Hvor dyr blir ferien?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag ettermiddag var kronekursen på sitt sterkeste mot euro i år – med 9,49. Likevel tror traderne på fortsatt oppgang og at de skal få enda mer for kronen i sommerferien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om kronekursen nådde årsbeste, er den fortsatt langt svakere enn før oljeprisen halverte seg for noen år tilbake. Og mens oljeprisen har klatret relativt jevnt frem til nivået på rundt 80 dollar fatet den siste uken, har ikke kronekursen hatt den vante utviklingen i lys av oljeprisen før den aller siste tiden, kommenterer CMC-strateg Henrik Sommerfelt.

Også Nibor-renten har steget de siste seks månedene, uten at det har gitt utslag i kronekursen. Nå har Nibor begynt å bevege seg nedover igjen.

Les også: – Det er ikke billig-turisme vi skal leve av

Nærmere økning av styringsrenten

Markedet synes ifølge Sommerfelt å mene at utsiktene til oppgang i styringsrenten i Norge har ligget for langt frem til å forsvare en kronestyrkelse.

– Nå synes det som om stemningen endrer seg etter hvert som Norges Banks rentemøte i september nærmer seg – og det virker overveiende sannsynlig at sentralbanksjef Øystein Olsen kommer til å annonsere en økning i styringsrenten på 0,25 prosentpoeng. Dette løftes frem som årsak til at kronen har styrket seg til samme nivå som den hadde i november i fjor, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Traderne venter at kronens videre utvikling vil være tettere knyttet mot oljeprisens utvikling og forventningen om utviklingen i styringsrenten. Blant traderne som har tatt posisjoner hos CMC Markets er det en sterk forventning om kronestyrking mot euro.

Les også: Dette kan bremse kronen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen kronefinansiering

Men det er ikke kronens verdi mot euro som ventes å finansiere tradernes sommerferie. For kroneverdien ventes uansett ikke å nå gamle høyder fra årene på 2000-tallet med rundt åtte kroner mot euro, ifølge strategen.

Også dollaren er på sitt sterkeste for året mot euroen, som har svekket seg vesentlig siden midten av april.

– Et mindretall av CMC Markets sine kunder kjøper produkter med eksponering i kronen som EUR/NOK eller USD/NOK. Det er EUR/USD og USD/JPY som er de store produktene for valutatradere, opplyser Sommerfelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om det kan være noe å hente på kronestyrkelse mot euro frem mot sommeren er det ifølge Sommerfelt fortsatt den tyske DAX-indeksen som er det største produktet for CMC Markets sine tradere. Det er her de henter flest gevinster. Bortsett fra den siste uken har prisen på tyske aksjer steget jevnt siden årsbunnen i mars. Fredag endte DAX på 12932 poeng, ned fra 13197 på mandag. Traderne er delt i synet på indeksens utvikling de nærmeste dagene.

Les også: Dette forvirrer norske valutainvestorer

Denne artikkelen ble først publisert på Hegnar.no.