Meny

Lavere prisstigning enn ventet i mai – renteøkningen til høsten kan bli utsatt

Inflasjonen ser ut til å bremse opp. Svakere prisstigning enn ventet kan bety at sentralbanksjef Øystein Olsen utsetter den varslede renteøkningen til høsten. Foto: Erlend Dalhaug Daae / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Konsumprisindeksen var 2,3 prosent høyere i mai i år enn i mai i fjor. Tregere prisvekst skaper økt tvil om Norges Bank setter opp styringsrenta i september.

Mens konsumprisindeksen (KPI) steg med 2,3 prosent i mai, var KPI uten energivarer på 1,5 prosent i samme periode. Justert for både avgiftsendringer og energivarer, KPI-JAE, var stigningen på 1,2 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Fra april til mai 2018 gikk KPI opp 0,1 prosent, mens KPI-JAE gikk opp 0,2 prosent.

Tallene er oppsiktsvekkende svake, ifølge ekspertene.

Lavere enn ventet

– Inflasjonen ligger fortsatt mye lavere enn Norges Bank ventet. Vi har fortsatt tro på at styringsrenta skal settes opp i september, men er i større tvil om det kommer til å skje, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Han viser til at Norges Bank anslo en tolvmånedersvekst i kjerneinflasjonen på 1,6 prosent i mai.

Bruces analyse deles av seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets: Lavere kjerneinflasjon enn ventet og en tilsynelatende flatere utvikling i prisveksten over noe tid øker muligheten for at renteøkningen blir utsatt, mener han.

– Vi tror likevel at en renteøkning i september fortsatt ligger på bordet, såframt Regionalt nettverk-undersøkelsen, som kommer tirsdag, viser høy aktivitet og optimisme, sier Aamdal.

Drivstoff og klær

Økte priser på drivstoff og klær bidro mest til månedsendringen i KPI.

Til tross for nedgang i strømprisene de siste to månedene, var prisene på elektrisitet inkludert nettleie 14,6 prosent høyere i mai i år enn for samme periode i fjor. Prisene på drivstoff og smøremidler steg 12,7 prosent i tilsvarende periode.

Videre ble det registrert prisoppgang på visse matvarer som grønnsaker og enkelte sukkervarer, mens strømprisene fortsatte å dempe oppgangen i KPI for annen måned på rad. Mat og alkoholfrie drikkevarer – typiske varer i dagligvarehandelen – økte med 1,1 prosent i tolvmånedersperioden. Fra april til mai steg prisene for disse gruppene med 0,1 prosent.

– Vi ser at mat og drikke har hatt en svak prisutvikling, og har økt med bare 1,8 prosent totalt over siste to årene, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Les også:

Strømprisen har steget 19 prosent på ett år

Strømprisene trakk konsumprisindeksen opp i mars

Høyere inflasjon i USA skaper rentefrykt

Populært