betaler bare en knøttliten toll, mens EU krever massevis, sa Trump til NTB da han fikk besøk av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i mai.

Aktuelt: Trump truer Kina med ny toll på 200 milliarder dollar

Gjengjeldelsestoll

Brussels gjengjeldelsestoll, som ble enstemmig vedtatt av EUs medlemsland, er på 25 prosent og rettes mot utvalgte amerikanske produkter. Blant dem er Harley Davidson-motorsykler, Levis-bukser og whisky.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Listen ble utformet allerede i mars da Trump kunngjorde at han ville innføre toll på 25 prosent på europeisk stål og 10 prosent på europeisk aluminium.

Aktuelt: Washington Post: Trump snakker stadig oftere usant

Børsuro

Trusselen om mer toll mot EU kom kun tre dager etter at Trump truet med ny toll på varer verdt 200 milliarder dollar mot Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina har lovet å svare med «tilsvarende tiltak» hvis tollsatsene innføres.

Børsene har allerede vært urolige som følge av den gryende handelskrigen mellom Kina og USA, og Trumps nye biltolltrussel utløste umiddelbar aksjenedgang for bilprodusentene i EU.

Fiat Chrysler falt fredag med 3 prosent på børsen i Milano. I Tyskland falt BMW 2 prosent, mens Daimler og Volkswagen begge falt med mer enn 1 prosent.

Daimler har allerede senket overskuddsprognosene sine, mens BMW har uttalt at de følger den internasjonale situasjonen «nøyere enn noensinne».

Aktuelt: Trump til angrep på europeiske ledere: – Innvandring har ført til voldsomme endringer av Europas kultur