Tyske politikere vil ikke ha EU-finansminister

Tyskland kan si nei: EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker (t.v.) risikerer å få et nei fra EUs største land til å opprette en finansministerpost.
Tyskland kan si nei: EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker (t.v.) risikerer å få et nei fra EUs største land til å opprette en finansministerpost. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Angela Merkels støttespillere setter foten ned for Jean-Claude Junckers planer om å ha EUs finansminister på plass i løpet av 2019.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I september i fjor lanserte EU-kommisjonens president Jean Claude-Juncker planene om å opprette en ny mektig posisjon i EU - en felles finansminister for eurosonen, som skal være leder for EUs finansministre og visepresident i EU-kommisjonen, i løpet av november 2019.

EU-kommisjonen mener at det ikke er nok med en monetær union (innføring av euro som valuta), bankunion og kapitalmarkedsunion. Kommisjonen vil også ha en helhetlig økonomisk union. Målet er finansiell stabilitet og beredskap mot finanskriser.

Norge deltar ikke i de to første, men har knyttet seg til kapitalmarkedsunionen via EUs finanstilsyn.

Les også: Siv Jensen urolig for økt overnasjonal makt til EUs finanstilsyn

Tyskland frykter ansvar for EU-gjelda

Nå begynner den tyske forbundskansleren Angela Merkes eget parti, kristendemokratene (CDU), å få kalde føtter, skriver Handelsblatt. Saken diskuteres i Frankfurt i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledende politikere i CDU vil ha en resolusjon mot at EU gjennomfører felles finanspolitikk uten at nasjonale parlamenter godtar den, ifølge Handelsblatt. De vil også at Tyskland stemmer mot alle forslag som går på at EU-landene skal bli solidarisk ansvarlige for hverandres gjeld.

Nigel Farage: – Europeere vil ha nasjoner, ikke EU

Kan stoppe ministerplaner

Dette er stikk i strid med ønsket fra blant annet Spania og Frankrike, som begge har en statsgjeld i forhold til bruttonasjonalprodukt (BNP) som er større enn gjennomsnittet i EU (88 prosent av BNP), og ønsket fra den Europeiske sentralbanken (ECB).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden Tyskland har 16 prosent av EUs befolkning, vil et tysk nei i Den europeiske unions råd gjøre det vanskeligere å få vedtatt mandatet til en europeisk finansminister, ettersom land som til sammen representerer 35 prosent av befolkningen kan legge ned veto.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Islands finansminister refser Norge for EU-ettergivenhet

Vil ha euro i alle EU-land

Juncker vil ha en finansminister for hele EU som skal bli ansvarlig for økonomiske og finanspolitiske saker, ikke bare i land som har adoptert euroen. Derfor ser Juncker for seg at alle EU-landene adopterer euroen.

Hittil har Danmark hatt en avtale om at de ikke trenger å adoptere euro som valuta, mens Sverige, Polen, Tsjekkia, Ungarn, Romania og Kroatia er forpliktet til å innføre euro når de møter visse kriterier - imidlertid har Sverige nektet etter to folkeavstemninger, mens Polen og Ungarn er også skeptiske.

Vil ha effektivitet

«EU har gjort store steg mot en kapitalmarkedsunion og bankunion, noe som må fortsette. Men implementering av strukturelle reformer i medlemslandene er fortsatt ujevn», skriver Kommisjonen i et notat. Målet er større politisk koordinering i EU, spesielt med tanke på finanskriser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil ikke opprette en stillingen bare for å gjøre det. Jeg er for effektivitet. Vi trenger en europeisk minister for strukturreformer i alle medlemsland. Den nye ministeren burde koordinere alle EUs finansielle instrumenter som er mulig å aktivere når et medlemsland er i resesjon eller blir truffet av en krise, sier Juncker.

ABC Nyheter har stilt spørsmål til Finansdepartementet om hvordan forholdet vil bli til en eventuell europeisk finansminister, som henviste til Utenriksdepartementet. De har ikke rukket å gi svar før artikkelen ble publisert.